Sörözők

Jelínkova Plzeňská Pivnice (Jelínek pilzeni sörözője)

Nové Město (Charvátova 1.)

Megközelítés

  • H-P.: 11.00-23.00
  • Szo.: 10.00-18.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Pilsner Urquell 12°világos47 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Legendás hely, és méltán az a Jelínkova Plzeňská Pivnice! Hírnevét elsősorban az itteni Plzeňský Prazdrojnak köszönheti, amelyet 2009-ben az értő sörfogyasztók egész Csehország legjobb csapolt pilzenijének választottak.

Sok prágai, ha éppen a belvárosban van dolga, úgy intézi ügyeit, hogy útba ejtse a Jelínkovát, az itteni sört ugyanis vétek lenne kihagyni. A sörhöz hasonlóan vonzó az a kiskocsmai hangulat is, amely a hely minden zugában fellelhető. Jelínek úr pilzeni sörözője tehát népszerű ivó. Nem is olyan régen még gyakori látvány volt, amint a vendégek a kocsma előtt, a járdán álldogálva fogyasztottak, beszélgetés közben korsóikat a szomszédos házak ablakpárkányaira téve. - írta a helyről néhány éve egy prágai napilap.

A közterületi szigor az elmúlt években visszaszorította a falak közé a szomjúhozók népes táborát. Ezért ne ijedjünk meg, ha a söntésbe lépve tömeg fogad. Ha minimális esély van rá, hogy beférünk, szorítanak nekünk egy korsónyi helyet a fali könyöklőknél. Az itteni tumultus oka, hogy a Jelínkova törzsvendégei közül sokan az első sörüket a mai napig állva, a söntésnél isszák meg. Ha nem bírjuk a tömeget, hatoljunk befelé az asztalokkal és padokkal is ellátott belső helyiségbe.

Egy legendás helyhez legendás csapos dukál! Ő nem más, mint Bohumil Kundrt úr, akinek olyan hetyke a bajsza, hogy rá lehetne tűzni egy görögdinnyét, és aki több mint harminc éve csapolja itt a kiváló pilzenit. A vendégek esküsznek rá, hogy a Bohous által csapolt különösen finom. S bár Kundrt úr egy ízben, egy újság hasábjain büszkén kijelentette, hogy „hozzájuk turista nem jár, egy se”, nekünk azért a helyszínen elárulta: napi húsz-harminc hordó sör is elfogy ebben a kiskocsmában, ezért mindig olyan friss és jó itt a sör.

A Jelínkovában olcsó és finom sörfalatokból csemegézhetünk. Válasszuk közülük a gőz fölött párolt, csaknem téliszalámi vastagságú krinolint, az úgynevezett taliány-t, mert ilyet Prágában máshol nem nagyon kaphatunk. Tartsuk viszont észben, hogy hétvégente csak a pultnál van kiszolgálás, illetve rendelésfelvétel, különben éhen és szomjan maradunk. (Ehhez annyi megjegyzést fűznénk hozzá, hogy az utóbbi években a Jelínkova már bezárt a szombati napra is, hogy aztán újra kinyisson tíztől este hat óráig.)

Ha marasztal az itteni sör és a hely varázsa, engedjünk a csábításnak. Este tíz órakor úgyis elérkezik a kíméletlen záróra, és a sörmérés befejezését jelző piros-fehér kockás terítő megfellebbezhetetlenül rákerül a sörcsapra. Ha szerencsénk van, a zárórakor velünk együtt ott támasztja majd a fali könyöklőt a Prágai Állami Filharmonikusok harsonása. Ha másnap éppen nincs hangversenye, vagy nyilvános rádiófelvétele, rendszerint felajánlja, hogy a közeli U Pinkasůban folytassuk a serezgetést, sőt, előzékenyen át is kíséri a szomjas turistákat a következő helyszínre.

A kocsmát egyébként U Jelínků (Jelíneknél) néven is becézik egykori tulajdonosa után. A Jelínek-család 1918-ban vette át (nyerte el) a hely üzemeltetését, Jelínek úr pedig 1926-ban sör szállítására kötött szerződést a Pilseni Sörgyárral. A siker azóta is töretlen. Helyi kocsma, helyi ivóknak - és persze nekünk. Fenséges Prazdrojjal.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Kundrt úr bajszának ajánlva az öt korsócska!

Konyha

Cseh sörkorcsolyák

Gőz fölött párolt krinolin (Talián) - 45. CZK

Főtt virsli (Párek) - 45. CZK

Sült kolbász (Klobása) - 45. CZK

Füstölt hasalja szalonna (Uzený bok) - 45. CZK

Cseh disznósajt (Tlačenka světlá s cibulí) - 45. CZK

Hagymás-ecetes pácolt krinolin (Utopenec) - 50. CZK

Sörsajt (Pivní sýr) - 60. CZK

Cseh körözött (Obatzda sýrová pomazánka) - 80. CZK

Szardella tekerecs (Sardelová očka) - 50. CZK

Péksütemény (Pečivo) - 4. CZK

Kenyér (Chléb) - 3.CZK

Megközelítés

Az „A” és „B” metróvonal Můstek megállójánál, illetve a „B” metróvonal Národní třída megállójánál

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu