Sörözők

Beer Museum 2.0 (Sörmúzeum 2.0)

Vinohrady (Americká 43.)

Megközelítés

  • H-V: 12.00-03.00

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Nagyon komoly kocsmászati centrummá kezd válni a prágai Béke tér (Náměstí míru) és környéke. A Staropramen Parlament után ezúttal a második prágai Sörmúzeumot vettük célba.

Prága egyre növekvő népszerűsége a jelek szerint a szűkebb értelemben vett centrumba húzza be az Újvárost, és Vinohrady kerület egy részét. Egyre-másra nyílnak ugyanis errefelé a turistákat és a Prágában élő külföldieket megcélzó sörözők, pubok. Jó példa erre a Beer Museum 2., vagyis az Óvárosban, a Moldva partján található (a Dlouha utcából ide költöző) első Sörmúzeum fiatalabb testvérintézménye.

Az öcsike sörben ugyanazt tudja, mint az idősebb báty. Harmincféle pivót csapolnak, jellemzően vidéki sörfőzdék termékeit. Az árak sem különböznek. Harminc és hatvan korona között fogyaszthatjuk az itteni sörök derékhadát, már ha korsóval kérünk belőlük. Akik azonban belépve kissé tanácstalanul állnak a három méteres sörcsap kínálata előtt, jobban teszik, ha kisebb űrmérték mellett döntenek. A legjobb választás talán az ötös, illetve tízdarabos kóstolótálca, amelynek sörkínálatát magunk állíthatjuk össze a telefonkönyvnyi vastag sörlap alapján. Egy sörminta ezeken a tálcákon, úgy másfél deci lehet – kóstolásnak éppen ideális.

Hétköznap délután ötig még csendeskésnek mondható a nagyjából nyolcvan fő befogadására méretezett pub. Ilyenkor a két teremben még szellősen ülnek az asztaloknál a vendégek. Aztán letelik a Prágában dolgozó, húszas-harmincas éveikben járó külföldiek munkaideje, és hat óra után folyamatosan nő az érdeklődés, hogy a késő esti órák látogatottságáról már ne is beszéljünk. Ilyenkor jön jól a pincerész, nyaranta pedig a terasz a kocsma előtt.

Természetesen jönnek a cseh fiatalok is, az a korosztály, akik életkorukból adódóan már nem feltétlenül a Pilsner Urquell – Gambrinus – Kozel sörháromságon szocializálódtak, és gyakran a feltörekvő, kis főzdék termékeire kíváncsiak.

Kellemes meglepetés, hogy a Beer Museum 2-ben már konyha is üzemel. Napközben tizenegy és délután három óra között száz koronás napi menüvel csillapíthatjuk éhünket, ezután pedig az állandó étlap szerint dolgozik a konyha. Levesek, frissensültek, sajtok, saláták, knédlis ételek szerepelnek a kínálatban, a cseh-, és nemzetközi konyha átgondolt összefésülésének szép példájaként.

Akiben maradandó nyomot hagyna a Sörmúzeum 2-ben tett tárlatlátogatás, vihet haza emléktárgyakat is. Beer Musuem-os, saját címkés üveges sör, söröskorsó, sapka, -és más, hasonló holmik vételezhetők, ha már nem fér belénk több pivo, és maradt elszórni való koronánk. A kitartóknak és nagy szomjúaknak azonban inkább a sörlap újbóli áttanulmányozását javasoljuk.

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha

Fokhagymaleves (Česnečka) - 45. CZK

Grillezett kolbász-válogatás(Variace klobásek na grilu) - 139. CZK

Sült sertés oldalas BBQ mártással (Pečená vepřová žebra s barbeque omáčkou) - 219. CZK

Rántott sajt hasábburgonyával, tartármártással (Smažený sýr se smaženými hranolkami a domácí tatarkou) - 169. CZK

Megközelítés

Zöld (A) metró: Náměstí míru megálló

Villamos: 4, 10, 16, 22-es villamos, Náměstí míru megálló. Éjszakai villamos járat: 91, 92, 97, 98, 99.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu