Sörözők

Pivnice V Chodské (Söröző a Chodskában)

Vinohrady (Chodská 10)

Megközelítés

  • H-V.: 15.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Kozel světlý 10°világos29 CZK
Kozel 11°világos34 CZK
Pilsner Urquell 12°világos42 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Igazi nosztalgia sörözőre bukkantunk Prága Vinohrady városrészében.

Találomra kóboroltunk Prága Vinohrady kerületének utcáin. Új kalandokra, eddig még fel nem fedezett sörözőkre áhítoztunk. Ez a környék azonban nem adja könnyen magát. A forgalmas Vinohradská úton inkább bárok, pizzériák és éjszakai lokálok mutatták magukat, így hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a régi, jól bevált módszerünket követve kisebb utcákba kell behatolnunk.

A Korunní és az U Vodárny sarkán feltűnt régi jó ismerősünk, A Vízműhöz címzett búfelejtő. Be is tértünk hamar egy frissítőre, de a pincérnő végig gyanúsan méregetett bennünket – tán olvasta, mit írtunk róla legutóbb –, így hamar továbbálltunk.Kínzó szomjúságtól gyötörve jutottunk el végül a Chodská utcáig.

Ez az utca első látásra nem ígért semmilyen sörfelvevő helyet, ezért rögtön gyanússá vált! Nosza, elindultunk rajta, és hamarosan az út menti fák takarásából egy kozeles cégér tűnt fel, jelezve, nem csaptak be a megérzéseink. Pivnice V Chodské (Söröző a Chodskában) a becsületes neve az egységnek, amelyhez megérkeztünk.

A helyet rögtön szimpatikussá tette, hogy két vendég a kocsma előtt, a járdán ivott.

A jelek szerint Prágának ebben a kerületében a hatósági szigor még nem számolta fel teljesen a közterületi szeszfogyasztás hagyományát.

Belépve a parányi söntésbe élénk nyüzsgés fogad. Futballmeccs megy a tévében, a Slavia Praha négy góllal vezet, ezt ünnepli a kocsma népe! Minden egyes gólnál a sör mellé egy Becherovka is érkezik, nem csoda, hogy vidám a társaság. A jó fogyasztás okán mosolygós a csapos is: amint meglát bennünket, már húzza is le a még mindig csak huszonkilenc  koronás, tíz fokos Kozelt! Megkóstoljuk a sörünket, és eszünkbe jut róla a várnegyedbeli Fekete Ökörhöz (U Černého Vola) címzett söröző! Ez pedig nagy szó!

A söntés fölött tiszteletet parancsoló fahordó lóg, megkönnyítve a tájékozódást a repetáért indulóknak. A belső helyiségekben több évtizedes, hűséges szolgálatban megkopott, öreg asztalok és székek fogadják a vendéget. Amott egy klasszikus, fali kampós ruhafogas a barna lambérián. Még függöny is van az egyik belső teremben! Az 1989-es Prágai Tavasz sorsfordító napjaiban moshatták ki utoljára, de itt ez sem zavaró.

Igazi nosztalgiakocsmában járunk ugyanis, ahol a turistát még hírből sem ismerik. Ettől függetlenül a helyiek kedvesek, a fiatalabb generáció tagjai még egy biztató mosolyt is megeresztenek felénk. Vissza is tértünk másnap délután egy újabb látogatásra a Pivnice V Chodskéba. Amint megpillantott a csapos, már kezdte is öblíteni a kozeles korsókat...

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Hideg sörkorcsolyák

Hagymás-ecetes krinolin (Utopenec) - 40.CZK

Ruszli (Matesy s cibulkou) - 40. CZK

Főtt virsli (Párek) - 50. CZK

Sült kolbász (Klobása) - 60. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 65. CZK

Megközelítés

Metró: a Zöld (A) metró Jiřího z Poděbrad, vagy Náměstí Míru megállójától

Villamos: 10, 16-os "Šumavská" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu