Sörözők

Hospůdka Parukářka (Parukářka Kiskocsma)

Žižkov (Vrch svatého Kříže, 130 00 Praha 3 - Parukářka,)

Megközelítés

  • Hospůdka: H-V: 14.00-01.00
  • Kültéri söntés, tavasztól-őszig: H-V: 13.00-23.00
  • Bunker: H-Cs: 16.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Gambrinus světlý 10°világos31 CZK
Kozel světlý 10°világos32 CZK
Žatec Premium 11°világos33 CZK
Pilsner Urquell 12°világos38 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Koncertek, nyári fesztiválok és a szabad ég alatti örömsörözés helyszíne a prágai Parukářka park, amely nullától minimum kilencvenkilenc éves korig mindenkinek ajánlott.

Egy kis dombocskán kaptatunk felfelé a Táborítská utcából a Prokopovára kanyarodva Žižkov kerületben. Néhány lépcső, pár forduló és már fent is vagyunk a helyszínen. Ismerős, és meglehetősen gyűrött arcok tűnnek fel: a jelek szerint a Kilőtt szem törzsközönsége itt múlatja az időt, amíg délután ötkor ki nem nyit kedvenc kőkocsmájuk. Lebuktak!

De hol is járunk tulajdonképpen? Žižkov kerület egyik zöld pontja ez a park, kutyafuttatóval, gondosan elkerített, fullos játszótérrel, padokkal, pihenőhelyekkel, kijelölt kerékpárúttal, miegymással. Aki felsétál a domb tetejére, elláthat egészen a Moldva túlpartján lévő Várnegyedig, a Szent Vítus-székesegyházig, sőt, még azon is túlra. A domb tetején emberek pokrócokon heverésznek, akár csatlakozhatunk is hozzájuk, ha hoztunk fej alá valót.

Persze, előtte nem árt inni egy sört.

Kiváló alkalom kínálkozik erre a nyári időszakra rendszeresített fabódéban, hivatalos nevén a kültéri söntésben. A bódé oldalát a világ különféle tájairól származó rendszámtáblák díszítik, előtte ötödosztályú, fapados terasz szolgál, a házikó pedig csapolt söröket rejt. Megközelítjük, mi több, odalépünk! A törzsvendégek derékhada közül ekkor előkerül maga a csapos, aki egy lengőajtón átbújva helyezi magát szolgálatba.

Kezdésnek Kozelt kérünk a hatalmas nyári forróságban. Újoncok vagyunk itt, csaknem műanyagpohárba kapjuk az első sört. Az eljárás ellen természetesen felszólalunk, mire kiderül, hogy van üvegkorsó is, ötven koronás letét fejében, ami távozáskor visszajár, ha visszavisszük a korsót. Már fizetjük is az ötvenest.

Megérte! A friss és hideg Kozel párával vonja be a korsó falát, belül pedig milliónyi apró buborék kezd csillogni a napsütésben. Prágai túránk első söre ez: akkorát kortyolunk, hogy csaknem egyben lenyeljük sörrel együtt a korsót is – pedig akkor buknánk az ötvenest. Így végül megkegyelmezünk a korsónak. Leülünk az első asztalhoz, és átadjuk magunkat a boldog semmittevésnek.

A szomszédban bringások, párok, fiatalok sörözgetnek, a törzsvendégasztal folyamatos sztorizásban és vihogásban van, valószínűleg a darabjaira hullott előző éjszaka emlékfoszlányait próbálják meg összerakni valahogy. Egy babakocsit toló fiatalember velünk szemben telepedik le. Rendel egy sört, jár ennyi pihenés a lurkót sétáltató apukának is.

A faházzal szemközt egy fedett kis söröző működik, tulajdonképpen ez a Hospůdka Parukářka. Bentről nagyon kellemes élő zene szól, valószínűleg már próbálnak az esti fellépésre. Egy gitár és egy szaxofon kíséri egymást, egészen ötletesen. Bent a hospůdkában nagyon részeg emberek, és az őket kedvesen óvó és pátyolgató csinos pincérlány képe fogad. Szakadt farmeros, hosszú hajú rockerek révednek maguk elé a félhomályban, lehet, hogy nem ilyen muzsikára számítottak, pedig nagyon jó! Amíg a zenészek szünetet tartanak, biztos ami biztos alapon a hallgatóság kollektíven iszik még egy sört.

Visszatérünk a kültéri söntéshez, és iszunk egyet mi is! A csapos a szokott módon bújik be a lengőajtón, és felhívja a figyelmünket, hogy van csapolt žateci pivó is! Nem kérdés, hogy azt kérünk. Ez még jobban esik, mint az előző Kozel.

A sörkínálatot egyébként egyedi módon egy szemetes konténerre is kiragasztották, innen tudható, hogy pilzenit és Gambrinust is szoktak csapolni. Valamennyi fajtát jutányos áron, jellemzően harminc korona környékén. A fedett söröző részben sörkorcsolyák is kaphatók.

A Parukářka kicsit olyan, mint a legendás Kilőtt szem nyári kiadása. Fesztelen, szabad, jó hangulatú hely. Nem hiába tartják számon az egyik legjobb prágai underground helyszínként. Nyáron többször vannak a parkban nagyszínpados szabadtéri fesztiválok, és minden vasárnap van valamilyen koncert. De ősszel és télen sem kell aggódni, hogy hoppon maradnak az idejárók, van ugyanis egy „Bunkr Parukářka” nevű földalatti klub is, ami szintén koncertek, bulik, művészeti megmozdulások helyszíne.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Sörkorcsolyák

Megközelítés

Villamos: 5, 9, 15, 26-os, és az éjszakai 95, 98-as villamos: Olšanské náměstí megálló.

Busz: 136-os, 175-ös busz: Olšanské náměstí megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu