Sörözők

Restaurace U Prezidentů (Étterem az Elnökökhöz)

  • H: Zárva
  • K: 17.00-23.00
  • Sze-Szo: 11.00-23.00
  • V: 12.00-22.00

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Břevnov kerület elegáns és csendes részében járunk, alig öt perc sétára a nagy múltú, 993-ban alapított břevnovi apátságtól. Az Elnökökhöz címzett söröző-éttermet vettük célba.

Aki megkóstolta a közeli břevnovi kolostori sörfőzdében helyben főtt remek kézműves söröket, és szeretne nyugodtabb vizekre evezni, annak jó szívvel ajánljuk „Az Elnökökhöz” címzett étterem-sörözőt, vagyis az Restaurace U Prezidentů-t.

A csapolt sörválasztékra itt sem lehet panasz, hiszen a jó öreg pilzeni mellett kapható még Staropramen, a libereci érdekeltségű Konrád sörgyár félbarnája, valamint a Kelet-Csehországi Hlinskóban főzött remek Rychtař (ejtsd: richtárzs) serecske is. Mi a Rychtař-ot teszteltük, többször is, tempós egymásutánban, és maximálisan meg voltunk vele elégedve.

A nappali ajánlatban látogatásunkkor marhahúsleves, töltött (burgonyás) knédli, töltött paprika, bajor sült kolbász, és „karbanatek” szerepelt. Ez utóbbi leginkább a magyar fasírozottra hasonlít, csak a fűszerezése más egy kicsit, de nagyon finom, érdemes kipróbálni. A cseh vagdaltat vajas burgonyával, mustárral és csemege uborkával kínálják. Az aktuális készételeket a pult oldalán lévő falitáblára írják ki krétával, fókuszáljuk tehát abba az irányba a tekintetünket, ha megéhezünk. Egy leves huszonöt korona, egy napi menü második fogásának megfelelő főétel hatvanöt koronától kezdődik.

Az egész napos étlapról tegyük próbára Havel elnök úr ínyenc sült csirkéjét olivabogyóval, hagymával, sajttal és friss salátával, vagy a harmincdekás, roston sült „Elnöki májat” tartármártással, hagymával és mustárral.

És ha már az államfőkről van szó! Talán nem árulunk el túl nagy titkot azzal, ha elmondjuk, hogy az étterem falairól a cseh köztársasági elnökök portréi tekintenek le a szomjúhozó sörisszákra.  Az újonnan megalakult Csehszlovákia 1918-ban hivatalba lépő első köztársasági elnökétől, Tomáš G. Masaryktól, Václav Havelen keresztül Václav Klausig.  De feltűnik maga John F. Kennedy is, aki az ajtó mellett nyert elhelyezést egy erősen rojtosodó, igencsak viseletes faliszőnyegen.

Az U Prezidentůban nagyjából negyven-ötven ember fér el a belső helyiségben, és ehhez csatlakozik egy egészen különleges hangulatú, nagyon barátságos nyári kerthelyiség, további hetven férőhellyel.  Az asztalok lábait régi varrógépek vázai helyettesítik, jól gondoljuk meg tehát, miként kezdünk ismerkedésbe, vagy miként nyújtózunk egy nagyot az ebéd után.

Restaurace U Prezidentů nem esik a fő turistacsapások útvonalába, de aki kényelmesen, kertvárosias környezetben akar egy jót inni-enni Prágában, annak mindenképpen érdemes útba ejtenie. Hétköznap tizenegykor, hétvégén tizenkettőkor nyitnak. Szombaton és vasárnap érkezésünket igazíthatjuk a břevnovi apátság délben megkonduló harangjainak hangjához. A távozás illetve záróra időpontja részben a lelkes és kitartó vendégeken múlik!

Visszajutni a belvárosba nem lesz túl bonyolult. Egyrészt nagyjából háromszáz méterre található innen a huszonkettes villamos „Břevnovský klášter” nevű megállója a Bělohorská úton, másrészt pedig az eligazodást segíti az étterem elé helyezett, fából készült információs tábla is. Ezen tényleg csak a legszükségesebb úticélok szerepelnek. Például, hogy prágai vár három és fél kilométerre található, ha pedig a másik irányban indulunk el, kereken négyszáz kilométer múlva a németországi Münchenben találjuk magunkat. Elvégre sör van ott is.

Mi azonban észreveszünk egy sokkal közelebbi és vonzóbb célpontot: a legendás Fekete Ökör söröző (U Černého vola) nagyjából két kilométerre van Az Elnökökhöz címzett sörözőtől. Ezek után nem kérdés, merre vesszük az irányt…

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi fogások

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 59. CZK

Gombás sertéssült (Vepřová kotleta na žampionech) - 169. CZK, hozzá steak burgonya (brambory americké) - 30. CZK

Megközelítés

22-es, 25-ös, és az éjszakai 97-es villamos, "Břevnovský klášter" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu