Sörözők

U Zelené brány (A Zöld kapunál)

Nagyobb térképre váltás

Břevnov (Břevnov (Bělohorská 7.))

Megközelítés

  • H.-V.: 10.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Gambrinus světlý 10°világos29 CZK
Kozel černé 10°barna29 CZK
Řezané 11°vágott29 CZK
Pilsner Urquell 12°világos45 CZK

látogatások:

Břevnovi sörszlalomba fogtunk, és két év után visszatértünk a kerület egyik kocsma-klasszikusába, a Zöld kapuhoz címzett szeszeldébe! Aki bátor, velünk csúszik!

Az újabb látogatás tulajdonképpen egy kisebb břevnovi kocsma-szlalom utolsó állomása volt. Aki csak a Zöld Kapua kíváncsi, nyugodtan tekerjen lejjebb...

Tehát, kellő szomjúságot azzal generáltunk magunknak, hogy előzőleg felkerestük a korábbi királyi vadaspark híres nyári pihenőhelyét, a Hvězdát. A csillag alakú épületet a rossz nyelvek szerint Tiroli Ferdinánd főherceg azért építette a XVI. században, hogy itt, az erdő közepén bujtassa szeretőjét a fényes prágai udvar elől. Így volt, vagy sem, hosszas töprengésre nem volt idő, hiszen útközben a villamosról jól láttuk, hogy a Bělohorská úton egymást érik a különböző sörözők. Visszafelé menet rövid kitérőt tettünk a Šultysova utcába, ahol az U Presidentů (Šultysova 53.) vendéglőben a kiváló Rychtář sör mellé karbanáteket, vagyis sült vagdalthúst ettünk vajas burgonyával és csemege uborkával. A napi ajánlatban szereplő karbanátekért körettel és savanyúsággal együtt mindössze hatvanöt koronát számoltak fel, a korsó Rychtář pedig huszonnyolc koronába került. Aki tehát Břevnov kerületben járva egy százasból szeretne megúszni egy ebédet egy jó korsó sörrel, ne habozzon felkeresni az U Presidentů-t. Jutalmul számos államférfi portréja mellett J. F. Kennedy arcmását is megtekintheti, amely történetesen egy kirojtosodott, kopott fali szőttesről int búcsút a távozó vendégeknek. A kellemes ebéd után sem felettük az eredeti célt, vagyis a Zöld kapu újbóli felkeresését. Menet közben azonban még érintettük a břevnovi kolostorral éppen szemközti, stratégiai pozíciót elfoglaló U Kláštera (A kolostornál) lévő búfelejtőt. Az egység kívülről határozottabban többet sejtet, mint amit benti hangulatában kínál. Mi azonban nem szerettük volna megbántani a tulajdonost! Annál is inkább mert hatféle csapolt sört vonultat fel az U Kláštera. Köztük stílusosan az észak-csehországi Mladá Boleslav mellett főzött pivo Kláštert, amelynek rögtön leteszteltük a világos és a barna változatát is. Levezetésnek jöhetett a Svijany Kníže, zárásként pedig a Primátor Stout, de aki Budvart inna, itt azt is megteheti. Távozáskor a tulajdonos úr kedvesen megkérdezte, kérünk-e a sörökhöz való alátétet is, mire szégyenkezve kellett bevallanunk, hogy már eltettünk egyet-egyet az asztalról. Erre ő nevetett, bement a raktárba és vadonatúj söralátéteket adott, rögtön vagy három tucatot - így búcsúztunk el egymástól.

Útban továbbra is a Zöld kapu felé, a Restaurace Drinopol (Bělohorská 63.) már tényleg nem volt betervezve, de éppen előtte áll meg az a pimasz huszonkettes villamos. Így aztán le- és beugrottunk egy korsó Gambrinusra. Az 1914-es alapítású Drinopol szemmel láthatóan máig a helyiek kedvenc kocsmája maradt. Annak dacára, hogy kedd kora délután volt, már a járdára telepített teraszon is élénk nyüzsgés fogadott, bent pedig újabb jelentős asztaltársaságok apasztották a kocsma sörkészletét. A konyha sem drága, a Gambrinus is finom, így elhatároztuk, hogy felkerül a pragaisorozok.hu által „megfigyelés alatt álló” sörözők közé.

Visszafelé villamosozva a prágai vár irányába, hamarosan elértük végre eredeti úti célunkat, a Zöld kaput!

Örömmel láttuk, hogy az U Zelené brány az eltelt évek óta mit sem változott! A teraszon sörrel a kezükben kedélyesen beszélgetnek a kerületi sörbarátok. A teraszt ellátó kiadóablakon át folyamatosan érkezik az utánpótlás. A nagy melegben feltűnik néhány babakocsival veszteglő apuka is. Egyik kezükkel a babakocsit fogják, másik kezükkel a söröskorsót megmarkolva gondoskodnak a védőital beviteléről. Itt a teraszon legalább nem lesz füstös kocsmaszaguk, a tikkasztó júliusi kánikulában pedig egy korsó sört talán még megbocsájt az asszony.

De lépjünk most már be, hiszen ezért jöttünk. A söntés! A pult fölött a szentháromság: Pilsner - Gambrinus - Kozel reklám. A mellettük lévő spéci faliórán kanalak és villák helyettesítik a számokat. Negyvenes csaposunk készségesen lehúzza a huszonhárom koronás Gambrinust, mi pedig helyet foglalunk. Asztaltársunk ránézésre tartós ideje lakhatási problémákkal küzdhet, mindamellett ismerősnek tűnik. Nem kizárt, hogy legutóbbi látogatásunkkor éppen ő éltette itt Puskás Ferencet és az Aranycsapatot. A sport ugyanis még mindig népszerű a Zöld kapuban. A tévében a francia kerékpáros körversenyt közvetítik élőben. A trubadúrládát jól pozicionálták: éppen a wc-bejáratot eltakaró függönyök fölé helyezték el, így akaratlanul is az illemhelyiség irányába fókuszálja a tekintetet. Itt egy csurgatás sem marad észrevétlen!

A kocsmarészt keskeny folyosó kapcsolja össze a „vendéglő” besorolásra is jó eséllyel pályázó nagyobb belső helyiséggel. Itt egészen biztosan jól főznek: a konyha bejárati ajtaja ugyanis patinásan kopottas, látszik hogy sűrűn forgolódik ki és be rajta a rendeléseket teljesítő személyzet. Ezen a kricsmin nem fog az idő! Érintetlen, füstös kocsmai gyöngyszem és egyszerű cseh polgári vendéglő megkapó elegye a prágai várnegyed látótávolságában. Innen már igazán nincs messze a Fekete Ökör (U Černého vola) söröző. Miközben odafelé ballagunk, nem vagyunk egyedül: mellénk szegődnek útitársul a frissen átélt břevnovi élmények.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Déli menüs ajánlatok:

Marhahúsleves (Hovězí vývar) - 30. CZK

Rántott sajt, hasábburgonya, tartármártás (Smažený sýr, tatarská omáčka, hranolky) - 115. CZK

Marhatokány rizzsel (Hovězí pečeně, rýže) - 116. CZK

Napi menü: - 115-125. CZK

Megközelítés

A 22-es és 25-ös villamosok "Malovanka" megállójánál

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu