Sörözők

U Starého lva (Az Öreg Oroszlánhoz)

  • H-P: 09.00-23.00
  • Sz-V: 10.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Staropramen světlý 10°világos31 CZK
Svijanský máz 11°világos33 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Olcsó sörre és kiváló ételekre leltünk egy smíchovi őshospodában. Az Öreg Oroszlán kerületi gyöngyszem, ahol szívesen látják a turistákat is.

Prágának tucatnyinál is több hídja van, használjuk őket! A „Palackého most”-on átsétálva például pár perc alatt összeköthetjük az Újvárost (Nové Město) a Moldva túloldalán lévő Smíchovval, ráadásul közben remek panorámafotókat készíthetünk a városról. Mi is így tettünk, és a folyó túloldalán, Smíchovban számos vendéglőn megakadt a szemünk.

Közülük az Öreg Oroszlán (U Starého lva) tűnt a legszimpatikusabbnak, már csak a neve miatt is. A Staropramen gyár látótávolságában lévő pincesöröző hétköznapokon már reggel kilenckor kinyit, és fél tíztől finom és olcsó napi ajánlatokkal várja a korgógyomrú vándorokat. Egy leves huszonkét korona, a főételből és levesből álló menüért is csak hetvenöt koronát kérnek. Az alkalmi étlapon további tizenkét fogás szerepel, köztük két desszert is. Minden étel ára száz korona alatt marad.

A pincérlány csinos és kedves, a szakácsnő termetes. Szerencsés párosítás! Nem is kell csalatkoznunk: klasszikus cseh ízekkel kényeztet a konyha, és még a menüben is öt knédli jár köretként a pecsenye mellé. A sörkínálat egyszerű, de korrekt. Tízfokos Staropramen és tizenegy fokos „Svijanský Máz” közül választhatunk, mindkét világost remek minőségben csapolják. A Staropramen huszonhat korona, a Svijany huszonhét. Szép az élet! Az első helyiség egy itt maradt kocsma-történelem, három nagyobb asztallal, söntésbe nyíló ételkiadó-ablakkal, háttámlás fali-paddal. Falakon lógó serpenyők fókuszálják a tekintetet a konyha irányába, a pult sarkán pedig ott van a napi újság, bárki beleolvashat.

Teljes retró-fíling, békebeli hangulat, ilyen prágai őshospoda ritkán akad az ember útjába. Bent két fiatalosabb és színesebb terem várja a vendégeket, kézi festésű székekkel és asztalokkal, falhoz támasztott nagybőgővel. Alighanem ez a nemdohányzó szakasz, szintén nagyon kellemes összhatással.

Aki a közeli Staropramen gyárat jön megnézni, vagy egyszerűen csak szeretné felfedezni Smíchovot, az sétáljon el a Lidická és a Svorností utca sarkára, nem messze a Moldva partjától, és látogassa meg a kerület koronás főjét, az Öreg Oroszlánt.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Klasszikus cseh ételek, olcsó napi menü

Cseh disznósajt (Tlačenka) - 45. CZK

Pácolt házi hermelín sajt (Domácí naložený hermelín) - 65. CZK

Sonkás-sajtos pirítós (Topinka se šunkou a sýrem) - 59. CZK

Csípős krinolin barna sörön (Pikantní pečené buřty na černém pivu) - 75. CZK

Rántott szelet, zöld körettel (Smažený vepřový řízek, se zeleninovou oblohou) - 125. CZK

Rántott eidami sajt körettel, tartárral (Smažený eidam s tatarskou omáčkou a oblohou) - 99. CZK

Megközelítés

Villamos: 4-es, 5-ös, 7-es, 10-es, 16-os, 21-es "Zborovská" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu