Sörözők

Hostinec Drinopol (Drinopol Vendéglő)

  • H-P: 10.30-23.00
  • Sz-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2012-04-21
Gambrinus světlý 10°világos30 CZK
Pilsner Urquell 12°világos38 CZK

látogatások:

  • 2012. 04. 21.

Csapolt pilzeni és Gambrinus sör, kétféle olcsó napi menüajánlat, és derék břevnovi polgárok várják a Hostinec Drinopolba betérő vándort a Bělohorská út 63. szám alatt.

Ám előbb még benézünk a közeli Břevnovi kolostorba! Úgy hallottuk, végre megnyílt a bencés apátságban Prága legújabb sörfőzdéje. Majdnem így is volt: ott jártunkkor éppen a próbafőzeteket készítették az egyik hátsó épületszárnyban. A helyszínen maga Jan Šuráň, a Břevnovský Klášterní Pivovar társtulajdonosa mondta el, hogy június közepére tervezik nyitást. Addig is a kolostor éttermében megkóstolhattuk a nem kevesebb, mint húszfokosra (!) főzött Benedikt Imperial Pilsnert. Ez lesz a Břevnovský Klášterní Pivovar zászlós söre! Ezt ugyan még nem itt, hanem a Pivovarský Důmban dédelgették, de kiváló, prémium kategóriába tartozó serital. Ha a kolostori sörfőzde többi söre is hasonló lesz, akkor oda kell rájuk figyelni a jövőben.

A kolostori sörcsemege után hétköznapi kalandokra vágyunk. Břevnov kerület barátságos főutcáján, napsütésben jönnek-mennek a villamosok, felugrunk egyre mi is. Kis üzletek sorakoznak egymás mellett, a kevés kávézó és az annál több söröző teraszain helyiek üldögélnek. Kiszemelt célpontunk egy igazi prágai klasszikus: a Hostinec Drinopol. A söröző sárga épülettömbje már 1914 óta csábítja szirénként az erre kalandozó vándorokat.

A járdán kialakított kellemes kis teraszon - akár a verebek -, sorban ülnek a sörkortyintók, szemmel láthatóan jóban vannak a világgal. Belépve a Drinopolba rögtön feltűnik, hogy a törzsvendégek félkört alkotva, állva óvják a hívatlan látogatóktól a söntést és a sörcsapok közvetlen környékét. Leülünk hát az egyik asztalhoz, s mindjárt ott is terem a kedves felszolgálóhölgy. Prazdroj és Gambrinus a sörkínálat. Mivel a vendégek többsége előtt Gambrinust látunk, azt kérünk mi is. Párás korsó, kemény hab - ahogyan a nagy sörkönyvben meg van írva!

A Drinopol részben sportos kocsma. A söntésnél régi futballcsukák lógnak, a fotók tanúsága szerint az egységnek saját kispályás labdarúgó csapata is van, ahol a sörhas ha nem is alapkövetelmény, de erősen ajánlott. Az aktuális csoport-derbit plakát hirdeti: a „B” osztályban (Skupina B) a Bílá Hora csap össze a 1999 Praha gárdájával szombaton délután öt órától. Ott a helyünk!

Korsóval a kézben tovább nézelődünk. A sörözői enteriőr távoli asszociációkat társít. A tejes bödönök és a faszenes vasalók polca fölött Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának sajátos újragondolása, Marilyn Monroe-val, Elvis Presley-vel, de a tanítványok között feltűnik Charlie Chaplin és Stan és Pan is.

Szép csendben beköszönt az ebédidő. Egymás után érkeznek a brigádok a környékbeli építkezésekről, lassan minden hely elkel. Bár a nemdohányzó terem üresen árválkodik, úgy tűnik, oda csak végszükség esetén teszi be halandó a lábát. Az emberek inkább összehúzódnak, szorosan egymás mellé ülnek, úgy falatoznak és pöfékelnek egyszerre. Knédlik, párolt káposzták, pecsenyék és pörköltek illata tölti meg a helyiséget, elégedett mormogás jelzi, hogy nem hibázhattak nagyot a szakácsok.

Mi is rendelünk: egy korsó pilzenit! Bár ebből kevesebb fogy, mint a Gambácsból, semmi probléma nincs vele. A hab-sör arány tökéletes, és a hasas korsóból fogyasztva még jobban esik, mint egyébként. Sörünket megpillantva asztaltársaságunk újdonsült tagjainak is megjön az itvágya: „- Jestye jednó pivicska…” - szól megadóan szomszédunk a felszolgálóhölgynek. Szomjazó barátunk kiszakadó sóhaja jelzi, tisztában van vele, hogy az újabb sör okán nehezebben megy majd délután a munka a betonkeverő mellett, és a spakli sem úgy áll majd kézre, mint egyébként. Megérkezik az újabb sör, egymás egészségre hajtjuk fel.

Bár időközben az ebédidő is eltelt már, halaszthatatlan dolgunk nem lévén elidőztünk még egy ideig a Drinopolban. Aki Prágában járva a Břevnovi kolostorra kíváncsi, vagy a Fehér-hegyi csata emlékhelyét keresi fel, a Bílá Hora felé tartva mindenképpen térjen be a Bělohorska út 63. szám alá, ebbe a barátságos vendéglőbe. Jó áron, jókat ihat és ehet itt az egyszeri vendég, és helyiekkel is összeismerkedhet. Ha pedig zavaró lenne a cigarettafüst, be kell menni a nemdohányzó terembe. Ott ráadásul garantáltan lesz szabad asztal.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Becherovka: 28.-CZK (0,5 dl)

Jablko (Almapálinka): 32.-CZK (0,5 dl)

Konyha

Cseh- és nemzetközi konyha

Napi menü: 11.00-14.00 óráig, vagy az étlapról: Sült fácáncomb burgonya pürével (Bažantí stehýnka na divoko, šťouchaný brambor)

Megközelítés

22-es, 25-ös és az éjszakai 97-es villamossal a Drinopol megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu