Sörözők

Občerstvení Sárka (Sárka Büfé)

  • H-V: 12.00-20.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2019-09-15
Krušovice světlé 10°világos33 CZK

látogatások:

  • 2019. 09. 15.

Legújabb frissítő nyári ajánlatunkban a természetjárókat és a sör szerelmeseit egyesítjük egy rendhagyó kocsmalátogatás ürügyén, ahol végül előkerül a strandpapucs és frottírtörülköző is...

Prága a meglepetések városa! A húszas és a huszonhatos vonalán negyedórát villamosozva a végállomásig egy természetvédelmi övezet határán találjuk magunkat.

A híres "Vad Sárka" hegy szilaj ormai már messziről hívogatják a tekintetet, az alattuk megbúvó keskeny völgybe pedig egy kacskaringós út kísér le előzékenyen. Elképesztő helyen járunk: a levegő kristálytiszta, olyan friss, hogy szinte harapni lehet.

A függőlegesen meredő sziklafalakon őshonos növények virulnak. A sziklák lábánál keskeny turistacsapás, mellette gyors folyású patak szalad, amelyen fahídon kelhetünk át. Aki járt már valaha a lenyűgöző Békás-szorosban, könnyen elképzelheti a látványt.

A Divoká Šárka szűk völgye hangulatában ugyanolyan különleges, mint távoli erdélyi rokona, léptékei azonban szerényebbek, csehesek. Aki menedéket keres a lüktető júliusi-augusztusi forróság és a város zaja elől Prágában, itt megtalálja. A csendes völgy észrevétlenül öleli át az embert, és egymás után mutatja meg kincseit.

Nem csoda, ha Prága Liboc kerületének e páratlan gyöngyszeme népszerű a helyiek körében. A derék csehek túrafelszereléssel, vagy piknikkosárral kirándulnak itt hétvégenként. Túrázzunk hát egy kicsit mi is! Na, persze csak mértékkel... A völgy túloldalán kényelmes, húszperces sétával érhető el az a serforrás, amelynek neve Hostinec Dívčí Skok, vagyis Leányugrató.

Olyan, mint valami mesebeli helyszín! A patak a söröző mellett folytatja útját. A sziklák tövében hatalmas fenyők suhognak, a hívogató kerthelyiségben pedig gesztenyefák szolgálnak árnyékkal. A vendégek lábához a ház macskái dörgölőznek dorombolva, vagy elnyúlva az asztalok mellett kényeskedve szívják magukba a kandúrok a meleget és az éltető D-vitamint.

Ha erősen süt a Nap, jobban tesszük, ha az árnyékba húzódunk, mert itt hamar pirul a bőr. És egyébként is: a hűvösben még jobban esik a Svijany sörgyár barna söre! Persze csak egy-két pohárkával teszteljük, hiszen visszafelé is meg kell tenni az utat.

A sör mellé egészen különleges házi áfonyalikőr vételezhető, ami olyan, mintha a drága jó nagyanyánk főzte volna a barátnőinek a nyolcvanötödik születésnapjára. A korgó gyomrúak többféle levessel és sült kolbásszal enyhíthetik mardosó éhségüket. Az ételeket a sörhöz hasonlóan bent az épületben, a kiadóablaknál lehet megrendelni. És mindjárt szervírozhatjuk is magunknak, itt ugyanis ez a szokás.

Elbúcsúzva a Dívčí Skoktól, és visszafelé ballagva roppant szerencsénk van: kinyitott ugyanis a strand melletti büfé!

A természetes forrásokkal feltöltött - ezért igencsak hidegvizű - medencék látótávolságában egy remek bódé várja a szomjúhozókat. Még jegyet sem kell váltani a látogatásához! Ott van éppen a turistaút mellett, néhány asztallal, székkel és persze a kötelező napernyőkkel, ahogy az a nagykönyvben megvan írva. Az Občerstvení Šárka a műfaj igazi klasszikusa!

Szezonban nem ritka, hogy a strandról vietnámi papucsban átjőve, csakúgy fürdőnadrágban, a frottírtörülközőt hanyagul vállra vetve pihennek meg itt a vendégek.

A strandbüfé népszerűségének elsődleges oka a kiválóan csapolt Krušovice sör. (Ha ezt egyszer otthon is megérnénk: strandbüfé, csapolt világos Krušovicével. Fájdalmasan szép, lélekemelő párosítás!)

A műanyag pohár itt szériakellék, csak tovább erősíti a hely imázsát. Nemkülönben a tizenöt koronás nosztalgia hotdog, amelyet szalvétába csavarba nyújtanak át a kedves vendégnek.

Van egyébként könnyű és ízletes házi tócsni is. Sok más hely megirigyelhetné. Ráadásul szinte követeli maga után az újabb mesés Krušovicét! Ha akad szabad hely a strandbüfé teraszán, mindenképpen töltsünk el itt egy-két fertályórát. Ne siessünk, élvezzük a zavartalan pihenést, a völgy és a különös prágai kirándulás hangulatát.

Régi megfigyelés, hogy a kocsmából hazafelé tartó út mindig hosszabb, mint az odavezető. Ráadásul általában emelkedik. Itt sincsen ez másképp.

A frissen átélt élményekből erőt merítve azonban könnyedén legyőzzük a visszafelé vezető kisebb kaptatót. Visszaérve a villamosmegállóhoz, még egyszer hátrapillantunk, és jól megnézzük magunknak a tájból kiemelkedő Divoká Šárkát. Aztán már indulunk is a szemközti sörfőzdábe, amely a Hostinec Nad Šárkou (Vendéglő a Sárka felett) nevet viseli. És iszunk valami helyben főttet...

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus strand büfé

Nosztalgia Hotdog (25.-CZK), vagy házi tócsni (bramborák) 30.-CZK

Megközelítés

A 20-as, 26-os villamossal a Divoká Šárka végállomásig, Liboc kerületben

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu