Sörözők

Hrom do Police (Ménkű vágna bele)

Bezárt kocsmáink (Ostrovského 7.)

Megközelítés

  • H-Cs: 11.00-23.00
  • P-Sz: 11.00-24.00
  • Vasárnap: Zárva!
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2016-02-05
Lobkowicz 12°világos37 CZK
Černa Hora Velen 12°világos szüretlen35 CZK
Záviš 12°világos35 CZK
Vévoda 12°világos32 CZK

látogatások:

  • 2016. 02. 05.

(2018. január 26-án végleg bezárt.) Viszonylag ritkán fordul elő, hogy valaki egy újonnan megnyíló söröző első vendége legyen. Pedig pontosan ez történt velünk legutóbbi prágai túránkon.

Eredeti szándékunk szerint a Smíchov kerületben működő Gambrinus márkasörözőt (merthogy már ilyen is van, ráadásul több is Prágában), az Original Formankát készültünk bevizsgálni. Már ott is álltunk előtte, amikor az Ostrovského utca túloldalán, pontosan szemközt különös feliratra lettünk figyelmesek: Restaurace Hrom do Police.

Azt hittük, a szemünk káprázik!

Ugyanis nagyon jól ismertük – pontosabban szerettük volna megismerni – ezt a helyet, csakhogy akkor még Vinohrady kerületben ténykedett, és arról maradt számunkra emlékezetes, hogy a szeptemberi túránkon rútul kibabrált velünk: zárva találtuk ugyanis, még a cégtábla is nyomtalanul eltűnt, sóval szórták fel a helyét. Éppen ideje volt tehát utánajárni, mi történt.

Az utcán ácsorgó kedves felszolgáló hölgy mosolyogva invitált minket befelé. A Hrom do Police arról volt ismert Prágában, hogy a közép-csehországi Pivovar Polička négy-öt fajta sörét is csapolta, és ezt semelyik más ivoda nem mondhatta el magáról a cseh fővárosban. S, lőn itt is van poličkai pivócska, és a csapolás közben egycsapásra kiderül az is, hogy ez bizony az a hely, - mármint ugyanaz a tulajdonos és a személyzet.

Az utcán ácsorgó, majd kedvesen beinvitáló hölgy maga a főnökasszony, aki elmeséli, hogy azért költöztek át Smíchovba, mert bizony Vinohrady kerületben akadozott az üzletmenet, és most itt remélnek több szerencsét. Rajtunk ne múljon, legyen szerencsénk, kikérünk még egy tizenkét fokos poličkai világost, a Závišt. Induljon jól a nap, pláne, hogy a hölgy szerint ez az első napjuk az új helyen, és mi vagyunk az első vendégek – hoppá!

Változások is történtek persze, egyfelől egy elegánsan kitéglázott pincehelyiségben éledt újjá a Hrom do Police, másfelől a sörkínálat is átalakult. A tizenkettes Lobkowicz Premium, a vysoký chlumeci Vévoda és a černa horai sörgyár Velen búzasöre is felkapaszkodott az itallapra. Az idő majd eldönti, hogy a poličkai sörök végképp eltűnnek erről a helyről, vagy megmaradnak. Kár volna értük, mert csapolt Lobkowiczot és Vévodát viszonylag sok helyen találhatunk ma már Prágában, ám ugyanez a poličkai sörökről nem mondható el.

A Hrom do Police-ben a déli órákban olcsó menü kapható, száz koronán felüli árakkal a napi ajánlatban csak elvétve találkozni. Az állandó étlap is pénztárcabarát. A harminc dekás juhtúrós, szalonnás (füstölt húsos) sztrapacska (miszerint halušky) százhúsz korona, a hatszáz grammos mézes és szaftos sült oldalas százhatvan koronáért kerül a tányérunkra.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi ételek

Sztrapacska (300g Halušky s uzeným masem a zelím 119,– Kč)

Mézes sült oldalas sültburgonyával (Žebírka na medu s hranolky 159,– Kč)

Megközelítés

Metró: "B" (sárga) vonal, "Anděl" megálló

Villamos: 4, 5, 7, 12, 20, és az éjszakai 94-es járat, "Na Knížecí" megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu