Sörözők

Pivnice U Anděla (Söröző az Angyalnál)

  • 07.00-21.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Gambrinus světlý 10°világos29 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Na, ez az a hely, ahol ötévesen nem engedtük el volna apu kezét, ha bemegy meginni egy sört. Komoly kocsma, csak kipróbált kocsmajáróknak!

És ez az a hely, ahová tízévesen, leszegett fejjel, véletlenül sem körbepillantva mentünk volna be cukorkáért mozi előtt, és ez az a hely, ahol a gimnáziumi gólyaavatás napján suttyomban ittunk volna meg egy kis vébékát, majd minden bizonnyal sietősen tovább álltunk volna.

Időközben szerencsére felnőttünk...

Ám a Pivnice U Anděla nem kezdőknek való, nem turistalátványosság, de még csak nem is egy átlagos, csendeskés cseh söröző. Ide felkészültség, magabiztos fellépés, rutin és tapasztalat kell!

Mert itt zajlik az élet, nyüzsgés van, és a vendégek néha felemelik hangjukat közbeszéd ürügyén. Vastag felhőkben gomolyog a cigarettafüst az asztalok felett, sűrűn kell cserélni a hamutálcákat. A hűtő tetején tárolt vodkás üveget soha nem teszik vissza a helyére, úgyis azonnal befut egy újabb tüske rendelés a söröcskék mellé.

A postás, a parkőr, a láthatósági mellényt viselő utcaseprő és megannyi más tisztességes szakma képviselői, a hétköznapi prágai polgárok bármikor az asztalunkhoz telepedhetnek, illetve a társaságukban foglalhatunk helyet. Aki a prágai kocsmaélet mélyrétegeire kíváncsi, annak itt a helye! Korán nyitnak és korán is zárnak, ahogy ez a hatodosztályú kocsmáknál nem egyszer lenni szokott. 

A bömbölő tévé és a zakatoló hűtőszekrény külön hangpárbajt vív a vendégtérben, jelentjük, a pillanatnyi forma alapján, az utóbbi áll nyerésre. A helyiség egyetlen ventillátora dolgában végképp megfáradva mozdulatlan lógadozik. A pultnál ülő törzsvendégek tekintete a tévére, könyökük a pultra tapad. Zárórakor valószínűleg úgy kell lefeszegetni a végtagokat a söráztatta fémlemezről.

Mégis igazi otthona ez az idejáróknak!

Amott egy középkorú úr éppen egy kis füzetecskébe jegyzetel gondosan. Tán napi teendőit írja össze, amelyek között első helyen szerepelhet a sörivás, mert az első mondat végén hatalmasat kortyol az előtte lévő – egyébként kiválóan csapolt - Gambrinusból.  Két, köztisztasági területen dolgozó hölgy kedélyesen beszélget a reggeli tejszínes kávéja mellett, ami mellé azért csak lecsúszik egy aprócska likőr is. A tagbaszakadt megmondóember napi székfoglalóját tartja a körülötte állóknak, eközben a pultos suttyomban, kissé félrefordulva kortyol bele a pult belsejében rejtegetett dobozos üdítőjébe, nehogy észrevegyék a napi vendégek ezt a kirívóan súlyos szabálysértést.

A šmíchovi Pivnice U Anděla az őszinte prágai kocsmák egyik reprezentánsa. Becsüljük meg, és közelítsünk tisztelettel felé. Pipiskedéssel, kényeskedéssel, fényképezőgéppel a nyakunkban való turistáskodással itt nem megyünk semmire, legfeljebb ellenszenvet váltunk ki.  Legyünk magabiztosak, udvariasak, de határozottak, különben lehet, hogy még sört sem kapunk. Aki viszont idejön, és megállja a helyét, az elmondhatja, hogy olyan kocsma-élményben volt része Prágában, amely csak keveseknek adatik meg.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Nincs konyhájuk, máshol egyetek...

Megközelítés

"B" (sárga) metró, Anděl megálló

Villamos: 4, 5, 7, 9, 10, 12, 15, 16, 20, 21, és az éjszakai 94, 98, 99-es járat, "Anděl" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu