Sörözők

Lokál U Bílé kuželky (Lokál a Fehér tekebábuhoz)

Malá Strana / Hradčany (Mišeňská 12.)

Megközelítés

  • H-Cs: 11.30-24.00
  • P: 11.30-01.00
  • Sz: 12.00-01.00
  • V: 12.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Pilsner Urquell 12°világos52 CZK
Kozel černé 10°barna54 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Többek szerint a kisoldali Lokál U Bílé kuželky bejelentkezett a Prága legjobb pilzeni söre címért! Természetesen utánajártunk a dolognak.

Éppen a minap töprengtünk el azon, hogy Prága belvárosának vajon melyik része az – ha létezik ilyen egyáltalán –, ahol a legnehezebben lehet hozzájutni a betevő korsó csapolt sörhöz. Viszonylag hamar meglett a válasz is, amely kissé talán meglepő: a Károly-híd.

A híd Prága egyik legismertebb jelképe, a tizenötödik század első felében adták át, hossza több mint ötszáz méter, de még egy mozgó sörárus, vagy beerbike sincs rajta. Hála a jó égnek egyébként hogy ez így van, mert egyrészt úgyis magával sodornák az itt özönlő turisták, másrészt a mozgó büfé elvonná a figyelmet a hídról elénk táruló elképesztő panorámáról.

Egyszer azonban minden véget ér, így a Károly-híd is.

Ha pedig kinézelődtük magunkat, és végigsétáltunk rajta, garantáltan jól esik majd egy habos frissítő. Ha a vár irányába haladunk, akkor a kisoldali hídfő előtt sétáljunk le a hídról rögtön jobbra a Dražického tér felé, aztán ismét jobbra, és már fel is tűnik a sarkon a Lokál U Bílé kuželky.

Régóta működtek a Mišeňská utca 12. szám alatt különböző vendéglők. A barokk épület középkori házjele ma is ott látható a homlokzaton, egy fehér tekebáburól van szó, csehül: bílé kuželky.

Az itt működő „Lokál” valójában egy meggyőző söröző, a pilzeni sörük pedig valóban kifogástalan. Többen odáig merészkednek, hogy megkockáztatják, sőt kijelentik: jelenleg itt van a legjobb pilzeni a városban. Többszöri látogatás után magunk is megerősítjük, hogy Tekebábunak ott van a helye az élmezőnyben. A sört több hektós fém tartályokból csapolják, a söntés egyébként üvegből van, így a teljes apparát látható. A pilzeni mellett szűretlen barna Kozel árad a tartályokból.

Az étlapon jellemzően hideg és meleg sorkorcsolyák találhatók: prágai sonka, virsli, főtt debreceni, disznósajt. Akad néhány készétel is, például sörpörkölt, de a déli napi menüben feltűnhet sült csirkecomb, és rántott sajt is.

Háromszor is leteszteltük a helyet, ebből kétszer este már képtelenség volt szabad asztalt találni, ezzel számoljanak azok, akik ide készülnek. Talpon állva viszont minden gond nélkül korsózgathatunk a folyosón, hátha időközben lesz helyünk. Nálunk élelmesebbek fedezzék fel, hogy az egységnek van egy pincesöröző része is, gyönyörűen kitéglázott, ódon boltívekkel, és saját söntéssel. Könnyen meglehet, hogy ott több sikerrel járnak.

Összesen öt Lokál nevű egység működik Prága különböző kerületeiben, egy alomba tartoznak, kialakításuk, dizájnjuk, kínálatuk kilencven százalékban azonos. (Az Óvárosban a Dlouha utca 33-ban van például egy újabb Lokál.)

De visszatérve a Tekebábuhoz és a sörökhöz: ha ízlett az itteni pilzeni pivo, ne rohanjunk vissza a Károly-hídra, inkább a kocsmától elindulva, és a híd alatt átsétálva fedezzük fel a Kisoldal rejtett, zegzugos utcáit, a Máltaiak terét, Kampa-szigetet a Lennon-fallal, a Čertovka patak vízimalmát. Ha pedig további minőségi csapolt pilzenit innánk, irányítsuk lépteinket az U Glaubiců és az U Hrocha sörözők felé.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh ételek.

Prágai sonka tejszínes tormával (Pražská šunka se smetanovým křenem) - 129. CZK

Disznósajt (Tlačenka) - 89. CZK

Pácolt krinolin (Utopenec) - 89. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 89. CZK

Töpörtyűkrém (Škvarková pomazánka) - 85. CZK

Káposztás cseh savanyúleves (Kyselica) - 49. CZK

Disznótoros pörkölt belsőséggel (Zabíjačkový guláš) - 125. CZK

Gombapörkölt (Žampionový guláš) - 125. CZK

Megközelítés

Villamos: 12, 15, 20, 22-es járat "Malostranské náměstí" megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu