Sörözők

Pivní mapa (Sörtérkép)

Bezárt kocsmáink (Legerova 78.)

Megközelítés

  • H-V: 13.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2014-04-15
Benedict Imperial Pilsner 20°világos55 CZK
Benedict Imperial Stout 21°barna60 CZK
Primátor Weizenbier 13°világos szüretlen43 CZK
Pernštejn Vilém 11°világos41 CZK
Hubertus Premium 12°világos30 CZK
Krakonoš 12°világos25 CZK

látogatások:

  • 2014. 04. 15.

(2015. júliusában szenderült jobb létre.) Átlagosan tizennyolc-húszféle csapolt sörrel várja szomjazó vendégeit a Vencel tér fölötti Legerova úton megnyílt Pivní mapa.

BEZÁRT! (2015. július.)

Pivní mapa, azaz Sörtérkép! És valóban, a logójában iránytűvel megjelenő ivóhely a minőségi sörök világába kalauzolja el a sörturistákat. De ne gondoljunk ám valami grandiózus kocsmára! Kicsi, de roppant szimpatikus egység vert tanyát a Legerova út 78. szám alatt. A söntésben összesen negyvenöt csapolófejet számoltunk össze, ezekből napi szinten tizennyolc-húsz darab aktív, ennyi pivót kínálnak egyszerre.

És micsoda söröket! Mást ne mondjunk a prágai Břevnovský klášterní pivovarvigyázat! - húsz fokos Benedict Imperial Pilsnerét, és a szintén ott főzött, huszonegy fokos Benedict Imperial Stout-ot. Aki rövid prágai tartózkodása alatt nem tervezi útba ejteni Břevnov kerületet, az ottani híres apátságot és sörfőzdét (legközelebb tessék előre beírni a felkeresendő helyek listájára), okvetlenül jöjjön el ide, és kóstolja meg ezeket a különleges, egyben bivaly erős söröket.

Aki egy ütős barnát szeretne, annak a berouni sörgyár tizennyolc fokos „Tmavé Grizzly”-jét ajánljuk. A Pivní mapában természetesen az IPA-rajongókra is gondolnak. Ottjártunkkor egy igazi különlegesség, a Kelet-Csehországban működő Pivovar Faltus mikrosörfőzde tizenhét fokos Miroslav IPA-ja volt csapra ütve! A Faltus mellett jól megfért a břevnovi kolostori sörfőzde IPA-ja is, legalább össze lehet hasonlítani a kettőt.

Annyit azonban szögezzünk le, hogy ha ezekből a sörökből mindből korsóval szólítanánk magunkhoz, akkor hamar véget érhet az aznapra tervezett prágai program, még a felkészültebbek sörtúra tervét is jelentősen átírhatja egy ilyen bátor, mi több, vakmerő kezdés a Pivní mapában.

Éppen ezért elmondjuk, hogy a Sörtérkép alapsör kínálata is szimpatikus. A tizenkét fokos, világos sörök közül egyebek mellett Krakonoš, Rychtař, Vilém vételezhető. A búzasöröket pedig rendszerint a Primátor Weizenbier a képviseli. Félbarna sörökből is többféle van csapon általában, továbbá szűretlen, sőt, méz hozzáadásával készülő kézműves söröket is kortyolhatunk itt, ha szerencsénk van.

A hely tehát jó, a csapos valószínűleg egyben a tulajdonos is, megjelenését tekintve igazi bohém és mókás figura. (Nézzétek csak végig a kapcsolt fotókat, érdemes!)

A Pivní mapa sörkínálata önmagáért beszél, ráadásul egyelőre kevesen fedezték még fel. Jobbára csehek ülik körbe a söntés bárszékeit, illetve foglalnak helyet a négy kis asztalnál. Konyha nincs, de néhány sörkorcsolya azért kapható.

Csak egy kérdés motoszkál bennünk: vajon elbír-e jó minőségben ennyiféle csapolt sört egy olyan kis hely, ahol kevesebb szék van, mint ahány pipa a csapon? Hosszútávon nem valószínű.

A szomszédos Mikovcova utcában működik az ugyancsak több sörös, Nota Bene nevű egység, ezt azonban estére általában menthetetlenül ellepik a többnyire angol ajkú külföldiek, és minden asztalon ott virít a foglalt tábla. A pincér finoman érzékelteti, hogy a maga részéről nem támogat egy esetleges állva fogyasztási lehetőséget a pultnál. Cseppet se bánjuk azonban, ha így járunk! A Nota Benétől már sem iránytű, sem térkép nem kell a Pivní mapáig, ide nyissunk be bátran, örömmel látják a szomjas sörvándorokat.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Nincs konyha!

Megközelítés

Villamos: 4, 10, 11, 13, 16, 22-es villamos "I.P. Pavlova" megálló

Metró: Zöld (A) metró, "Muzeum" ill. "Náměstí míru" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu