A zöld sör nyomában

Éreztük, hogy egyszer eljön a pillanat, amikor összegabalyodunk. Ám arra nem számíthattunk, hogy éppen Prágában vesztjük el zöldsör-szüzességünket! Elmeséljük, hogy történt.

A Vencel térről az Óváros térre menet bekukkantottunk a Kožná utcácskába. Kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy Špirekék vendéglőjében mérnek-e még jóféle krušovicei sört. Amolyan utolsó esélyt akartunk adni a helynek, mert a múltkor éjjel tizenegy órakor elég csúnyán kipateroltak bennünket, és erre még az sem volt mentség, hogy ekkor következett el a hivatalos záróra. Most viszont napközben, stabil nyitvatartási időben támadtuk meg a műintézményt. Gondoltuk, mielőtt az Óváros téren maguk alá gyűrnek az ázsiai turisták, nem árt egy kis felfrissülés!

Túlvoltunk már a remek világos és a barna Krušón is, amikor egy különös asztali kártyára lettünk figyelmesek: „Speciální Zelený Ležák” – ez állt a feliraton, amely alatt egy valószínűtlenül zöld sör díszelgett lencsevégre kapva.

Nem sokáig teketóriáztunk, amint érkezett a pincér, leadtuk a rendelést!

A Špirkuban csapolt Zelené Pivo csaknem olyan volt, mint a fotón. Bár a habja nem volt annyira dús, mint a photoshoppal felturbózott változaton, mégis tisztességesen csimpaszkodott a korsó falára, és ami talán a legfontosabb: több más green beerrel szemben a Zelené Pivo színárnyalata „élőben” kifejezetten természetesnek tűnt.

És az íze?

Nos, nincs mit szépíteni rajta, elsőre mintha egy marék fűbe harapna az ember. Ám ez az íz csak elsőre szokatlan, egy pillanat alatt eltűnik, utána pedig egészen kellemes ízvilág terjed szét a szájban. Olyasmi, mint a zöld tea, csak éppen keserű változatban - meg persze ebben van alkohol!

A Starobrno márkacsoport 2006-ban jelentkezett először a Zelené Pivóval. Az év egy meghatározott időszakában, a húsvéti ünnepek előtti Zöldcsütörtökre főzik. Szezonális ajánlatként mintegy kétezer hektoliterrel adnak el belőle néhány hét alatt Csehországban. Alsó erjesztésű sörről van szó, amelyhez morvaországi árpából készült malátát, žateci komlót és saját tenyésztésű sörélesztőt használnak. Hosszú ideig ászokolják, végül pedig egy speciális, csak a sörfőző mesterek által ismert gyógynövény-kivonatot adnak hozzá. Ettől a kivonattól nyeri el levelibéka színét és jellegzetes ízét.

Magyarországon egy bizonyos Béci bá' (született Szabó Béla, foglalkozására nézve közmegbecsültségnek örvendő nagykanizsai kocsmáros és főállású Fradi-drukker) zöld söre generált először országos visszhangot, még 2009-ben. Nehéz eldönteni, hogy a találmány nagyszerűsége, vagy Béci' bá fanatikus fradista volta hozta meg az átütő sikert a honi bulvármédiában, amely az elsők között kapta fel a hírt. Az idén három esztendős magyar zelené pivot Tapolcán nagy tételben gyártani is elkezdték. Az egykori Fradi sör futballdrukker-semleges „Smaragd Zöld Sör” néven került palackba, és több díj elnyerése után európai szabadalmi védettséget élvez.

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy derék kanizsai kocsmárosunk nem a zöld sört találta fel. Valójában egy szimpla világos sörhöz önt hozzá valamilyen, (szintén) übertitkos likőrt, ezzel éri el a jellegzetes színárnyalatot. Akik kóstolták, gyakran azt mondják rá: ez a nők söre, mert a likörtől édeskés lesz. Ami vitathatatlanul érdekes benne, hogy a szimpla világos sörbe löttyintett adaléktól csak a sör lesz zöld, a habja fehér marad - igaz, ezt a konkurens termékek döntő része is elmondhatja magáról.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben Béci bá' Fradi söre nem volt pionyír a saját kategóriájában. Más európai országokban – köztük a németeknél, a belgáknál, a franciáknál - már korábban hóbort lett a zöld sörrel való kísérletezgetés. Ám egy dolog mindenütt azonos: a sörbe kevert likőr receptúráját – leginkább az érdeklődés felkeltése végett – roppant titok övezi.

Talán meglepő, de ha a zöld sör őstörténetét kutatjuk, át kell repülnünk az Atlanti-óceánon. Az Egyesült Államokban, közelebbről a Miami Egyetemen 1952-ben tartották meg első alkalommal a Zöld Sör Napját (Green Beer Day), ahol a hallgatók a tavaszi szünet előtti utolsó össznépi ivászaton előszeretettel kotyvasztották maguknak ezt az italt. Persze ez sem volt több puszta szemfényvesztésnél. Leginkább Blue Curacaót kevertek a világos Miller sörbe. Ez egyrészt roppant sajátos ízlésre vall, másrészt sörnek ebben a változatában távolról sem nevezhető – legfeljebb valami perverz sörkoktélnak.

Ami viszont izgalmas, hogy ez a bizonyos Green Beer Day Szent Patrik napjához közel esik a naptárban. Márpedig e jeles és szentéletű férfiú történetesen Írország védőszentje, akit az „ír sör megtisztítójaként” is tisztelnek. Írországot pedig hogyan is emlegetik másként? Ja, igen: a Zöld Sziget... Szent Patrik napját ennek megfelelően zöld ruhába bújva és tengernyi Guinness sört vedelve, habos mámorban ünneplik világszerte. Ezt a hagyományt az ír kivándorlók az Újvilágba is magukkal vitték. Az eredeti hagyományoktól jócskán elrugaszkodva Chicagóban még a város folyóját is zöld színűre festik. Ezekután miért lenne meglepő, hogy a miami egyetemisták zöld sörrel koccintanak Szent Patrik napján, immár lassan hatvan éve!

Persze a hagyománytisztelő íreknek erről is megvan a véleményük. Nekik nem kell holmi plasztik zöld sör, köszönik, de maradnak az ébenfekete Guinnessnél. És milyen jól teszik! A Guinness-rajongó írek malíciózusan azt is megjegyzik: a világ különöző részein megtartott Szent Patrik napok csupán arra jók, hogy a legsilányabb minőségű világos söröket zöld köntösbe bújtatva extra profittal lehessen eladni az igénytelen, de szomjúhozó sörhordáknak. Ez volna a grínbírbiznisz!

De akkor létezik-e egyáltalán igazi zöld sör?

A legközelebb talán a prágai Pivovarský Dům sörfőzde jár az igazsághoz, ahol többféle zöld növénykivonat hozzáadásával, és persze a névadó növénnyel főznek zöld színű Csalán sört. A Pivovarský Dům Csalán söre ráadásul igen-igen finom, jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Ugyanitt kapható kávés, banános és chilis sör is, de ha ez utóbbiakat nem próbáljuk ki, akkor sem marad hiányérzetünk.

Aki tehát igazi zöld sört keres, látogasson el a Pivovarský Důmba, és tegye próbára a csalános sört! Akinek ez is kevés, igyon mellé abszintot, hiszen az alapváltozatban a Tündér is zöld. (Az egyéb zöld tudatmódosítószerek felemlegetését ezekután talán hagyjuk is.)

Aki viszont a Zelené Pivót kóstolná, azt türelemre intjük: legközelebb jövő év áprilisától csapolják majd Prágában és Csehország-szerte a Starobrno-gyár zöld levét – a készlet erejéig. Addig is, esetleg elugorhatnánk Nagykanizsára, Béci bá' kocsmájába...

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu