Sörözők

Knajpička (Kocsmácska)

Karlín ( Sokolovská 100.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2019-12-14
Pilsner Urquell 12°világos49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 15.

Szépséges fehér csempés söntés, sárga réz csapokkal. Amikből az egyik legjobb pilzeni folyik. Annyira jó, hogy kötelező megemlékeznünk róla.

Aki a különleges hangzású Knajpička szó eredetét kutatja, nem jár tévúton, ha egy másik híres sörnemzet, a német jut róla eszébe. A német „kneipe” jelentése kocsma, italbolt, avagy csapszék, amit a csehek „knajpa”-ként emlegetnek. Ennek a kicsinyített alakja pedig a "Knajpička", magyarul leginkább Kocsmácska, Csapszékecske.

Amíg ezen morfondírozunk, ide is érünk a kocsma bejáratához. És itt nem árt egy kis koncentráció: ugyanis a szerencsés adottságú épületben mindjárt két ivó is üzemel. Balra a Tankovna Karlín Staropramennel, jobbra a Knajpička pilzeni keserűvel. A szelíd egymás mellett élés és a sörbarátság jegyében a két egység bent is össze van kötve, simán átsétálhatunk egyikből a másikba.

Ámulatba ejtően szép a Knajpička fehér csempés retró-söntése, közepén a sárga réz csapokkal. A pult elején egy fatáblába billogozva, beleégetve a kocsma neve. A csapszék mögött újabb, kisebb csempék a falon.

Kizárt, hogy itt rossz sört adjanak.

A csapszék nem csupán szép, de fantasztikus, elsőosztályú, aranyló, friss, ropogós pilzeni folyik belőle. Az itteni sör minősége az új generációs helyek közül csak a Lokálokkal összevethető, vagyis a legjobbak között van. Ha erre laknánk, alighanem napi vendégek lennénk a Knajpičkában egy-egy korsócskára.

Ételre már nem biztos: bár finomak és gusztusosak, kicsit túlárazottak az itteni fogások. A pácolt hermelínt pedig rukkola nélkül is el tudjuk képzelni. Vagy anélkül tudjuk csak igazán.

Ha már eszünk, ne a kezünkbe nyomott étlapról válasszunk, hanem a falitáblára kiírt napi ajánlatból csemegézzünk, szinte biztos, hogy jobban járunk, és olcsóbban kijövünk. Délben másfél száz korona körüli áron napi menü is kapható.

A Knajpička csapolt sörben prágai összevetésben is kétségtelenül nagyon erős. A söntés szép, a személyzet kedves. Igaz, elviszi a maradék sörünket, amíg kiugrunk a kétbetűsre. Az meg hiba. Kocsmában a sört hozzák, nem viszik.

Ettől függetlenül visszatérésre érdemes hely. Több időráfordítással és komolyabb rendeléssel pedig gondoskodhatunk róla, hogy a személyzetnek legközelebb eszébe se jusson vinni, csak hozni a sört, ha azt látja, hogy ürül a korsónk...

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Frankó plzenis csehó, megér egy betérőt!

Konyha

Cseh fogások - újragondolva

A falra írt napi ajánlatból valami szimpatikus.

Ételárak menüben:

Marhahúsleves (Hovězí vývar) - 45. CZK

Marha Stroganoff-módra, hasábburgonyával (Hovězí stroganoff, hranolkami) - 145. CZK

Gombás marhatokány rizzsel (Hovězí na houbach, rýže) - 145. CZK

Sörkorcsolya:

Pácolt-rakott hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 95. CZK

Hasznos információk

A szomszéd sörözőben tankos Staropramen elérhető...

Megközelítés

B-jelzésű (Sárga) metró: Křižíkova állomás

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu