Sörözők

U Stromu (A Fához)

Bezárt kocsmáink (Holečkova 85.)

Megközelítés

  • H-V: 10.00-02.00 (??)
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2017-01-15
Cvikov Sklář 8°világos17 CZK
Pražačka světlé výčepní 10°világos24 CZK
Bakalář světlý ležák 11°világos28 CZK
Bakalář za studena chmelený 12°világos32 CZK
Černovar tmavý ležák 12°barna39 CZK
Primátor Weizenbier 13°világos szüretlen36 CZK

látogatások:

  • 2017. 01. 15.

Pár asztalos sarki ivó, meglepően sokfajta sörrel arrafelé, amerre a kilences villamos megmássza az Anděltől indulva a Plzeňská utcát.

Turistát korábban valószínűleg még nem láttak A Fához címzett hospůdkában, a Holečkova és az Erbenova utca sarkán. Nem is turistás ez a környék. Bizonyára ezért történt, hogy a pultos hölgy az első, - amolyan ismerkedő - sörünk után egészen elképesztő energiák mozgósításába fogott a szemünk láttára. Valamilyen rejtélyes okból be akarta mutatni, miként is készül a híres „rigó”, a vágott sör, vagy ahogyan a csehek errefelé hívják: „řezané”. Perceken át szemkápráztató mennyiségű sörhabban és sörlében úszott a pult, de végül csak elkészült a fél adag feketére csapolt világos sörből álló műremek.

- Na zdraví! - mondta, majd elénk tette. Nem ezt kértük ugyan, de látva hihetetlen igyekezetét, nagyon megköszöntük. A törzsvendégek is roppant hálásak voltak: a fel nem használt sörmaradékokra azonnal lecsaptak, és a frissen megszerzett grátisz pikolókkal a kezükben biztatóan vigyorogtak felénk, mintha csak azt mondanák: „ - Jöhetnétek gyakrabban is...”

Az U Stromu egyébként is pénztárcabarát. A legszerényebb alkoholtartalmú sörből fél liter mindössze tizenhét (!) korona 2017 elején. Egy korsó könnyű, nyolcfokos cvikovi ászokat ennyiért lehet kapni. Ezzel az U Stromu kapásból az egyik legolcsóbb sörű prágai kocsmának mondhatja magát. (Ugyanez a sör pohárral egyébként tizenegy koronába kerül. Vicc...)

A fő sörmárka mégsem a cvikovi, hanem a Prágától hatvan kilométerre található, Rakovníkban főzött Bakalář (ejtsd: bakalárzs). Itt kell megjegyezni, hogy bár nem túl nagy az egység, az U Stromu bátor, ha csapolt választékról van szó!

A nyolcas cvikovi mellett ugyanis rendszerint csapolják a Bakalář tízes, tizenegyes, valamint a tizenkettes hidegkomlós változatát is, továbbá a szintén Rakovníkban főtt tizenkettes fekete sört, a Černovar tmavý-t. Ezt még megfejelik általában a Primátor búzasörével, és egy-egy vendégsörrel. A hűtő üveges kínálata sem rossz, főleg a Primátor kedvelők találkozhatnak régi ismerősökkel. Az persze jó kérdés, hogy egy ekkora hely, elbír-e ennyi hordós (és üveges) sört. A mi kóstolásunk alapján igen, egyetlen rossz tétellel sem akadt dolgunk. A sörök mellé hideg sörkorcsolyákat, utopenecet és pácolt camembert falatozhatunk.

Ha tovább jutunk a söntésnél, akkor az első részlegben egyszerű faasztaloknál foglalhatunk helyet, beljebb egy családi nappali hangulatát idéző, ülőgarnitúrás szakasz következik. Legbelül pedig a kocsmasportolóknak kedveznek: kis nyilakat dobálhatnak két elektromos darts táblára.

Az U Stromu-ban délelőtt tíz órakor nyitnak és hajnali kettőkor zárnak. Igaz, a bejáratnál a záróra időpontja után itt is feltűnnek a biztató kérdőjelek: lehet, hogy néha egészen a késő hajnali órákba nyúlik a sörözés.

A Stromu viszonylag új intézmény, legalábbis ebben a több sörös formájában. Előtte - igen találó, mondhatni jövőbelátó módon - „Utolsó esély” (Poslední šance) néven működött itt söröző. Ők valahogy nem tudták megragadni ezt a bizonyos utolsó esélyt, egyszerűen lehúzták a rolót 2016 nyarán. A Stromuért szorítunk. Ha csak három utcával beljebb lenne, egész nap tele volna kispénzű fiatalokkal, sörbarátokkal, és nyílhajigálókkal, így azonban még felfedezésre vár.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Egy kissé optimálisabb lokációval remek választás lenne

Italok

Becherovka 0,5 dl 40.-CZK

Finlandia 0,5 dl 40.-CZK

Konyha

Csak pár hideg sörkorcsolya kapható

Hermelín (pácolt camembert sajt): 50.-CZK

Utopenec (krinolin hagymás-ecetes pácban) 40.-CZK

Hasznos információk

Érdemes megjegyezni a kettes számot: délután kettőkor nyitnak, hajnali kettőkor zárnak.

Megközelítés

Villamos: 1, 4, 5, 7, 9, 10, 15, 16, 20, 21, illetve az éjszakai 94, 98, 99-es villamossal az "U Zvonu" megállóig. Onnan gyalog két perc.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu