Sörözők

Občerstvení U Sparty (Büfé A Spartánál)

Braník (U Ledáren 80.)

Megközelítés

  • Májustól-októberig H-V: 11.00-20.30
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2019-10-15
Rychtář 10°világos25 CZK
Moucha Moniak 12°világos szüretlen39 CZK
Cvikov Klíč 12°világos szüretlen37 CZK

látogatások:

  • 2019. 10. 15.

Nagybetűs büfélátogatás a Moldva-partján, gerilla sörrel, sült kolbásszal, cseh-magyar ketchupos lángossal. Hűsítő, szabad ég alatt sörpihenő a nyári szezon hajrájában.

Akár egy külön összeállítást is megérdemelnének a Moldva partján rejtőzködő prágai büfék, kimérdék, sörmérőhelyek, mert olyan jók, és olyan szép számmal akad belőlük.

Régi terv, hogy egyszer elindulunk csakúgy, gyalog a folyó partján délről, mondjuk Modřany magasságából a belváros irányába, és minden strandbüfében, rakparti kitelepülésben megiszunk legalább egy korsóval. Minden tizedik állomáson pedig kikérünk a sör mellé egy szaftos, roppanós cseh sült kolbászt, vagy virslit, barna rozskenyérrel, mustárral. Jó kis túra lenne, és valószínűleg nem tartana tovább teljes két-három napnál… Milyen szép is az: fűzfák alatt heverészve, pokrócot vetve, vagy sörpadokon üldögélve elnézegetni, miként halad tovább az itt még csendes és szerény Moldva a távoli Károly-híd irányába, hogy aztán a királyi belvárosba megérkezve turisták ezrei fotózzák.

Ennek az útvonalnak az első harmadában van az Občerstvení U Sparty, Braník kerületben. Hogy honnan a név? A szomszédjában van a Sparta sportegyesület egyik csónaktárolója. A büfé áprilistól szeptember végéig tart nyitva. Az elmúlt években jó párszor lecsúsztunk róla (tavasszal és ősszel is többször sikerült zárva megtekintenünk), de idén nyáron végül csak becserkésztük! A folyóparttól ötven méterre, egy árnyas ligetben működik, éppen egy kerékpárútvonal mellett. Ennek megfelelően a szezonban rengeteg a bringás, de akadnak itt görkorcsolyások, kisember-, és ebsétáltatók, kocogásban megpilledt egészségpártiak, és klasszikus, kimondottan sörivás céljából ideérkező vendégek is.

Az ember egy ilyen büfétől nem is várná el, mégis erős a sörkínálat. A remek világos Rychtář alapból csapon van, és ehhez jön még a korrekt cvíkovi tizenkettes, és még valamilyen pivócska. Újabban pedig ez a „még valamilyen pivócska” a Moniak nevezetű sörital! Ez tényleg kézműves sör, név szerint Petr Moucha főzi, aki egyelőre gerilla sörfőzőként bontogatja a szárnyait Prágában, de már távolabbra tekint. Elkezdte ugyanis felújítani a közelben lévő, 1999-ben bezárt Braníki Sörgyár egy kisebb részlegét, itt szeretné a későbbiekben bejegyeztetni és működtetni a Moucha Pivo-t és Breweryt.

A falni való sörök mellé az U Spartyban haraphatunk is. És miért is ne (t)ennénk?! Maradandó élményt nyújthat például a magyar lángos cseh változata, amelyet fokhagymával, sajttal és ketchuppel (!) fejelnek meg. A hagyományos büfémenüben található továbbá hot-dog (Párek v rohlíku), de vannak klasszikus hideg sörkorcsolyák (utopenec, nákladáný hermelín), plusz még grillkolbász, csirke, többféle édesség, sütemény és házi kalács is. Aki valami emberesebbet szólítana magához, próbálja ki a húsz dekás sült tarját, mindössze hetven koronáért.

A közelben egyébként működik kemping, lovarda (gyerek lovagoltatással), van Moldva-menti pihenőhely, játszótér, szabad strand, görkoripálya, akár az egész családnak is összeállítható tehát egy kellemes délutáni program. És nincs is olyan messze: a belváros belvárosából is mindössze tizenöt-húsz perc alatt kihoz a hármas, vagy a tizenhetes villamos. A visszavonhatatlanul sörözésre koncentráló magyar turistákról sem feledkezünk meg, nekik a büfétől néhány percnyi sétára található Hospůdka Dominikánský Dvůrt, valamint a Nádražní Restaurace Braníkot ajánljuk.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Frankó büfékonyha

Ecetes-hagymás pácban érlelt krinolin (Utopenec) - 34. CZK

Krkovice steak (Sült tarja) - 70.-CZK

Hasznos információk

Tavasztól őszig üzemel!

Megközelítés

Villamos: 2, 3, 17, 21-es "Nádraží Braník" megálló, majd onnan gyalog az U Kempinku "utcán"

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu