Sörözők

U Šumavy (A Šumavához)

Nové Město (Štěpánská 3.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-24.00

látogatások:

Egy tucat sör a csapon, száradó komlófürtök a falon - az U Šumavy nem hibázik.

Hála az égnek jó kezekbe került az egykori dél-cseh étterem. Többek között az U Slovanské Lípy-t és az U Vodoucha-t is jegyző tulajdonosi kör vette át az idei évtől az üzemeltetését. Aki pedig járt már az elmített a prágai egységekben, tanúsíthatja, hogy ez garanciát jelent a kiváló minőségre, a jó sörökre.

Még 2010 táján véletlenül akadtunk rá egy prágai sörséta közben a régi U Šumavy-ra. Hangulatában akkoriban a nyolcvanas évekből itt maradt vendéglő volt, dél-cseh ételekkel, kopottas asztalokkal, amelyek közt kőpadlón járt a medvetermetű csapos. (Ott jobb oldalon, fentebb, a "látogatások" -nál lehet elolvasni a korábbi beszámolónkat a helyről, és képek is vannak, hogy nézett ki a egykoron kocsma.)

Mára csak a kőpadló maradt meg az egykori berendezésből, de örvendetes módon az U Šumavy lett az ezerből az az egy kivétel, amely átalakítása után még szimpatikusabb lett, mint amilyen előtte volt. Ez pedig ritkaság, az ilyesmit illik megbecsülni!

Nem kell egyébként megijedni, a csapos most is erősen mackós típus, még ha személyében nem is pont ugyanaz, mint egykori elődje. Mindenesetre a kabátból előkerülő fényképezőgépünket éppen úgy gyanúsan méregeti, mint korábbi kollégája.

Pedig csodaszép az arany színben pompázó söntés, ahol három csaphídon kínálja magát a tizenkét hordóra vert sör. Jobbnál jobb tételekkel, sőt, ritkaságokkal. A polcokon katonás rendben sorakoznak, ragyognak a különböző hasas korsók és karcsú poharak, felettük száradó komlófürt lóg Ferenc József portréjának a homlokára. Az előtérben pedig egy öt hektós söröshordó tartja a könyöklőt. Akit egy ilyen környezetben nem teper le azonnal a mindent elsöprő sörszomj, az kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

Az U Šumavyban az ételekkel sem spórolnak. Az egészben sült csülök - egy főre - több mint másfél kilós porcióban szerénykedik, a marhasteak és húsnyárs negyven dekás, a sült oldalas hetven. Csak nehogy véletlenül éhes maradjon valaki.

Persze, mindig akadnak a társaságban olyanok, akik a könnyebb utat járnák, itt azonban nem lesz szerencséjük: a rántott sajt is háromszáz grammos, sült burgonyával és házi készítésű tartármártással mindössze százhatvan koronáért. Akiben már lötyög a sör, és szeretne néhány falatot bekapni, a söntésből jobbra nyíló nagyteremben teheti meg - a mennyezeten körbefutó, száradó komlófürtök itt is biztosítottak.

A tucatnyi sörből egyébként kóstoló is kérhető, hat, illetve kilenc tételben szemlézhetjük a kínálatot. Hűvösebb estéken nem árt részleteiben is áttanulmányozni az itallapot, egy grog, vagy egy forró medovina (mézbor) garantáltan visszahozza az emberbe az életerőt.

Összefoglalva az eddigieket, kevés jobb dolog történt mostanában a prágai Štěpánská utcában, mint az U Šumavy újragondolása. Ráadásul bent van a városközpontban, és egyelőre a helyiek sem nagyon ismerik. Éppen ezért legyünk szemfülesek, happoljuk el előlük, és tegyük a törzshelyünkké a prágai túrákon.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh fogások - nagy adagok

Cseh marhapörkölt (Hovězí guláš) - 208. CZK

Negyed sült kacsa, többfajta knédlivel (1/4 Pečená kachna, červené zelí a bramborové knedlíky) - 245. CZK

Megközelítés

A 4-es, 6-os, 10-es, 16-os, 22-es villamosok "Štěpánská" megállójától

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu