Sörözők

Valašská Pivnice (Valach söröző)

Nagyobb térképre váltás

Bezárt kocsmáink (Úvoz 26.)

Megközelítés

  • H-CS: 11.00-23.00
  • P-Sz: 11.00-24.00
  • V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2013-10-15
Valašské pivo Starovalašská 12°világos29 CZK
Valašské pivo Weissbier 12°világos szüretlen29 CZK
Valašské pivo Rubín 14°barna szüretlen29 CZK

látogatások:

  • 2013. 10. 15.

(2017. április 30-án BEZÁRT.) Aki különleges vidéki ízeket keres a prágai Várnegyedben, ejtse útba a Valach sörözőt! A Pivovar Bon sörgyár söreit és valach ételeket kóstolhatunk.

Valašské Meziříčí egy kedves kisváros Csehország keleti felében, a szlovák határtól alig húsz kilométerre. Sörgyára új keletű, csak 2003-ban alapították, ám ez nem zavarta a tulajdonosokat abban, hogy gondoljanak egy merészet, és az előkelő prágai várnegyedben nyissanak saját sörözőt.

Az Úvoz utca közepe táján egy ajtó fölé lógatott, fa söröshordót keressünk: ha megpillantjuk, akkor jó helyen járunk. Belépve jobbra egy igencsak meredek lépcsőn ereszkedhetünk alá a lent rejtőzködő sörbarlangba. Fehérre meszelt, vastag, ódon falak és boltívek, súlyos asztalok, a fapadokon állatok prémei – ilyen lenne tehát egy valach nosztalgia pub!

Bár a Bon márka még kölyök - hiszen alig múlt tíz éves -, a falakon számos elismerő oklevél tanúsítja, hogy nem rossz kis söröcskéről beszélünk. Helyben mindjárt tesztelhetjük a Bon tizenkettes szűretlen világosát, a búzasörüket, valamint a „Rubín” névre keresztelt tizennégy fokos barnájukat is, ugyancsak szűretlen változatban. Kóstoljuk meg bátran mindhármat. Mi is így tettünk, végül a barnából kértünk repetát.

Persze a folyékony kenyér mellett van szilárd tápanyagforrás is. Igazi különlegességeket kínál az étlap! Például töpörtyűvel (!) és füstölt hússal töltött burgonyás knédlit káposztával, amit még sehol másutt nem láttunk cseh étlapon. Ugyancsak ritkaságszámba megy Prágában a juhtúróval készült sztrapacska, amelyet errefelé „Halušky”néven emlegetnek, és szintén szerepel a kínálatban.

Aki esetleg egy tartalmas levest enne, annak a kolbászos-káposztás, burgonyás, tejszín hozzáadásával készülő, pikánsan savanykás a „Kyselica”-t ajánljuk, ami szintén a kelet csehországi régióra jellemző fogás. Az édesszájúak kóstolják meg  a "Valašský frgál" nevű házi kalácsot, amelyet körtével, mákkal és áfonyával készítenek. Vannak persze klasszikus cseh fogások is a Valašská Pivnicében, mint például sertéssült, vagy cseh gulyás, ami állagában a magyar marhapörköltre hasonlít leginkább. Aki pedig csak valami hideget kívánna meg, falatozzon töpörtyűt, utopenecet, vagy disznósajtot a sör mellé.

Kellemes ebben a sörpincében megpihenni félúton a Fekete Ökör és az U Glaubiců között. Ha estefelé nem találnánk már szabad helyet a Várnegyed és a Kisoldal klasszikus sörözőiben, térjünk be ide bátran, valószínűleg nagyobb szerencsével járunk. A Valašská Pivnicét ugyanis egyelőre kevesen ismerik, itt sokkal egyszerűbben és gyorsabban juthatunk szabad asztalhoz, illetve tehetünk esetleg szert törzsvendégi státuszra, mintha például a Vízilóban próbálkoznánk. Utóbbihoz a Vízilóban lehet, hogy öt-tíz év is kevés volna, itt elég néhány látogatás.

Az sem megvetendő szempont, hogy a Valach söröző pénztárcakímélő üzemmódban működik. Az összes sör ára harminc korona alatt marad (na, jó, csak eggyel, huszonkilenc korona a korsó sör), és az ételek sem kerülnek többe száz koronánál. Ez is ritkaság manapság a prágai várnegyedben.

UPDATE! A Valašská Pivnice bővült, már az utcaszinten is van egy éttermi rész, kilátással a Petřín-hegy irányába...

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Sörpárlat (Pivní pálenká) 45.-CZK

Konyha

Valach konyha

Valach kyselica kolbászzal -leves (Valašská kyselica s klobásou tradiční polévka)66.-CZK

Füstölt nyakkal és töpörtyűvel töltött knédli, káposztával (Plněné bramborové knedlíky se zelím (plněné uzenou plecí a škvarky) 99.-CZK

Megközelítés

Gyalogosan a Várnegyedben

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu