Sörözők

U Žaludů (A Makkhoz)

Nové Město (Na Zbořenci 5.)

Megközelítés

  • H.-P.: 10.30-23.00
  • Sz.-V.: 14.00-23.00
  • Konyha: H-P: 10.30-20.00!
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2009-11-06
Staropramen světlý 10°világos26 CZK
Kozel světlý 10°világos26 CZK

látogatások:

  • 2009. 11. 06.

Sörturistáknak kitalált hely a Makkhoz címzett kiskocsma! Az Újvárosban, a Myslíkova utcából élesen felkanyarodó piciny Na Zbořenci utcában bújik meg, aki erre jár, ki ne hagyja!

Derekas másnapossággal érkeztünk egy alkalommal, és elcsüggedve láttuk, hogy a két kis teremben minden hely foglalt, lévén ebédidő volt. Már fordultunk volna kifelé, amikor a talpraesett pultos kisasszony utánunk szaladt, karon fogott bennünket és belső terem egyik asztalához irányított, ahol két, kezes-lábasba bújt cseh szaki költötte éppen az ebédjét.

Itt és e helyütt kell elmondanunk ugyanis, hogy Prágában minden további nélkül oda lehet ülni a megkezdett asztalokhoz, mint azt esetünk is jól példázza.

Szék-, (pontosabban) padfoglalónk után pillanatok alatt elénk pördült a frissen gyöngyöző, dúshabú, huszonhárom koronás Staropramen. Olyan élvezettel vetettük rá magunkat, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá vált: gazemberek nem lehetünk. 

A közeli építkezésen dolgozó asztaltársaink magyar kollégáikkal ellentétben nem újságpapírból bicskázták a tokaszalonnát, bár az sem utolsó dolog. Ott és akkor a Makkban míves étkezés zajlott! A kés enyhe nyomására a knédli egy kisebb darabja elvált a nagyobbtól, villára tűzve félkört írt le, hogy a vadas sűrű szaftjában landolva  szivacsként magába szívja az értékes nedveket. A gőzgombócra ezután akkurátus mozdulatokkal vajpuhára párolt marhahús került, majd a kompozíciót némi áfonyalekvár zárta le, amelyet oly gyengéden helyeztek el a katonán, ahogyan egy anya simogatja meg gyermekét.

Aki olcsó étkezőhelyet (Konyha csak hétfőtől péntekig van, este nyolcig!) és olcsó sört keres Prága belvárosában, itt megtalálhatja a számítását. Hétvégente álmos kiskocsmává lényegül át az U Žaludů. Telente a jól befűtött kályha köré húzódnak a törzsvendégek. A pattogó tűz mellett a szépkorúak néha el is bóbiskolnak kriglivel a kézben.

A Makkhoz címzett ivó arra figyelmeztet, hogy Prágában járva vissza kell kapcsolnunk két, vagy inkább három fokozatot (kezdetben ez nem egyszerű!), és fel kell vennünk az itteniek (és nem a turisták!) ritmusát.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Olcsó napi menü hétfőtől péntekig 11.00-től 14.00 óráig, klasszikus cseh konyha

Főtt tojás kapormártásban, párolt burgonyával (Koprová omáčka s vejcem,vařené brambory) 69.- CZK

Cseh fasírozott, házi krumplisalátával(Smažený karbanátek, domácí bramoborový salát) 69.- CZK

Sertéspecsenye, burgonyás knédlivel, káposztával (Moravský vrabec,bramborové knedlíky,hlávkové zelí) 79.- CZK

Megközelítés

Megközelítés: Az 5-ös villamossal a „Myslíkova” megállóig, „B” (sárga) metrótól, vagy 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os, 10-es, 14-es, 18-as, 22-es, 24-es villamossal a "Karlovo náměstí" megállótól.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu