Sörözők

U Medvídků (A Medvebocsokhoz)

Staré Město (Na Perštýně 5.)

Megközelítés

  • H.-P.: 11.00-23.00
  • Sz.: 11.30-23.00
  • V.: 11.30-22.00
  • Budvar Bar: 16.00-03.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Budweiser Budvar světlý ležák 12°világos49 CZK
Budweiser Budvar tmavý ležák 12°barna49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Veszélyes hely a Medvebocsokról elnevezett sörölde. Több előre eltervezett prágai sörtúra napi programját írta át, vagy tette tönkre végérvényesen. Az itt található, tankból csapolt osztályon felüli Budvar, és a kétfajta knédlivel tálalt, friss hagymával megszórt sörpörkölt (Budvar guláš) ugyancsak tartós letáborozásra készteti a sörturistát. Nehéz innen elindulni, legyenek bármily csábítóak is a további célpontok.

A szuvenírkuckóból jobbra nyíló nagy földszinti termekben és nyáron a kerthelyiségben összesen ötszázan hörpinthetik egyszerre a budějovicei gyár méltán világhírű komlólevét az U Medvídkůban.

Ha sikerül helyet találnunk (ebéd és vacsora időben ez nem mindig egyszerű feladat), már csak egy, igaz roppant komoly problémával találjuk szembe magunkat: mégpedig hogy világos vagy barna Budweiserrel kezdjük-e a medvetáncoltatást! Egyik ugyanis jobb, mint a másik! Sokan arra esküsznek, hogy a világossal kell elrugaszkodni a rajtkőről, mert azután jobban érvényesül a barna karakteresebb íze. A másik nagy tábor tagjai szerint viszont egy indító barna remekül előkészíti a helyet a rá következő világos(ok)nak.

Döntsünk bárhogy, nem járhatunk rosszul! Szerény véleményünk szerint ugyanis itt található a legjobb Budweiser az egész városban. Sőt, a Bocsok lepipálják a české budějovicei anyaintézményt, a Budvarkát is, pedig onnan csak néhány perc a sörgyár.

A Na Perštýně 7. szám alatt hiteles adatok szerint már 1466 óta (!) működik sörkimérés illetve sörfőzde. A méretes épületben ma egy felsőkategóriás hotel, több, csoportok fogadására is alkalmas különterem, egy zenés-táncos kabaré, egy sörmúzeum, egy kerthelyiség, és nem utolsósorban a „minipivovar” működik. A sörfőzde rendhagyó módon az első emeleten található. A sörfőzdéről bővebben: itt.

A Bocsokban érdemes úgy helyezkedni, hogy rálássunk a söntésre és a csaposra! Mágikus, megigéző  látvány, ahogy szüntelenül telnek a korsók!

A felszolgálók hangosan bemondják az újabb rendeléseket, a csapos úr pedig rögvest elkészíti.

Korábban még sohasem jutott eszünkbe, hogy bárhol is világon kőpadló szeretnénk lenni, de a Medvebocsok ilyen hely, lévén a pincérek után folyamatoan csorog a földre a frissen csapolt sörlé, amikor aztalhoz viszik a söröket.

Ha személyzet kellőképpen unatkozik (mondjuk január 5-én hétfőn, közvetlenül nyitás után), néha behívnak egy-egy vendéget, hogy csapolja ki magának a sörét, egy ilyen lehetőséget ne utasítsuk vissza.

Gyakoribb viszont, hogy már annak is örülhetünk, hogy ha egyáltalán akad szabad hely, és túljutunk a bejáratnál a nagytermet felügyelő ajándékboltos úriemberen, akinek első számú feladata az évek múlásával szép lassan az lett, hogy ne engedjen be az első terem és az asztalok közelébe a kelleténél több vendéget.

Ez egyébként érthető és jogos is. A zökkenőmentes bejutás érdekében a pokerface-ek nyugodtan állítsák azt a bent üldögélő szerencsés vadidegenekről, hogy régi ismerőseik, akikkel ide beszéltek meg vacsorát, ez a módszer általában működni szokott.

Frissítés (2018. szeptember 9.):

Az elmúlt években Medvídků érezhető lépést tett a csoportos turizmus irányába, és talán már a konyha sem brillírozik annyira, mint korábban. Aztán az is lehet, hogy csak nekünk nem volt szerencsénk. (Na, de ennyiszer..?)

Frissítés (2020. februrár 17.)

A múltkor ebédidőben a belvárosban sehol sem volt hely, így aztán fél kettő táján beestünk a Bocsokba. Olyan füstölt hússal töltött burgonyás knédlit kaptunk, hogy leesett az állunk. Fantasztikusan finom és omlós volt, a knédliket ráadásul egészben hagyták, úgy tálalták. És ezért a remekműért csupán 169 koronát kértek, ami a prágai Óvárosban ma már kifejezetten ritkaság számba megy. Vagyis a Bocsok nagyon kellemes csalódást okozott, így elhatároztuk, hogy megyünk még az idén... (A sör természetesen kifogástalan volt, mint korábban is mindig.)

 

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Pivní aperitív

Konyha

Klasszikus cseh-, és nemzetközi konyha

Specialitások:

Burgonyás knédli füstölt hússal töltve, káposztával körítve (Bramborové knédliky plněné s uzeným masem a hlávkovým zelím) - 169. CZK

Budvar guláš (kétfajta knédlivel) - 199. CZK

Hagyományos cseh vadas, zsömlésknédlivel, áfonyával (Tradiční svíčková s houskovými knedlíky a brusinkami) - 199. CZK

Rántott szelet burgonyasalátával (Smažený vepřový řízek s bramborovým salátem) - 199. CZK

Hasznos információk

Kíváncsian figyeljük a Medvebocsok sorsának további alakulását. A konyha teljesítménye az elmúlt években néha ingadozó volt: kisebb adagok, a megszokott ízek helyenként halványabbak lettek. Reméljük, ez csak átmeneti jelenség. A tömeg ettől függetlenül változatlan. Esténként jobb híján a szuvenír-árus dönt arról, hogy a bejárattól beljebb jutunk-e például egy olyan ötös asztalhoz, ahol csak ketten vacsoráznak. Legyünk résen!

Megközelítés

Megközelítés: gyalogosan az Óvárosban, illetve, 2-es, 9-es, 18-as, és 22-es villamossal a Národní třida megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu