Sörözők

Zemský Pivovar

Bezárt kocsmáink (Branicka 44. )

Megközelítés

  • H-V: 16.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2016-07-23
Zemská desítka 10°világos szüretlen27 CZK
Zemský Světlý Ležák 12°világos szüretlen29 CZK
Zemský Polotmavý Ležák 12°félbarna32 CZK
Zemský Colorado Pale Ale 14°világos35 CZK
Zemský India Brown Ale 16°barna szüretlen35 CZK
Zemský Irish Red Ale 14°vörös/ír tipusú35 CZK

látogatások:

  • 2016. 07. 23.

Jó híreket hoztunk! Ismét van, (pontosabban lesz) sörfőzés Braník kerületben! Nagyszabású projekt keretében keltik életre a domonkos rendiek hajdani sörfőzdéjét, amelynek sörei már kóstolhatók.

Braník kerület történelmi városrészéből csupán egy piciny rész maradt meg mára. Szerencsére éppen közéjük tartozik a hajdani dominikánus rendház, ahol a jámbor barátok 1626 és 1899 között a buzgó imádság mellett sörfőzéssel is foglalatoskodtak.

A közelmúltban az épületegyüttes teljes helyreállításáról döntöttek. Kulturális centrum lesz belőle, de ami számunkra különösen érdekes, hogy Zemský Pivovar néven sörfőzde is működik majd a falai között.

A leendő sörfőzde tulajdonosai száztizenöt évvel a kolostori sörfőzde bezárása után szeretnék újjáéleszteni a kézműves sörkészítés hagyományát Braníkban. És ezek a tulajdonosok bizonyára szomjas és becsvágyó emberek lehetnek, mert nem tudták kivárni, amíg a teljes felújítás befejeződik, ezért a tavalyi évben nyitottak egy hospůdkát a kolostor udvarán (Hospůdka Dominikánský Dvůr), ahol a - egyelőre bérfőzésben készülő - Zemský sörök már megkóstolhatók.

Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az udvaron felállítottak egy nagy sátrat, és tavasztól őszig itt, a ponyva alatt és az udvari asztaloknál zajlik a nagybetűs sörivás. A téli időszakban pedig visszaszorul abba a mobilkonténerbe, amelyben a csapszék-, és a Zemský Pivovar nem hivatalos főhadiszállása is található jelenleg.

A helyiek számára szemmel láthatóan szimpatikus ez laza, konténeres, sátras, szinte tábori hangulat. Elsősorban fiatalok lakják a helyet, de az idősebb generáció tagjai közül is jönnek azok, akik időszakosan megunták a Gambrinust és a Kozelt a környékbeli kiskocsmákban, netán a törzshelyükön már minden történetet hallottak, ezért aztán új asztaltársaságra vágynak. És hétvégente érkeznek azok is, akik a közeli Moldva-parton bringáznak, vagy túráznak, nekik is elkél egy kis frissítő.

A Zemský Pivovar szortimentjében jelenleg a hagyományos eljárással készülő, szűretlen világos, illetve félbarna cseh pivók mellett további három sör szerepel: a Zemský India Brown Ale, a Colorado Pale Ale, és az Irish Rad Ale. Mindezek a sörök természetesen csapolt formában is kaphatók a hospůdkában. Nagyon is befogadásra alkalmas pivokról beszélünk, és itt az árak sem szaladtak el.

Aki szereti az elejétől nyomon követni az eseményeket, mindenképpen jöjjön el a Dominikánský Dvůrba, hiszen a Zemský Pivovar létrejöttének első lépéseit most láthatja, megélheti, részese lehet.

Egyébként a környéken is tudunk sörökben tartalmas túrát tenni. Elég, ha célba vesszük a Branicka utcát, száz méterenként szembejön majd valamilyen csehó.

Például a Dominikánský Dvůrral éppen szemközt működő, U Starého pivovaru (A Régi sörgyárhoz címzett) ötödosztályú klasszikus, gesztenyefás terasszal, kissé álmoskás sörökkel, de jó konyhával. A másik lehetőség pedig leereszkedni a Jiskrova utcán a Moldva irányába. Ha jól navigálunk, tíz perces sétával már a Nádražní Restaurace Braník teraszán üldögélhetünk.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Kialakítás alatt

Legközelebb szemben, az U Starého pivovaruban van melegkonyha.

Hasznos információk

Csak délután négykor nyitnak - a hét minden napján

Megközelítés

Villamos: 3, 17, 52-es, "Přístaviště" megálló. Majd onnan gyalog fel a Branickán.

Busz: 170, 196, 197, 501-es járat, "U Staré pošty" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu