Sörözők

U Medvídků (A Medvebocsokhoz)

Nagyobb térképre váltás

Staré Město (Na Perštýně 7.)

Megközelítés

  • H.-P.: 11.00-23.00
  • Sz.: 11.30-23.00
  • V.: 11.30-22.00
  • Budvar Bar: 16.00-03.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2011-02-19
Budweiser Budvar světlý ležák 12°világos39 CZK
Budweiser Budvar tmavý ležák 12°barna39 CZK

látogatások:

  • 2011. 02. 19.

Veszélyes hely a Medvebocsokról elnevezett sörölde. Több előre eltervezett prágai sörtúra napi programját írta át, vagy tette tönkre végérvényesen. Az itt található, tankból csapolt osztályon felüli Budvar, és a kétfajta knédlivel tálalt, friss hagymával megszórt sörpörkölt (Budvar guláš) ugyancsak tartós letáborozásra készteti a sörturistát. Nehéz innen elindulni, legyenek bármily csábítóak is a további célpontok.

A szuvenírkuckóból jobbra nyíló nagyteremben és nyáron a kerthelyiségben összesen ötszázan hörpinthetik egyszerre a budějovicei gyár méltán világhírű komlólevét. Ha sikerül helyet találnunk (ebéd és vacsora időben ez nem mindig egyszerű feladat), már csak egy, igaz roppant komoly problémával találjuk szembe magunkat: mégpedig hogy világos vagy barna Budweiserrel kezdjük-e a medvetáncoltatást! Egyik ugyanis jobb, mint a másik! Sokan arra esküsznek, hogy a világossal kell elrugaszkodni a rajtkőről, mert azután jobban érvényesül a barna karakteresebb íze. A másik nagy tábor tagjai szerint viszont egy indító barna remekül előkészíti a helyet a rá következő világos(ok)nak. Döntsünk bárhogy, nem járhatunk rosszul! Szerény véleményünk szerint ugyanis itt található a legjobb Budweiser az egész városban. Sőt, a Bocsok lepipálják a české budějovicei anyaintézményt, a Budvarkát is, pedig onnan csak néhány perc a sörgyár.

A Na Perštýně 7. szám alatt hiteles adatok szerint már 1466 óta (!) működik sörkimérés illetve sörfőzde. A méretes épületben ma egy méregdrága panzió, egy csoportok fogadására alkalmas boltíves különterem, egy zenés-táncos kabaré, egy sörmúzeum, egy kerthelyiség, és nem utolsósorban a „minipivovar” működik. Utóbbi a ház saját serfőzdéjét jelenti. (Drága Mackó Józsi vendéglátós barátunk erre a kategóriára mondja: "Akkora a hely, hogy lóháton viszik ki a pörköltet!) A helyben, manufakturális munkával készített OldGottot csapolt formában a szomszédos, délután négykor nyitó, de hajnali háromig üzemelő Budvar Bar-ban tesztelhetjük. Ha ízlett, szép csatos üvegben 48 koronáért akár haza is vihetjük, meglepetésként az otthon maradóknak. (Az umedvídkůs, füllel ellátott jóképű papírtáska grátisz a csatos üveges sör mellé, örüljünk neki).

Ha megtaláljuk a sehol nem reklámozott az első emeleti mini sörfőzdét, még különlegesebb sörökkel kényeztethetjük magunkat, amennyiben bírja a pénztárcánk. Itt végig lehet kóstolni a minipivovar összes termékét.

Visszatérve a nagyteremhez: ha csuda dolgokat akarunk látni, foglaljuk el a bocsos sörcsappal szemközti center-asztalt! Innen megfigyelhetjük, ahogyan a felszolgálók vékony sörcsíkot hagynak maguk után a kövezeten, ügyet sem vetve rá, hogy az egyszerre kivitt tíz-tizenöt korsó tartalmából a tempós járás során minden egyes alkalommal a földre löttyen egy kevés. Aki sok irigyet szeretne magának, tegyen látogatást a Bocsoknál egyszer holtszezonban, mondjuk egy januári vasárnap délelőtt. Ilyenkor ugyanis olykor-olykor megesik, hogy a jámbor turistát beinvitálja a legendás medvés sörcsap mögé az unatkozó személyzet. A sörcsap kis karjának vízszintes irányú, kilencven fokos elfordításával, a nagy tisztességtől remegő kézzel a különösen szerencsések kicsapolhatják maguknak a saját sörüket. Ha van nálunk fényképezőgép, a jó kedélyű felszolgálók fotót is készítenek az „új csaposról”. Ha megkaptuk ezt a lehetőséget, a diadal-ittas vigyor két-három hétig garantáltan nem hervad le az arcunkról!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Pivní aperitív

Konyha

Klasszikus cseh-, és nemzetközi konyha

Specialitások: Budvar guláš (kétfajta knédlivel) 129.- CZK

Tepsiben tálalt, tejszínes sült csirke, vele sült burgonyával (Pečené smetanové kuřeci stehno v pekáčku se zapečenými bramborami) 129. -CZK

Burgonyás knédli füstölt hússal töltve, káposztával körítve (Bramborové knédliky plněné s uzeným masem a hlávkovým zelím) 115.- CZK

Hasznos információk

Kíváncsian figyeljük a Medvebocsok sorsának további alakulását. A konyha teljesítménye az elmúlt években néha ingadozó volt: kisebb adagok, a megszokott ízek helyenként halványabbak lettek. Reméljük, ez csak átmeneti jelenség. A tömeg ettől függetlenül változatlan. Esténként jobb híján a szuvenír-árus dönt arról, hogy a bejárattól beljebb jutunk-e például egy olyan ötös asztalhoz, ahol csak ketten vacsoráznak. Legyünk résen!

Megközelítés

Megközelítés: gyalogosan az Óvárosban, illetve, 2-es, 9-es, 18-as, és 22-es villamossal a Národní třida megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu