Sörözők

Království (Királyság)

Žižkov (Kubelikova 36.)

Megközelítés

  • H-V: 17.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Černá Hora Tas 10°világos34 CZK
Černá Hora Morávské Sklepní 12°világos szüretlen39 CZK
Černá Hora Granát 14°félbarna42 CZK
Černá Hora Kvasar 14°világos42 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Igazán remek kis csehó a Království a Kubelikova utcában! Nem kevés öniróniával „Grandiózní Restaurantnak” csúfolja magát, valójában viszont egy söröző, még ha fiatalos is. A Království különlegességét a morva komlólé és a konyha által kínált morva ételspecialitások adják.

Pár žižkovi egységet már magunk mögött hagyva vidám hangulatban ültünk be, és jókedvünket csak fokozta az elénk perdülő mosolygós, csíkos zoknis pincérlány. Természetesen černá horai sört kértünk, hiszen ehhez a morvaországi sörcsemegéhez csak nagyon kevés helyen lehet hozzájutni Prágában. Csapolt tízes és tizenkettes világos változata, valamint a Granát névre hallgató félbarna egyaránt kitűnő szomjoltó. A Královstvíban kapható ezeken kívül egy igazi sörkülönlegesség, ugyancsak a fekete hegyi gyár terméke: ez pedig a méz hozzáadásával készülő, tizennégy fokos Kvasar sör. A mézes Kvasarban a buborékok különösen meglágyulnak, és a nem mindennapi adalék szinte simogatja a torkunkat lefelé menet. Rendelnünk is kellett egy újabb kriglivel, és tehettük is, mert majdnem minden sör ára harminc korona alatt maradt.

Az asztalokon a černá horai sörgyárt ábrázoló terítők, csakhogy el ne felejtsük miért is jöttünk ide. Amott egy falba épített akvárium, az ajtó fölött egy örökké késő óra. Tán, hogy ezzel is marasztalják a vendégeket. Győzködésre azonban nincs szükség, hiszen a Království igazán hangulatos kocsma. A morva specialitások közül említhető a folyami rák hagymával és gombával, a bánovi kakas kemencében sült burgonyával, a tormás töltött marhaborda, a desszertek közül pedig a gyerekkorunkat idéző barátfüle és mákos tészta. Aki kacsát, libát, nyulat vagy bárányt enne, az sem marad éhen, igaz ezeket az ételeket egy nappal előre meg kell rendelni. Ritkaság, de a Královstvíban reggelizni is lehet! Főtt vagy hagymás tojás, omlett, és vajas-sonkás melegszendvics a választék.

Nem lankadó sörfogyasztásunk és az étlap elmélyült tanulmányozása felkeltette egy szimpatikus úriember figyelmét, aki asztalunkhoz lépve barátságosan afelől érdeklődött, mi járatban vagyunk errefelé. Amikor megtudta, hogy magyar sörturisták vagyunk, meghívott bennünket egy házi szíverősítőre. Mint kiderült, ő a hely büszke tulajdonosa, aki a nem egyszer hajnalig tartó mulatozásokból is kiveszi a részét. Éjszaka ugyanis megpezsdül itt az élet, olyannyira, hogy a záróra időpontját előrelátóan kérdőjelekkel helyettesítették a nyitva tartáson.

A Královstvíban nem ritka az élőzene, amit nem egyszer maguk a vendégek szolgáltatnak. Aki kíváncsi rá, miben különbözik a morva néplélek a csehtől, az egészen bizonyosan közelebb jut a válaszhoz, ha felkeresi ezt a valóban „Grandiózni Restaurantot.”

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Morva konyha!

Hagymás-ecetes pácolt krinolin (Utopenec) - 59. CZK

Cseh pirítós (Topinky) - 45. CZK

Grill kolbász (Grilovaná klobása) - 79. CZK

Barna sörön sült krinolin (Buřty na černém pivu) - 79. CZK

Pácolt sertéstarja grillen, gombával és szalonnával (Marinovaná krkovice na grilu, fazolky na slanine) - 189. CZK

Specialitás: Bánovi kakas, kemencében sült burgonyával (Bánovský kohůtek opečené brambory) 169 CZK

Megközelítés

Az "A" (zöld) metróvonal "Jiřiho z Poděbrad" megállójától

Az 5-ös, a 9-es, a 15-ös, vagy a 26-os villamosok "Lipanská" megállójától

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu