Sörözők

Pivnice U Sadu (Söröző a Kertnél)

Žižkov (Škroupovo naměstí 5.)

Megközelítés

  • V-H: 08.00-02.00 !!
  • K-Szo: 08.00-04.00 !!

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Aki nem tudja már, mit csináljon jó dolgában Prágában, az menjen ki Žižkovba, a böhömnagy tévétoronyhoz, álljon alá, szédüljön egy kicsit a torony oldalán felmászó óriásbébik látványától...

...aztán menjen fel lifttel a torony tetejébe, és szédüljön ott is kilencvenhárom méter magasságban a háromszázhatvan fokos panorámától! Ha ezt megunta, akkor találhat magának értelmes elfoglaltságot is, ilyen az adatátviteli monstrumtól csupán ötven méterre található Pivnice U Sadu söröző felkeresése. 

Igaz, a söntésből jobbra nyíló nagyobb terembe lépve elsőre itt is úgy tűnhet, kizökkent a helyéből a világ. A plafonról ugyanis elképesztő mennyiségben, fejjel lefelé lóg alá Földgömb, szánkó, szék, hegedű, tangóharmonika, gázálarc, kávéfőző és még vagy ezerféle kacat, megkapó össze-visszaságban. Fogjunk tehát gyorsan talajt, és rendeljünk, mert van mit! Az U Sadu sörturistáknak lett kitalálva, immár több, mint tízféle csapolt lével! A kínálat heti szinten változik a vendég sörcsapoknak köszönhetően.

Ha szerencséjük van, az ínyencek itt megkóstolhatják a fővárosban csak elvétve kapható egyik legjobb vidéki sört, a Matuška Raptort. De vigyázat: hét-nyolc százalék közötti alkoholtartalma miatt nehéz súlyú ellenféllel találjuk magunkat szembe. Egészen zseniális serital! Torkunkba és bendőnkbe vágyik a csapból a tizenegyes Svijany világos, nem is szólva a strakonicei sörgyár félbarna, tizenhárom fokos Klostermannjáról. De ha már elkezdtük, ne végezzünk fél munkát: a készlet erejéig ugyanis tizenegyes Zlatovart, és dél-cseh Pivovar Pelhřimov Poutník névre hallgató, tizenkettes prémium világosát is megízlelhetjük. A megrögzött világmárka ivók pedig Pilsner, Gambrinus, Kozel és Guinness sörök közül választhatnak. A szűretlen söröket általában a Primátor weizen, vagy a Velen képviseli.

A pincérekkel néha nem árt az óvatosság: hallottunk már duplán felszámolt sörökről, és ebből adódó veszekedésről is itt.

Ha végigittuk, amit a csap kínál, rendeljünk magunknak hamisítatlan cseh hagymalevest (Cibulačka zapečena se sýrem a krutony), sajttal és pirított zsemlekockával, és próbáljuk megfejteni a fekete lyukak után az univerzum talán legnagyobb rejtélyét: vagyis, hogy miként lehet, hogy az U Saduban a krutonok az utolsó kanál leves elfogyasztásakor is még tökéletesen ropogósak, és nem áznak szét? Rendelhetünk komolyabb étket is, kifejezetten sör mellé ajánlott, hatalmas húsos-, és grill tálakat, mexikói különlegességeket, de számítsunk rá, hogy ezekért százötven-kétszáz korona közötti összeget kell leszurkolni. A férfi vendégek az illemhelyiségben intimméretük alapján választhatnak maguknak piszoárt: 12,1 centimétertől 18 centiméterig.

Akik esetleg estig maradnak, vagy a söröző előtti kerthelyiségbe ülnek ki, vigyázzanak a fal mellett, mert a Škroupovo naměstí kedvelt kutyasétáltató hely. Az ebeknek kitett vizes edénykék (mert Prágában erre is gondolnak) ott sorakoznak az épület tövében. Nehogy belelépjünk egybe, és magunkra haragítsunk egy csivavát!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha

Specialitás: Cseh fokhagymaleves (Cibuláčka zapečena se sýrem a krutony) 75.- CZK

Sonkás-gombás-sajtos szűzérmék (Medajlonky z panenky se žampióny, šunkou a sýrem) - 255. CZK

Hasznos információk

A februári csapolt sörök:

11° Sádek (vařeno pouze pro Pivnice U Sadu)

Vimperk ležák světlý

Únětice 12° nefiltrovaný ležák

Velen – pšeničné kvasnicové

Démon 13° polotmavý ležák

Plzeňský prazdroj 12°

Velkopopovický kozel 10°

Svijanský máz 11°

Guinness

Fénix pšeničné

Merlin 13° černý

Megközelítés

„A” metróval, ill. a 1, 11, 13, 15-ös villamossal a Jiřiho z Poděbrad megállóig. Legközelebbi éjszakai villamos megálló: Vinohradská Vodárna: 91, 92, 98, 99-es járat.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu