Sörözők

U Glaubiců (Glaubicéknél)

Malá Strana / Hradčany (Malostranské náměstí 5.)

Megközelítés

  • H-V.: 10.30-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Pilsner Urquell 12°világos36 CZK
Kozel černé 10°barna36 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Ha átverekedtük magunkat a Károly-hídon hömpölygő tömegen, sürgősen sörre lesz szükségünk! Lendületből menjünk végig a rövid Mostecká utcán, és máris kiérünk a Malostranské náměstíre, vagyis a Kisoldali térre. A bal kéz felé eső árkádos házsor felé vegyük az irányt (közben vessünk egy pillantást a prágai barokk egyik gyöngyszemére, a hatalmas Szent Miklós templomra), és meg se álljunk az U Glaubiců sörözőig.

Több száz éves műintézményhez érkeztünk. A feliratok tanúsága szerint 1665-ban verték csapra az első hordót a háromszintes épületben. Glaubicék sörözője szerencsére kilóg a soron található pénzhajhász kávézók, trattoriák, gótikus pincékben berendezett idétlen pizzériák sorából.

A sörturisták számára azért kedves ez a hely, mert mióta világ a világ, mindig elfogadható áron lehetett hozzájutni a betevő (kinek mennyi, ugye...) pilzeni komlóléhez. 2015. elején harminchárom koronáért légtelenítették a korsónkat az itteni remek Prazdrojjal.

2020 tavaszán pedig a 36 koronás ár a korsó pilzeniért valósággal csodaszámba megy Prágában, a Kisoldalon meg aztán pláne... De aki szívesebben inna barna Kozelt, vagy itt kóstolná meg a barna Mastert, az se fogja vissza magát.

Glaubicék söröldéje hosszú ideig felújítás alatt állt: egy időben az a rémhír terjedt róla Prágában, hogy tejbárrá alakítják... Szerencsére nem így történt.

Tavasztól őszig az árkád alatt kialakított teraszon nagyon kellemes az ücsörgés. Legfeljebb néhány, turistákkal megrakott oldtimer pöfög az orrunk alá.

Bent, a magas bárszékekkel és hozzájuk szabott asztalokkal berendezett előteret főszezonban már kora délutántól uralják a heveny részeg, három-négy napos nons-stop legénybúcsút tartó angol és ír csoportok.

Eggyel beljebb viszont lehet szerencsénk. Kifoghatunk egy (nehány) sörre egy üres asztalt éppen a csappal szemben. Varázslatos dolog az első sorból elmerülni abban, hogyan dolgoznak az értő cseh csaposok a söntésben.

A mínusz egyedik és második szintet, valamint a lovagtermet általában csoportoknak tartják fent, előzetes foglalás alapján. A vécéről elkalandozó, egyszeri turistát rögtön kiszúrják, és kellő határozottsággal a felszín felé irányítják. Gyorsan kell tehát fényképezni.

Az U Glaubiců ma is vállalható hely, és nem utolsósorban remek stratégiai pont. Itt sörözgetve eldönthetjük, hogy nekivágunk-e a vár (Hradzsin) felé tartó hegymenetnek, vagy kerülőpályát választva vízszintezünk még egy kicsit, a külön nem részletezett U Malého Glena (Karmelitská 23.) és a Pod Petřinem sörözők irányába.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Pácolt, rakott hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 89. CZK

Hagymás-ecetes krinolin (Utopenec) - 69. CZK

Marhapörkölt zsömlés knédlivel (Hovězí guláš s houskovým knedlíkem) - 239. CZK

Megközelítés

Gyalogosan a Károly hídon keresztül, vagy a várból jövet a Nerudova utcán lesétálva a Malostranské náměstí-ig.

Villamos: 12, 15, 20, 22-es "Malostranské náměstí" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu