Sörözők

Café Kolíbka (Bölcső Kávézó)

Nové Město ( Řeznicka 10.)

Megközelítés

  • H-P: 13.00-24.00
  • Sz-V: 17.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Únětická 10°világos szüretlen40 CZK
Úněticka 12°világos szüretlen45 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Újvárosi sörkalandra invitáljuk ezúttal a nyájas olvasót. Laza és közvetlen hangulat, meg-megbillenő asztalok, művész-arcok, és Prága környéki sörfőzdék pivói a Café Kolíbkában.

Izgalmas helyszín a prágai Károly-tér (Karlovo náměstí) környéke. Az egykori marhavásártéren áll a misztikus Faust-ház, ahol a legenda szerint magával az ördöggel is cimboráló, az aranykészítés rejtélyét kutató alkimisták hódoltak a mágiának évszázadokon át. A tér másik oldalán található a képeslapokra illő szépségű, 1367-ben épült Újvárosi Városháza. A Novoměstská Radnice volt az első prágai defenesztráció helyszíne, amikor a felbőszült husziták kihajigálták az ablakokon a katolikus tanácsurakat.

És még két érdekesség. A Károly-tér szomszédságában bújik meg a kicsiny Navrátilova utca, amely minden idők egyik legsikeresebb teniszezőjéről, a Prágában született, és tizennyolc éves koráig ott élő Martina Navrátilováról kapta a nevét. És végül, - hogy legyen egy magyar vonatkozás is -, a Navrátilova utcában működik Václav Havel hajdani köztársasági elnök magyar származású szakácsnőjének, Irena Kosikovának az étterme, a „Posezení U Čiriny”.

Mi azonban ezúttal nem étterembe, inkább egy fiatalos művészkávézóba tartunk. Az Újvárosi Városháza tornyát még jól látjuk magunk mögött, amikor leülünk a Café Kolíbka utcai teraszára. A macskaköves járdán kicsi, jópofa asztalok billegnek, mindegyik asztalon dunsztos üveg, azokban pedig friss virág. Frissen libben ki a teraszra a csinos pincérlány is, és hozza a kiváló úněticei sört. Tízest és tizenkettest csapolnak, téveszteni egyikkel sem lehet. Van továbbá a chýněi sörfőzde jóvoltából egy tizenkettes félbarna is, ami szintén remek garatmosató. Mindkét sörfőzde Prága határában végzi áldásos tevékenységét, így mindig frissen érkezik az éltető nedű. Ez olyannyira igaz, hogy még le sem nyeljük az első korsó végét, amikor leparkol a terasz szomszédságában az úněticeiek sörszállító autója, és molnárkocsikon mindjárt begurul az utánpótlás.

Bemegyünk mi is, hogy körülnézzünk. A falakon festmények, és fotók, a belső teremben zongora, ránézésre a vendégek kilencven százaléka is valamelyik művészeti ág képviselője, vagy egyetemista. A pultos srác egy meghökkentő tarka-barka otthonka-szerűségben mosogat, lap-topról szól a zene, a vendégek bringái bent vannak letámasztva, egy mezítlábas srác az egyik asztalnál békésen a talpát vakargatja. Laza és oldott tehát a hangulat, amelyhez bizonyára a nem hagyományos cigaretták is hozzájárulnak – Prágában egyébként teljesen legálisan.

Ígéretes sörkorcsolyákból válogathat, aki megéhezik. Töpörtyűkrémes kenyeret, pácolt camembert sajtot, csabai kolbászkákat, sajttálakat, és salátákat hirdetnek a sörök mellé kísérőnek. Esténként nem ritka az élő zene, kisebb koncerteknek is helyszínt ad a Café Kolíbka. Aki egy jó kis fiatalos helyet keres, jó csapolt sörrel, ejtse útba a Řeznicka utcát, és keresse a tízes számot, az uněticei sörös cégérrel a ház falán.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Sörkorcsolyák

Töpörtyűkrém (Škvarková pomazánka) - 55. CZK

Hagymás-ecetes, pácolt krinolin (Utopenec) - 50. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 75. CZK

Almás rétes (Jablečný štrůdl) - 40. CZK

Házi kalács (Domácí koláč) - 40. CZK

Hasznos információk

Hétvégén csak délután ötkor nyitnak!

Megközelítés

A Karlovo náměstítől gyalog

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu