Sörözők

U Medvídků (A Medvebocsokhoz)

Staré Město (Na Perštýně 5.)

Megközelítés

  • H.-P.: 11.00-23.00
  • Sz.: 11.30-23.00
  • V.: 11.30-22.00
  • Budvar Bar: 16.00-03.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2011-02-19
Budweiser Budvar světlý ležák 12°világos39 CZK
Budweiser Budvar tmavý ležák 12°barna39 CZK

látogatások:

  • 2011. 02. 19.

Veszélyes hely a Medvebocsokról elnevezett sörölde. Több előre eltervezett prágai sörtúra napi programját írta át, vagy tette tönkre végérvényesen. Az itt található, tankból csapolt osztályon felüli Budvar, és a kétfajta knédlivel tálalt, friss hagymával megszórt sörpörkölt (Budvar guláš) ugyancsak tartós letáborozásra készteti a sörturistát. Nehéz innen elindulni, legyenek bármily csábítóak is a további célpontok.

A szuvenírkuckóból jobbra nyíló nagy földszinti termekben és nyáron a kerthelyiségben összesen ötszázan hörpinthetik egyszerre a budějovicei gyár méltán világhírű komlólevét az U Medvídkůban.

Ha sikerül helyet találnunk (ebéd és vacsora időben ez nem mindig egyszerű feladat), már csak egy, igaz roppant komoly problémával találjuk szembe magunkat: mégpedig hogy világos vagy barna Budweiserrel kezdjük-e a medvetáncoltatást! Egyik ugyanis jobb, mint a másik! Sokan arra esküsznek, hogy a világossal kell elrugaszkodni a rajtkőről, mert azután jobban érvényesül a barna karakteresebb íze. A másik nagy tábor tagjai szerint viszont egy indító barna remekül előkészíti a helyet a rá következő világos(ok)nak.

Döntsünk bárhogy, nem járhatunk rosszul! Szerény véleményünk szerint ugyanis itt található a legjobb Budweiser az egész városban. Sőt, a Bocsok lepipálják a české budějovicei anyaintézményt, a Budvarkát is, pedig onnan csak néhány perc a sörgyár.

A Na Perštýně 7. szám alatt hiteles adatok szerint már 1466 óta (!) működik sörkimérés illetve sörfőzde. A méretes épületben ma egy felsőkategóriás hotel, több, csoportok fogadására is alkalmas különterem, egy zenés-táncos kabaré, egy sörmúzeum, egy kerthelyiség, és nem utolsósorban a „minipivovar” működik. A sörfőzde rendhagyó módon az első emeleten található. A sörfőzdéről bővebben: itt.

A Bocsokban érdemes úgy helyezkedni, hogy rálássunk a söntésre és a csaposra! Mágikus, megigéző  látvány, ahogy szüntelenül telnek a korsók!

A felszolgálók hangosan bemondják az újabb rendeléseket, a csapos úr pedig rögvest elkészíti.

Korábban még sohasem jutott eszünkbe, hogy bárhol is világon kőpadló szeretnénk lenni, de a Medvebocsok ilyen hely, lévén a pincérek után folyamatoan csorog a földre a frissen csapolt sörlé, amikor aztalhoz viszik a söröket.

Ha személyzet kellőképpen unatkozik (mondjuk január 5-én hétfőn, közvetlenül nyitás után), néha behívnak egy-egy vendéget, hogy csapolja ki magának a sörét, egy ilyen lehetőséget ne utasítsuk vissza.

Gyakoribb viszont, hogy már annak is örülhetünk, hogy ha egyáltalán akad szabad hely, és túljutunk a bejáratnál a nagytermet felügyelő ajándékboltos úriemberen, akinek első számú feladata az évek múlásával szép lassan az lett, hogy ne engedjen be az első terem és az asztalok közelébe a kelleténél több vendéget.

Ez egyébként érthető és jogos is. A zökkenőmentes bejutás érdekében a pokerface-ek nyugodtan állítsák azt a bent üldögélő szerencsés vadidegenekről, hogy régi ismerőseik, akikkel ide beszéltek meg vacsorát, ez a módszer általában működni szokott.

Frissítés (2018. szeptember 9.):

Az elmúlt években Medvídků érezhető lépést tett a csoportos turizmus irányába, és talán már a konyha sem brillírozik annyira, mint korábban. Aztán az is lehet, hogy csak nekünk nem volt szerencsénk. (Na, de ennyiszer..?)

Ezért aztán az utóbbi időben pénteken és szombaton este már inkább más célpontokat keresünk a tömeg miatt, de ha történetesen Prága belvárosának legjobb Budweiserét innánk, továbbra is a Medvebocsok irányába indulunk el.

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Pivní aperitív

Konyha

Klasszikus cseh-, és nemzetközi konyha

Specialitások: Budvar guláš (kétfajta knédlivel) 129.- CZK

Tepsiben tálalt, tejszínes sült csirke, vele sült burgonyával (Pečené smetanové kuřeci stehno v pekáčku se zapečenými bramborami) 129. -CZK

Burgonyás knédli füstölt hússal töltve, káposztával körítve (Bramborové knédliky plněné s uzeným masem a hlávkovým zelím) 115.- CZK

Hasznos információk

Kíváncsian figyeljük a Medvebocsok sorsának további alakulását. A konyha teljesítménye az elmúlt években néha ingadozó volt: kisebb adagok, a megszokott ízek helyenként halványabbak lettek. Reméljük, ez csak átmeneti jelenség. A tömeg ettől függetlenül változatlan. Esténként jobb híján a szuvenír-árus dönt arról, hogy a bejárattól beljebb jutunk-e például egy olyan ötös asztalhoz, ahol csak ketten vacsoráznak. Legyünk résen!

Megközelítés

Megközelítés: gyalogosan az Óvárosban, illetve, 2-es, 9-es, 18-as, és 22-es villamossal a Národní třida megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu