Sörözők

U Zlatého Tygra (Az Arany Tigrishez)

Staré Město (Husova 17.)

Megközelítés

  • H-V.: 15.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Pilsner Urquell 12°világos48 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Az U Flekůval és az U Kalichával együtt Prága leghíresebb kocsmái közé tartozik a csíkos bundájú nagymacskáról elnevezett söröző. Aki mezei sörturistaként szeretné megkóstolni az itteni pilzenit, annak célszerű a három órai nyitás előtt negyedórával megérkeznie az arany tigrissel ékesített Husova utcai ház elé.

Az ötven férőhelyes kocsmában ugyanis a kapunyitás után három perccel már telt ház van – minden nap. Az ivót könnyű lesz megtalálni: ott toporognak előtte a dél-ázsiai, amerikai és német turisták. Ha belépünk a kapualjba, és fülelünk, pontban három órakor először motoszkálást hallhatunk a vastag faajtó mögül, majd a zárban elforduló kulcs jól felismerhető hangját. Ne tolongjunk, ne lökdösődjünk! Engedjük előre a türelmetlenebb nemzetek lányait és fiait, hiszen a „Tiger” szakrális hely, ahová méltósággal, főhajtással illik belépni.

Bohumil Hrabal, a nagy cseh író és sörjampec egykori, egyben életének utolsó törzsivója ez. A ház legrégebbi része - amin belépünk, a boltozatos kapualj - XII. századból való. 1429-ben elmíti először írásos forrás, de akkor már legalább kétszáz éve állt itt épület. Ma látható formáját a XVII-XVIII. században nyerte el - írja Tomáš Mazal Hrabalról szóló útikalauzában, amely magyarul "Szlalom a Parnasszusra" címen 2017-ben jelent meg a Te-Art-Rum Kiadó gondozásában Molnár Éva és Polgár László értő fordításában.

Az épület a XIX. század első felében még kávéházként működött, majd 1854-ben sörözőt nyitottak a földszintjén. A Tigris legújabb kori történetének legnevezetesebb eseménye 1994. januárjában történt, amikor Václav Havel akkori cseh köztársasági elnök kíséretében Bill Clinton amerikai elnök tett látogatást a sörözőben, hogy találkozhasson Hraballal. Azt beszélik, Clinton kíváncsi volt az akkor már régóta világhírű íróra, aki megüzente neki, hogy nem ér rá felmenni a Prágai Várba, mert szokásos kedd délutáni összejövetelét tartja a barátaival az Arany Tigrisben. Az amerikai elnök nem volt rest, és kíséretével elment a kocsmába, ahol helyi beszámolók szerint három korsó tizenkettes pilsenit gurított le, amely mellé az étlapról a ház specialitását, krumplis bundában sült sertésszeletet rendelt káposztával. Mindezt a szomszédos asztaltól végignézte Madeleine Albright külügyminiszter, valamint John Shaliskashvili tábornok, az Egyesült Államok vezérkari főnöke, akik szintén a rendhagyó kocsmai delegáció tagjai voltak... (Forrás: Tomáš Mazal: Szlalom a Parnasszusra.)

Az amerikai elnöki vizit után a Tigris menthetetlenül bekerült a világ összes Prágáról írt bédekkerébe. Nap mint nap turisták százai próbálnak bejutni egy-egy fotóra és/vagy sörre a sörözőbe a világ minden tájáról. Érthető, ha a XIII. századi eredetű ház, a törzsvendégek, és nem utolsó sorban a személyzet egyre nehezebben viselik ezt a kitüntetett érdeklődést. A tigrisvadászatra indulók ezt az infót mentsék el jó helyre, és ha lehet, kerüljék a személyzet ingerlését vakuzással, pohár sör rendelésével és a többi.

Kérjünk szerényen egy korsó sört (Pohárral nem szolgálnak fel!!!), majd amikor senki nem figyel, csúsztassunk a zsebünkbe egyet az egyedi, sárga-fekete színekben játszó tigrises söralátétből. Vigyorogjunk, ha sikerült.

A boltozatos és - egykor meglehetősen füstös - beltérben az első nagyobb teremből egy kisebb nyílik: itt találhatóak a Kis és Nagy Agancs elnevezésű asztalok, ahol Hrabal életének utolsó szakaszát (is) elmélyült ivással töltötte. Ezeket a szent helyeket az ülepünkkel messziről kerüljük, különben ránk zúdul az általános népharag. A „kétbetűs kitérő” felé eső utolsó asztalnak is van neve: ez az úgynevezett „Télikert”. Arról nevezetes, hogy egy alkalommal az itt üldögélő Hrabalt vécés bácsinak nézték, és az előtte hagyott kávéscsésze-alátétet teleszórták apróval a bárgyú turisták. Hrabal egyébként rettenetesen élvezte a helyzetet, és meg is írta az esetet egyik novellájában.

Hogy milyen hely ma a Tigris? Nehéz erre válaszolni. Valószínűleg egy újabb elnöki látogatást már nem élne túl. Ettől függetlenül sokak számára a csapolt Prazdroj sör még mindig a Tigrisben a legkiválóbb, és való igaz, hogy nehéz volna benne hibát találni. Hírneve okán pedig az ivó szerencsésen elkerülte a nem kívánatos átalakításokat és felújításokat. Érthető módon nem mernek hozzányúlni a kocsmabelsőhöz, így az megmaradhatott autentikus prágai sörkimérésnek az épp aktuális vendégsereglet összetételétől függetlenül.

A Hrabali-idők elmúltával manapság néha már a személyzet ültet le a legendás agancsos asztalokhoz, ha máshol nincs hely, teljes teltházkor pedig elnézik azt is, ha az ember a bejárati ajtónál, csakúgy állva korsózgat és fizet, figyelve közben a kocsmai történéseket és beszélgetések hangulatát. Akárhogy is, a Tigris legendás hely maradt a mai napig, és egy legendás helyre jól esik beülni egy jól hűtött sörre, és forgatni a kézben a söralátét két fekete tigrisét, újra és újra, megint és megint, éppúgy, ahogy azt annak idején maga Bohumil Hrabal is tette.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Konyha: klasszikus cseh ételek

TEPLÁ JÍDLA:

100G VEPŘOVÝ ŘÍZEK V BRAMBORÁKU, SALÁT Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ 1, 3, 7 150,-

100G ROŠTĚNÁ V BRAMBORÁKU, SALÁT Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ 1, 3, 7 225,-

150G SMAŽENÁ VEPŘOVÁ KOTLETA B. K., OKURKA CITRON 1, 3, 7 150,-

200G VEPŘOVÁ KRKOVICE NA GRILU, HOŘČICE, KŘEN 10 150,-

200G VEPŘOVÉ KARÉ NA GRILU S ROKFÓROVÝM PŘELIVEM 7 150,-

150G PIKANTNÍ MASOVÁ SMĚS (ROŠTĚNEC, KARÉ) 1 150,-

100G SMAŽENÝ ŠUNKOVÝ ZÁVITEK S NIVOU, OKURKA 1, 3, 7 100,-

150G VEPŘOVÁ KRKOVICE PEČENÁ PO SELSKU, HOŘČICE, KŘEN 10 100,-

150G KOTLÍKOVÝ GULÁŠ 1, 10 100,-

120G SMAŽENÉ JALAPEŇOS S NIVOU 1, 3, 7 100,-

60G ĎÁBELSKÉ TOUSTY NA CHLEBOVÉ TOPINCE SE SÝREM 1, 7 60,-

1 KUS DOMÁCÍ GRILOVANÁ KLOBÁSA, HOŘČICE, KŘEN 10 90,-

STUDENÁ JÍDLA:

150G TATARSKÝ BIFTEK, 5 TOPINEK (POUZE NA VLASTNÍ PŘÁNÍ HOSTA) 1, 3, 10 195,-

100G PEČENÁ VEPŘOVÁ KRKOVICE, HOŘČICE, OKURKA 10 100,-

100G ANGLICKÝ ROSTBÍF, HOŘČICE, KŘEN 10 110,-

100G PRAŽSKÁ DUŠENÁ ŠUNKA S MÁSLEM, OKURKA 7 80,-

100G TLAČENKA S CIBULÍ A OCTEM 60,-

1 KUS PIKANTNÍ UTOPENEC S CIBULÍ 60,-

100G FEFERONKOVÝ SALÁT 7 60,-

200G SALÁT Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ 60,-

150G MATESY Z HOLANDSKÝCH SLEĎŮ V OLEJI S CIBULÍ 4 75,-

1 KUS ZAVINÁČ Z HOLANDSKÝCH SLEĎŮ S CIBULÍ 4 75,-

100G NIVA S MÁSLEM 7 60,-

90G PIVNÍ SÝR S MÁSLEM, HOŘČICE, CIBULE 7,10 95,-

20G MÁSLO 5,-

20G CHLÉB

Hasznos információk

Az itallapon a korsó sör mennyisége a 2010-es évek közepe óta hivatalosan 4,5 liter a szokásos fél liter helyett. Arról van szó, hogy a hagyományos, dúshabú cseh "hladinka" csapolásával valóban kevesebb jut egy-egy korsóba, de ez hosszú évtizedek (évszázadok) óta így működött a cseheknél. Csakhogy a fogyasztóvédelem bekeményített, jó pár kocsma megkapta maga helyszíni bírságát, köztük a Tigris is és például a Pinkász is- többször is. Na, ebből lett elegük, inkább 4,5 liter írnak a sörlapra, hogy megelőzzék bajt. Az itteni pilseni viszont változatlanul jó.

Megközelítés

Az Óvárosi tértől gyalog

Az Óvárosi tér megközelíthető a 2-es, 17-es és 18-as villamosok Staroměstká megállójától, vagy az "A" (zöld)metróvonal azonos nevű állomásától.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu