Sörözők

V Hotýlku

Bezárt kocsmáink (Lublańská 31.)

Megközelítés

  • H-P: 10.00-24.00
  • Sz-V: 11.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2018-06-17
Staropramen světlý 10°világos24 CZK

látogatások:

  • 2018. 06. 17.

Funkcionalista kocsma sörcsappal, asztalokkal és székekkel. Extrák nélkül. Kétkezi munkások, hétköznapi prágaiak sörbegyűjtő helyszíne. Megkapó egyszerűsége létének nagyszerűsége.

 

(Ma már legfeljebb csak a pekingikacsa-rajongóknak ajánljuk. Kínai étterem lett belőle 2018. őszén.)

Kipróbált, harcedzett kocsmajárók figyelmébe. A maga műfajában igazi gyöngyszem, kuriózum. És, hogy mi volna a műfaj? Melós kocsma a főváros közepén. Ritka az ilyesmi. Aki szerencsés, rátalál. Akinek szíve van, megszereti. Velünk legalábbis így történt.

Sosem jártunk előtte itt, most belépünk. Négyen vagyunk magyarok, a Nap állásához képest kicsit hangosak, egyikünk ráadásul csak pohár sört kér. Várjuk a reakciót.

Ám a csapos kizökkenthetetlen a nyugalmából. Mintha csak azt újságoltuk volna neki az imént, hogy a Föld gömbölyű. Teszi a dolgát, tölti az egyik kriglit a másik után, de azt még nem tudjuk, vajon kapunk-e majd kis sört. Végül utolsóként, akár egy bűvész, a semmiből varázsol elő egy csillogó poharat, és már tölti is tele tízes Staropramennel. Megérkeztünk hát.

Leülünk az asztalhoz, és az első korty után az ujjunkkal keverjük ki a fölös szén-dioxidot a pivónkból. Így már hibátlan. Mint egyébként maga a hely is. Tényleg nincs itt semmi, pontosabban minden megvan, ami kell. Sör, asztalok, székek. És wc.

Ez utóbbi erősen felújításra váró állapotban. De a mosdó előtere még így is csillogó bálterem ahhoz a látványhoz képest, ami a néhai konyha függönye mögé pillantva tárul az óvatlan szemlélő elé... De minek is kell nekünk illetéktelen helyekre bekukucskálnunk?

Hétköznapi kocsma, péntek délután. Jönnek a vendégek, érkeznek a sörök, s a hétvége megnyugtató közelsége simítja az arcokon a ráncokat. Kiskocsmai nyugalom, kiskocsmai hangulat, és ez ránk is átragad: már nagyon nyugodtan kérjük ki a következő söreinket. Így lesz a pohárból a korsó.

Az ilyen kocsmákat nem jelzi semmilyen térkép, nem szerepelnek egyetlen adatbázisban sem és nincs internetes profiljuk. És ez a mi nagy szerencsénk. Ahhoz, hogy rájuk találjunk, a jó adag szerencsén kívül intuíció és megérzés is szükségeltetik. Ha ez megvan, a többi már jön magától.

Aki idejön, és csak egy lepukkant kocsmát lát, szemrebbenés nélkül álljon tovább, elnézést, ha az idejét raboltuk. A többieknek pedig: a söntés a bejárattól jobbra található...

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Egy hosszú nap után rövid italok

Konyha

Konyha: "felújítás alatt"

Megközelítés

Piros jelzésű, vagyis a "C" metróvonal: "I.P. Pavlova" megálló. Onnan gyalog

Zöld, vagyis "A" metróvonal: "Náměstí Míru" állomás. Onnan gyalog.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu