Sörözők

Starolibeňská hospůdka U Prcka (Ólibeňi kisvendéglő a Törpéhez)

Bezárt kocsmáink (Vosmíkových 26.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2019-02-22
Gambrinus světlý 10°világos28 CZK
Svijanský máz 11°világos33 CZK
Pilsner Urquell 12°világos43 CZK

látogatások:

  • 2019. 02. 22.

A libeňi Törpe, akinek nagy szíve van. Külvárosi kocsmarégiség, befejezett remekmű, ahová soha nem tér be vendég „csak egyre”. Műértők figyelmébe.

U Prcka - azaz teljes nevén Starolibeňská hospůdka U Prcka, avagy Ólibeňi kisvendéglő a Törpénél - egy igazi libeňi kocsma-remekmű. Egyszerű, barátságos, szívmelengető. Ilyen lehetett valamikor Ólibeň is. A Prckával pedig varázslatos módon máig megmaradt belőle egy darab.

Ott ahol eme remek Prága nyolcas számú városrész szíve dobog, éppen ott van ez a kiskocsma is. Nem egy csillogó híres bulvár mentén, hanem egy mondhatjuk jelentéktelen utcasarkon, szerényen meghúzódva a Vosmíkových és a Pod Čertovou skalou utcák találkozásánál.

Ablakában ütött-kopott tranzisztoros rádiókkal a régmúlt idők porosodó emlékeként, a bejárat mellett négy korsó egyidejű elhelyezésére alkalmas faliasztallal. Nem csoda, hogy az U Prcka utcasarokhoz kopott őskocsma homlokzata szerelem első látásra.

Belépve amire egyből felfigyel a látogató, - és talpával cipőn át is rögtön kitapogatja - az a kényelmes kocsmai padlószőnyeg, aztán pedig a stílusos berendezés, számos régi kacattal. Szemközt, a kocsma főfalán, Libeň negyed történelmét bemutató, régi fekete-fehér képek a boldog békeidőkből. Van századeleji sítalp, a falon meg régi lovas szerszámok, Micimackó, archaikus korcsolya, tárcsázós telefon, szovjet mini-tv, közepes testű, de nagy szerencsét hozó malac, és a már említett rádiókból még további jó néhány... Mint egy régiségkereskedésben.

Emelt szintű egység a Prcka. A kilátásra vágyók számára a hátsó asztalok kisebb emelvénynek örvendenek.

De figyelem és körültekintés! A söntés bárszékei és előttük elhelyezkedő asztal szigorúan a törzseké, ahogy az már lenni szokás. Forduljunk tehát balra és a nagyterem irányába, és ez legyen a székhelyünk az elkövetkezendő órák során. Mert ide nem jár vendég "csak egyre" - "na jedno" - , és ha netán igen, vagy legalábbis megpróbálná, akkor sem marad annál. Nagyon megnyugszik itt a lélek ugyanis, nincs kedve tovább haladni.

Persze a léleknek is jár, ami táplálja. Na ehhez kell a korrekt kínálat. Olcsó és finom Gambrinusz, a Svijany tizenegyes (Máz) is megállja a helyét, és kapható plzeni is. Pici méretű ugyan az étlap, de legalább rövid. Ellenben remek sörkorcsolyákat vonultat fel, amelyek bár messze nem Michelin-csillagos minőségűek, de barátságos minőség/ár aránnyal bírnak, és feladatukat ellátják.

A kocsmaajtóból szinte látható a közeli Bulovka megálló. Sűrűn érkeznek és indulnak innen a híres Zenklova utcán végigkanyargó villamosok. A Zenklova utca a kerület fő ütőere. Látnivalónak útközben ott van például a libeňi kastély (Libeňský zámek), lent a Palmovkánál pedig a Hrabal-fal. Hagyjuk meg tehát a kifogásokat máskorra és másoknak, hogy miért nem jövünk ki a Törpéhez Libeňbe.

Bár az utca túlsó felén lévő Na Korábě 2018. decemberében bezárt, (ha minden igaz, éppen a kocsma búcsúbulijába futottunk bele egyik hétfő este), két sarokkal odébb továbbra is látogatható a Pivovar U Bulovky. A Hrabal libeňi-szlalomjában szereplő U Jarolímků sincs messze. Visszafelé pedig ismét a Zenklova utca és igény szerint hármas ötös villamos fog gondoskodni arról, hogy ne maradjunk betevő sör nélkül. Kalandra fel!

 

- huszi / szs -

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Klasszikus libeňi hospoda.

Italok

Cseh párlatok, tömények

Konyha

Hideg és meleg sörkorcsolyák egyaránt szerepelnek a kínálatban. De csak azok.

Nakládaný hermelín (pácolt-rakott camembert sajt) 59.- CZK

Párek (Főtt virsli) 49. - CZK

Klobása (Sült kolbász) 75. - CZK

Hasznos információk

Kár volna kihagyni...

Megközelítés

Villamossal: Bulovka megálló: 3, 10, 24-es, és az éjszakai 95-ös villamos járat.

Busz: 201-es járat a Nádraží Holešovicétől.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu