Őszi sörtúra

Miközben az ősz ezerszínű koronát varázsol a Moldva menti fákra, a sörtúrázók szomja szemernyit sem csökken! Sőt, október hónapban különösen sok magyar sörturista cipője koptatja Prága utcáinak macskaköveit. Álljon hát most itt számukra egy szezonális és szubjektív kocsmatúra ajánló, szigorúan a harmadik évszakra hangolva!

Következik a prágai őszi TOP 10 söröző!

Balbínova Poetická Hospůdka

Az ember október-november táján éjszaka nem feltétlenül andalog hosszú órákon át a Vltava partján és Károly-hídon. Ilyenkor gyakran már hűvös szél fúj a folyó felett. Ellenben az első napi megérkezés után találhatunk magunknak hajnalig nyitva tartó, élőzenés, fiatalos, jó sörös helyet. Ilyen a Balbínova Poetická Hodpůdka, amely ráadásul a város központjában, a Vencel tér felett található. Balbín Úr „Naproti” névre hallgató szomszédos vendéglőjében harapnivaló is akad, nem is beszélve a testet-lelket átmelegítő kóser szilvapálinkáról. A Naprotiban a Pivovar U Bulovky hat és fél százalékos fekete serét is megkóstolhatjuk, kezdésnek nem rossz!

Minipivovar U Medvídků

A Vencel-tér közepétől három perc sétára lévő kocsma-komplexumnak több saját főzésű söre is van. Az első emeleti helyiségben ezeket végig is kóstolhatjuk. A prémium sörökből korsó helyett kivételesen elég egy pohárka, ha nem akarjuk, hogy már kora délután le kelljen pihennünk. A város legjobb Budweiserét az U Medvídků földszintjén mérik, és konyha is megbízható. Este elözönlik a helyet a turistacsoportok, ezért a Bocsok napközbeni felkeresése javallott.

U Rotundy

Ha az U Medvídkůban tett látogatás után spórolni szeretnénk, és az egyszerű, füstös prágai kiskocsmák világába vágyódunk, bandukoljunk át a közeli, U Rotundy nevezetű kimérdébe. A Staropramen kiváló és olcsó. Innen már csak egy pikolónyi távolság a Moldva-part. Sétáljunk ki, és nézzük meg a klasszikus prágai panorámát, a Károly-híddal, háttérben pedig a prágai vár monumentális és lenyűgöző épületével.

U Černého vola

Őszi idő ide, vagy oda, a prágai várnegyedet látni kell! De ha már ott járunk, keressük fel a vár főkapujától csak néhány perces sétára található U Černého vola, vagyis a Fekete Ökörhöz nevű legendás sörözőt! Valószínűleg nemcsak Prága és Csehország, de az univerzum legjobb Kozel sörét itt csapolják. Kóstoljuk meg a világosat és barnát is! A sör mellé együnk egy sörkorcsolyát, vagy egy szelet rántott sajtot. A kompozíciót egy utolsó világos Kozellal és egy Becherovkával tehetjük teljessé...

U Hrocha

Ha lefelé baktatunk a vártól a Fekete Ökörben tett látogatás után, okvetlenül keressük fel a Vízilóhoz címzett másik kocsmalegendát. A város legjobb pilzenijét itt kóstolhatjuk meg. A pácolt, roston sült tarja ugyancsak remek, de a negyvenöt koronás sült kolbászban sem csalódunk, ha idejövünk.

U Váhy

Ha a várnegyed minden zugát felfedeztük, a Kisoldali téren (Malostránské náměstí) üljünk fel egy villamosra, és menjünk el az Anděl megállóig. Itt lefotózhatjuk a Staropramen sörgyárat, esetleg a sörgyár sörözőjében megkóstolhatjuk a kiváló szűretlen Staroprament és a Gránátot. De a nagy gyár mellett egy klasszikus cseh kisvendéglő jelenti az igazi felüdülést. U Váhy, vagyis „A Mérlegnél” nevet viseli az egység. Az itteni Gambrinus kiemelkedő, a tarjából készült, vajas krumplis rántott hús pedig a hazai ízeket idézi.

U Vystřelenýho oka

Prága harmadik kerületében, Žižkovban található a város első számú underground helye: a Kilőtt Szem. Szinte minden nap van valamilyen élő zene, koncert. Az emberek kedvesek, főleg fiatalok töltik meg a helyet. Ismerkedős, ellazulós egység, nem mindig csupán hagyományos cigaretta füsttel. A sör jó, a Gambrinus és a pilzeni is kiváló, és megfizethető.

Nad Viktorkou

Ugyancsak Žižkovban, ugyancsak bulihely, saját pinceklubbal, tehetséges cseh rock és alternatív zenekarokkal. A zárórát is az éjszakai baglyokhoz igazították. Az étkezést itt nyugodt szívvel kihagyhatjuk.

U Sadu

Megkapóan széles csapolt sör kínálattal, sörritkaságokkal, és remek fokhagyma levessel csalogatja a világ számos országából ideérkező sörturistákat a Pivnice U Sadu. Akár hajnali négyig is elsörözgethetünk itt pénteken és szombaton. Ha így teszünk, akkor fél öt tájában a Jiřiho z Poděbrad térnél felkapaszkodhatunk a belváros felé induló első metróra.

Zlý časy

Harmincfajta csapolt cseh sörkülönlegességet kóstolhat meg, aki a Vencel tér tetején felszáll az tizenegyes villamosra, és Nusle kerületben leszáll a könnyen megjegyezhető "Náměstí bratří Synků" megállónál. A Rossz Időkben nem lesz egyszerű helyet találni, ezért legyünk határozottak, vagy préselődjünk a pulthoz. Két perc sétára található innen a Pivovar Bašta, saját főzésű sörrel. Kukkantsunk be oda is.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu