Sörözők

U Šumavy (A Šumavához)

Nové Město (Štěpánská 3.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-24.00

látogatások:

Csalódottan ballagtunk a Vencel térről nyíló Štěpánská utcában, éppen magunk mögött hagyva „A Hülye helyen” (Na Blbým místě, Štěpánská 9.) nevű ivoldát. A Hülye helyen hülye helyzetbe kerültünk...

Egy prágai ismerősünk újságolta, hogy vadonatúj kis sörfőzde nyílt itt, ám erről az ámuló személyzet mit sem tudott, így továbbálltunk. És milyen jól tettük! Egy saroknyival feljebb ugyanis ráakadtunk az U Šumavyra!

Az U Šumavy időutazásra hív. Nem repít azonban vissza távoli korokba. A betérő vendég a nyolcvanas évek közepének Prágájában találja magát. Az öt és fél személyes, kopott asztalok, fapadok és a hozzájuk kopott vendégek között kőpadlón jár a medvehangú csapos.

Télen a söntést és a belső helyiséget vastag, vörös posztófüggönyökkel védik a hidegtől. Ha itt valaki feketét rendel, az törökkávét kap, amelyben olyan sűrű a zacc, hogy harapni lehet. A Budwieser (Budějovický Budvar) mindazonáltal igen finom, és ha szerencsénk van, csapon lesz a szűretlen változata is, ami még Prágában is ritkaságnak számít.

A nagytermetű felszolgáló nem kapkod: kedélyesen eldiskurál a vendégekkel, mielőtt újratölti korsóikat. Előkerülő fényképezőgépünket bizalmatlanul méregetik a helyiek.

Aki megéhezne, a dél-cseh konyha finomságaival ismerkedhet meg, igen jutányos áron.

A bejárattól balra őszinte söntés nyílik, esténként komoly hangzavarral és fogyasztással, délelőttönként azonban poétikus bájjal, és csendben limonádét szürcsölgető csapossal.

UPDATE! (2016. augusztus 6.) Az éttermet teljesen átalakították. És, ami a legfontosabb: úgy tűnik, kivételesen előnyére! Klasszikus vendéglő lett belőle, tízfajta, rotálódó csapolt sörrel. A tizenkettes Budvart azért megtartották - valószínűleg a törzsvendégek miatt.

A Budvar mellett viszont csapolnak például Primátort, Albrechtet, Fábiánt, és ki tudja még, hogy hány fajta cseh sör fordul meg a csapjaikon az év során. Aki gondolja, tesztelje. Reméljük, hamarosan felkeressük mi is a megújult U Šumavy-t, és természetesen beszámolunk a fejleményekről!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Dél-cseh konyha

Specialitás: Dél-cseh ponty, citrommal és zöld körettel (Kapr po jihočesku, citron, zeleninova obloha) 99. - CZK

Dél-cseh tál, sertéssülttel, sült tarjával, kolbásszal, zsömlés és krumplis knédlivel, zöld körettel (Jihočeský taliř) 169. - CZK

Hasznos információk

Aki szeretne elvegyülni a helyi arcokkal, egy könnyű vacsora után menjen át a csapszékbe, és hajtson fel ott is néhány - ráadás - korsóval.

Megközelítés

A 4-es, 6-os, 10-es, 16-os, 22-es villamosok "Štěpánská" megállójától

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu