Sörözők

Pivovarský klub (Sörfőzdék klubja)

Nagyobb térképre váltás

Bezárt kocsmáink (Křižíkova 17.)

Megközelítés

  • H-V.: 11.30-23.30

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Hatféle csapolt-, és legalább kétszáz fajta üveges sör várja azokat a sör-megszállottakat, akik a lehető legrövidebb idő alatt, egy helyen szeretnének átfogó képet kapni a kortárs cseh söriparról.

Amint a neve is sugallja, a Pivovarský klub arra vállalkozott, hogy a kis vidéki főzdék legjobb söreit gyűjti egy akolba. És ugyan ki nem szeretne egy ilyen klubnak a tagja lenni?! Belépve ebbe a sörszentélybe az ember lába egy pillanatra elgyengül, majd akaratlanul is fülig ér a szája. Azt látja ugyanis, hogy földszinti nagyterem falai mentén mindenhol polcok futnak körbe, és a "pivotéka" polcai rogyadoznak a jobbnál jobb söröktől, egészen a plafonig. Bár Prágában alaptörvény, hogy az ember nem iszik üveges sört, itt érdemes kivételt tenni. (Az úgyis erősíti a szabályt.) Olyan ritkaságokra bukkanhatunk ugyanis, amelyeket csak hosszú évek kitartó munkájával kóstolhatnánk végig Csehországban.

A teljesség igénye nélkül, a Pivovarský klubban képviselteti magát a černa horai, a nová pakai, a třeboni, a náchodi, a vyškovi, a pardubicei, a rakovníki, a jihlavai, a žateci, a broumovi, és még ki tudja hány sörüzem. Itt, a Pivovarský dům testvérintézményében az impozáns felhozatalból többfélét csapolnak is, az aktuális kínálatot mindig frissítik. A földszinten hat, a pincehelyiségben további nyolc csap apasztja a hordók tartalmát. Ha valamelyik malátalé különösen ízlett, kérésre akár az ötliteres elviteles műanyag kannát is teletölti a csapos. Láttunk már rá példát.

Legutóbbi látogatásunkkor bizony csaknem bajba kerültünk. A Florenc buszpályaudvarról egyenesen idejőve (na jó, a hat és fél órás Budapest-Prága buszút után iderohanva) kezdésként valami könnyű világos sört ittunk volna, ám a csapoltak között igazi nehézfiúk vártak ránk. Tizenhárom-tizenöt fokos barna és félbarna sörökből állt a kínálat, megfejelve a náchodi sörgyár Primátor búzájával. Az igazi nagyágyú azonban a már említett testvérintézményben, a Pivovarský důmban főzött „Křižíkova 17” fantázianevű árpalé volt, amely jó érzékkel a Pivo klub címéről kapta elnevezését.

Korsóval a kézben elmerengtünk, hogy ha néhány házzal odébb nyit meg az egység, még komolyabb kihívás elé kerültek volna a serfőzőmesterek, hiszen huszonegy-huszonhárom fokos sörök még Csehországban is kuriózumnak számítanak. A lényeg mégis csak az, hogy a felkészült személyzetnek hála ebben az elit sör-klubban kellemes beszélgetés közben, méltóságunkat és szakmai hozzáértésünket látszólag megőrizve merülhetünk el a cseh sörök végtelen malátatengerében.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

A csapon lévő ritkaságok, és a több mint kétszáz fajta üveges sör okán a pivoturistáknak célszerű útbaejteniük a Na Florenci buszpályaudvar szomszédságában található sereldét.

Italok

A júliusi csapolt sörök:

1. Granát - tmavý ležák (Pivovar Nová Paka) Dark Lager

2. Valášek - Red Ale (Pivovar Valášek, Vsetín)

3. Kounický - Ginger Ale svrchně kvašený zázvorový ale (Minipivovar Kounice)

4. Vídeňský ležák speciál 13°(Prager Laffe, uvařeno v Litoměřicích) Viennese Special Lager

5. Benedict - nefiltrovaný světlý ležák (Břevnovský klášterní pivovar, Praha) Unfiltered Pale Lager

6. Primátor Weizen - svrchně kvašené pšeničné (Pivovar Primátor, Náchod) Weizen

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Primátor búzasörrel készült fehér káposztaleves füstölt hússal (Bílá zelňačka z pšeničného piva Primátor s kousky uzeného masa)- 48. CZK

Fokhagymás pirítós (Topinky s česnekem) - 55. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný Hermelín) - 95. CZK

Sörpörkölt (Pivovarský guláš) - 245. CZK

Füstölt sertéstarja spenóttal és knédlivel (Uzená vepřová krkovička se špenátem, špekové knedlíky) - 245. CZK

Palacsinta sörlekvárral (Palačinky s pivní marmeládou) - 55. CZK

Megközelítés

„B” és „C” metró, Florenc megálló.

Villamos: 3-mas, 8-as, 24-es "Florenc" megálló

Busz: 135-ös, Florenc megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu