Sörözők

U svatého Filipa a Jakuba (Szent Fülöphöz és Jakabhoz)

Smíchov (Arbesovo náměstí 5.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Gambrinus nepasterizovaný 12°világos szüretlen33 CZK
Gambrinus Nefiltrovane 12°világos szüretlen39 CZK
Kozel černé 10°barna33 CZK
Pilsner Urquell 12°világos45 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Minden idők legjobb knédlis-káposztás sertéspecsenyéjét ettük Szent Fülöp és Jakab prágai éttermében, Smíchov kerület szívében. De bőven akad egyéb finomság is.

Azt egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy ez egyszeri véletlen szerencse volt csupán, vagy a konyha állandó jelleggel hozza az osztályon felüli, pazar minőséget. Még frissek, de annál intenzívebbek az élmények. Mindenesetre nem kockáztatunk nagyot ha azt mondjuk: nagyon is célszerű felkarcolni a prágai jegyzetfüzetbe az U svatého Filipa a Jakuba nevét és címét egy ebédre vagy vacsorára.

A sertéspecsenye dús, rozsdavörös szaftban úszott, a knédlik egyik fele a tányér oldaláról belelógott a pazar pecsenyelébe, a vajpuha párolt káposzta pedig nyakig megmártózott benne. Így aztán nem csoda, hogy minden íz összeért, egymásra talált és egymásba fonódott, fantasztikus elegyet alkotva. Úgy ettük meg, hogy nem is tudjuk, hogy ettük meg. Egyszer csak elfogyott, már nem volt ott a tányérunkon. Ekkora véletlenek nincsenek. Itt jó a konyha!

Természetesen a sör is remek! Furcsa is lenne, ha nem volna az. A Kozel és a Pilsner hordós, a Gambrinus pedig tartályos, ráadásul nem is szűretlen, hanem rögtön pasztőrizálatlan. Igazi ritkaság ez a nagyüzemi sörök kínálatában, még Prágában is. Nem vétünk nagy hibát, ha tehát nem is a "nefiltrovany" (szűretlen), hanem egyenesen a "nepasterizovaný" (pasztőrözötlen) felől érdeklődünk a pincérnél.

Az étlapon további érdekességek is feltűnnek: igazi, házi zsírban sült rántott hús (Vepřový řízek smažený na domácím sádle), cseh tócsni káposztával (Domácí bramboráčky se zelím), csípős cseh pirítós (Ďábelské topinky zapečené sýrem), tócsniba bújtatott, kabátban sült hús (Staročeský řízek v bramboráku se zelím). De meglepően gazdag a húsmentes kínálat is: például níva sajttal töltött gombafejek (Obalované žampiony plněné Nivou,) és rántott hermelín sajt sonkával és fokhagymával (Smažený Hermelín se šunkou, česnekem). Egyik sem szokványos fogás a cseh fővárosban.

Ráadásul a legjobb klasszikus cseh sörkorcsolyák és meleg előételek is kaphatók. Ez tipikusan olyan evőhely, amelynek akár előzetesen is célszerű tanulmányozni étlapját, annyi ígéretes és hiánypótló fogás szerepel rajta.

És mindezt hol? Egy jó magas belterű kocsmában, ahol mégsem tör ránk a csarnok effektus, megmarad a söröző hangulatos és barátságos célpontnak. Van hátul egy picike kerthelyiség is, elől pedig egy vagány utcai terasz, nyaranta ez a dohányosok menedéke.

Jól bejáratott, népszerű vendéglőről van szó, nem kell attól tartanunk, hogy mire ideérünk már nem találjuk nyitva és gyorsétterem működik helyette. Maguk a prágaiak is dicsérik, az aktuális vendégfelhozatalból pedig úgy tűnt, külföldi ismerőseiket is szívesen hívják ide, ha megbízható és jó helyet akarnak mutatni nekik Smíchov központjában.

Sok kérdés tehát nem maradt, irány a Fülöp-Jakab, ha klasszikus cseh fogásokra és a népszerű cseh alapsörökre vágyunk Prágában. Mert valljuk be, azért ez még sok év távlatából is gyakran előfordul.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Kellemes középút az étterem és a vendéglő között, házias cseh ízekkel, jóféle sörökkel. A klasszikus prágai stílus kedvelőinek figyelmébe.

Italok

Jablkovice (Almapálinka) 52. - CZK (0,4 dl)

Konyha

Klasszikus cseh ételeket kínálnak.

Ördögpirítós sajttal sütve (Dábelské topinky zapečené sýrem) - 67. CZK

Sörsajt, hagymával és kenyérrel (Pivní sýr s cibulkou a chlebem) 58. - CZK

Grill kolbász, mustár, torma, kenyér (rilovaná klobása, hořčice, křen, chléb) - 67. CZK

Pácolt hideg hermelín sajt paprikával (Domácí nakládaný hermelín s feferonkou a chlebem) 67. - CZK

Házi tócsni, párolt káposztával (Domácí bramboráčky se zelím) - 74. CZK

Napi leves (Polévka dle denní) - 43. CZK

Marhapörkölt, zsömlés knédlivel (Hovězí guláš s houskovým knedlíkem) - 160. CZK

Sült sertés oldalas tormával, mustárral, kenyérrel (Pečená žebra s čerstvým křenem, hořčicí a chlebem) - 195. CZK

Barna sörön sült csülök, tormával, mustárral (Pečené koleno na černém pivě s chlebem, křenem a hořčicí) - 255. CZK

És amit mi ettünk: Sertéssült, zsömlés knédlivel, káposztával: Vepřová pečeně, houskový knedlík, dušené zelí. - 150. CZK

Hasznos információk

Ritkán látható, jól összeszedett cseh étlap.

Megközelítés

Arbesovo náměstí megálló 9, 12, 15 20-as számú villamossal és az éjszakai 98-as, 99-es villamosokkal.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu