Sörözők

U Švejka (Švejknél)

Nagyobb térképre váltás

Dejvice (Jugoslávských partyzánů 9.)

Megközelítés

  • H-V: 10.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Gambrinus světlý 10°világos34 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Ez is Švejk vendéglő, de semmi köze nincs a Kehelyhez. Igazi gyöngyszemre bukkantunk rá Dejvice kerületben legutóbbi barangolásunk során.

Elhatalmasodó szomjúsággal toporogtunk vasárnap reggel a tíz órai nyitáskor az U Švejka bejárata előtt. Ám kiderült, ügyeletes csaposunk alapos ember: miközben beinvitált bennünket a helyiségbe, nyomtatott papírlapok képében még akkurátusan kihelyezte a napi menüajánlatot a két utcai hirdetőtáblára.

Utána viszont megérkezett az asztalunkra a nap első švejkes Gambrinusa, ami egyszerűen tökéletes volt. Nyomát sem véltük felfedezni annak, hogy az előző esti zárás óta akár csak egy icipicit is megfáradt volna a hordóban az árpalé.

Miközben a remek sörünknek örültünk, bekacsázott az első törzsvendég is. Egy kupica rumot kért, amit nemes egyszerűséggel a pultnál, állva hajtott fel! Ekkor már sejtettük, hogy újabb gyöngyszemre leltünk a prágai sörözők varázslatos világában. Az U Švejka berendezése az elmúlt harminc évben szemmel láthatóan semmit sem változott. Masszív, kopottas, világosbarna asztalok, szív alakú háttámlás székek uralják a belteret. És persze a kocsma éke: a remekbe szabott, klasszikus söntés, aranyszínben pompázó sörcsappal!

Fent, a falakon körben Hašek világhírű regényének kedves figurái tűnnek fel, de cseppet sem hivalkodóan, inkább szerényen, mint maga a főhős. A kőpadlós terem közepén van még egy farácsozatú térelválasztó. Mögötte éppen az asztal sarkára fújja a függönyt a nyitott ablakon át besurranó tavaszi szellő. Amint csendben szemlélődve üldögélünk ezen a békés vasárnap délelőttön, fokozatosan átjár bennünket egy bizsergetően kellemes érzés: - Igen, megérkeztünk, jó helyen járunk, jó helyen vagyunk. Itt egészen biztosan remekül érezné magát a kocsma névadója, Švejk, a derék katona. Ez nem a Kehely.

És csodákat látunk! Egy vidám huszonéves lány pördül be a söntésbe, valószínűleg a házban lakik. Elvitelre kap ugyanis tányéron szervírozott pörköltet, öklömnyi hófehér knédlikkel tálalva. Sajátos módon meg is köszöni: az étlappal alaposan rásóz egyet a felszolgáló fenekére, majd nevetve távozik a gőzölgő étellel.

Mint kiderül, az idejárók nem csak a jó sört szeretik. A törzsvendégasztaloknál szeptemberi morvaországi szüreti hétvégére lehet feliratkozni. A hirdetőtáblára kiszögezett lapon telnek is a rubrikák! Fölötte viszont egy másik, szomorú hirdetmény: a kocsma egyik régi vendégének végső búcsúztatására készülnek az U Švejkába járók. Jókedv és barátság, születés és elmúlás úgy fonódik össze ebben a dejvicei kiskocsmában, akár az életben. Ez már nem is kocsma, sokkal inkább egy olyan hely, ahol egy nagy, összetartó család tagjai találkoznak napi rendszerességgel.

Hamarosan roppant tiszteletű, kifogástalan megjelenésű úriember tűnik fel a bejárati ajtóban. Csaknem úgy érezzük, ismeretlenül is állva illene köszöntenünk, amint megpillantjuk. A nyolcvanas évek vége felé közelítő Buček úr egészen a Sztrahovi-kolostortól jár le ide sörözni. A törzsvendégek is megkülönböztetett szeretettel fogadják, és kedvesen érdeklődnek hogyléte felől. Buček bácsit azonban nem kell félteni: mosolyogva üdvözöl mindenkit a teremben, és helyét elfoglalva rögtön rendel is egy korsó Gambrinust. Megkezdődik a baráti sörözgetés, és a törzstagok nagyokat nevetnek Buček úr régi történetein, anekdotáin.

Lassan delet üt az óra. A közeli műszaki egyetem hallgatói közül érkeznek ebédelni azok, akik a hétvégét a kollégiumban töltik. És jönnek egyszerű munkások is, brigádba fejlődve, hiszen az U Švejka konyhája olcsó és az ételekre sem lehet panasz. Mi pedig közben sajgó szívvel, mégis boldogan úgy érezzük, nincs kedvünk innen már sehová sem tovább menni. Ugyan ki kíváncsi más prágai sörözőre, ha csak egyszer is belépett az U Švejka ajtaján? Életünk végéig elüldögélnénk annál a kis asztalnál, a söntéstől balra.

Utószó: az U Kalicha (Kehely) söröző és társai

Prága leghíresebb Švejk étterme az U Kalicha, vagyis a Kehelyhez címzett söröző Újvárosban, a Na Bojišti utcában. Itt (is) üldögélt oly gyakran Jaroslav Hašek és Josef Lada, aki a Švejk, a derék katona című világhírű regény illusztrációit készítette, formába öntve Hašek figuráit. Az "original" Švejk söröző évtizedek óta a turistákra összpontosít, elég drága, de egyszer az életben azért látni kell. A cseh fővárosban további tíz söröző-étterem viseli Švejk nevét. Ha gondoljuk, járjuk véget az összeset a világírű cseh író emléke előtt tisztelegve.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Klasszikus cseh ételek - és nagyon olcsók!

Hagymás-ecetes krinolin (Utopenec) - 42. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 52. CZK

Klobása s horčicí a křenem (Sült kolbász mustárral, tormával) - 52.CZK

Rántott sajt, tartár, hasáb (Smažený sýr, tatarská omáčka, hranolky) - 85. CZK

Régi árak és ételek:

Fokhagymaleves (Česnečkova) 25.- CZK

Znojmói marhasült zsömlés knédlivel (Znojemská hovězí pečeně houskový knedlík) 68.- CZK

Rántott camembert sajt, burgonyával, tartármártással (Smažený hermelín, brambor, tatarka) 55.- CZK

Hasznos információk

A kocsma Jugoslávských partizánů és Nikoly Tesly utcák találkozásánál található. A prágai műszaki egyetem közelségét jelzi, hogy a kocsma bejárata fölött kis információs tábla tudatja velünk, hogy a szerb-horvát származású Nikola Tesla (1856.07.09 - 1943.01.07.) találta fel többek között az indukciós motort és a háromfázisú generátort.

Megközelítés

A Zöld (vagyis az "A") metróvonal Dejvicka állomásáig, a Vítézné náměstí-ig, majd onnan öt perc kellemes séta a Jugoslávských partizánů úton.

Villamos: 8-as, 18-as a "Lotyšská" megállóig.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu