Sörözők

Pivovar U Dobřenských (Sörfőzde a Dobřenských utcában)

Bezárt kocsmáink (U Dobřenských 3.)

Megközelítés

  • H-V: 14.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2015-11-21
Mentha Summer Ale 11°világos szüretlen65 CZK
Salvia Stout 14°barna65 CZK
Tribulus beer 14°világos szüretlen72 CZK

látogatások:

  • 2015. 11. 21.

Gyógynövényes sörkülönlegességek titkos prágai pontja ez a sörfőzde. Fedezzük fel mi is a Pivovar U Dobřenských-t!

Bátor vállalkozásba fogott néhány fiatal serbarát, és sörfőzdét nyitottak a prágai óváros egyik eldugott kis utcácskájában: az U Dobřenských-ben. Bátor vállalkozás, ugyanis korábban már jó néhány szépreményű egység bezárt ezen a helyen.

Legutóbb például Pivobar U Dobřenských néven uněticei söröző működött az utca hármas számú házában. Akinek volt szerencséje a Prágától északra székelő Uněticei Sörfőzde termékeihez, az tudja, hogy minőségi cseh kisüzemi sörről van szó. A kocsmára érdeklődés hiányában mégis rákerült a lakat. Az egykori Pivobar helyén ma már tehát egy Pivovar működik, és nagyon úgy tűnik, hogy az új tulajdonosok nem kis befektetéssel tizenkilencre húztak lapot. Ezzel azonban mi ne törődjünk, inkább élvezzük ki a helyet, amíg lehet.

Az itt készülő sör ugyanis egészen egyedi! A tizenegy fokos, ízében és illatában a nyarat megidéző Melissa Ale például mentával készül. Az a tétel, amit mi kóstoltunk, egyszerűen parádés volt. Ráadásul semmivel sem maradt el a tőle a csapon lévő másik sör, a tizennégy fokos Salvia Stout. A Salvia is roppant érdekes, leginkább a csokoládé és a zsálya találkozik benne egy meglepően kellemes összhangban. Elégedetten töröltük le a pompás sörhabot a szánkról.

Sajnos a sörfőzde zászlós pivója, a gyógynövényes, karamellás és gyümölcsös ízjegyeket hordozó, felső erjesztésű Tribulus nem volt csapon, de majd legközelebb bepótoljuk azt is. Ez a sör a Tribulus Terrestris nevű növény felhasználásával készül, amit az ősi indiai népgyógyászatban egyebek között a női- és a férfi termékenység növelésére használtak, de a mai napig széles körben alkalmazzák.

Egyébként ilyen kis helyen komplett sörfőzdét korábban sehol nem láttunk még! Az egység egy „félpince” besorolásra alkalmas helyen működik. A két főzőüstöt a lépcsőlejáró aljához telepítették, az érlelőtartályokat pedig bepréselték a pult mögötti falhoz. A látvány mégis elképesztő, elsőre talán kicsit hihetetlen is. Tény, hogy itt minden talpalatnyi helyet kihasználnak, a bevetésre váró malátát például a lépcsőforduló alatt tárolják. Mint minden rendes microbrewery-ben, itt is megleshetjük a sörfőzőket munka közben, hogyha szerencsénk van.

A Pivovar U Dobřenských egyébként nemcsak a minőséget tekintve felső kategóriás, hanem az árakban is – legalábbis prágai viszonylatban. Ám még így sem drágább annál, mintha például a budapesti bulinegyedben akarnánk meginni egy magyar „kézműves” sört. A különleges, helyben főzött pivók korsójáért hatvan-hetven koronát kérnek. Az étlapon szereplő főfogások árai kettes és hármas számjeggyel kezdődnek, szerencsére az előételek közé sikerült becsempészni egy kilencvenhét koronás házi sült kolbászt.

Izgalmas lesz nyomon követni a Pivovar U Dobřenských további sorsát. Egy pici, eldugott utcában, jelentős befektetéssel létrehozott sörfőzde, amely a jelek szerint a gyógynövényes sörökre specializálta magát. És egyelőre a vendégek sem árasztották el. Szombaton délután két fős kis prágajáró csapatunk mellett csupán egy idős bácsi volt még. Ő is bort rendelt. Aki belekóstolna az itteni sörökbe, lehet, jobb, ha igyekszik. Őszintén kívánjuk, hogy ne igazolódjon be a sejtésünk.

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi ételek

Opečená domácí klobása (Sült házi kolbász) 97.-CZK

Megközelítés

Gyalogosan az Óvárosban

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu