Sörözők

Originál Formanka (Eredeti Fogadó)

Smíchov (Ostrovského 24.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Gambrinus nepasterizovaný 12°világos szüretlen39 CZK
Kozel černé 10°barna39 CZK
Pilsner Urquell 12°világos49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Ezt is megértük: Gambrinus márkasöröző nyílt Prágában. Népszerű és jó hely a Smíchovská Originál Formanka.

A Pilsner Urquellt is tulajdonló AB InBev söripari konszern az elmúlt egy évben komoly erőket mozgósított, hogy megerősítse a Gambrinus márkát Csehországban.

A Gambrinus szűretlen változatát küldték csatába a kis-és közepes méretű főzdék egyre népszerűbb termékeivel szemben. Reklámkampányban egyebek között vakkóstolásokat szerveztek, ahol a kézműves sörök lelkes híveinek kellett eldönteniük, hogy kisüzemi sört kóstolnak-e, vagy történetesen szűretlen Gambácsot. Az eredmény leginkább a kóstolókat lepte meg, sokan nem találtak semmilyen lényeges minőségbeli különbséget a minták között. (Persze, ne felejtsük el, ez mégiscsak egy megrendelt reklám volt.)

Többek között erre a kampányra építve nyitottak és nyitnak ma Csehországban Gambrinus márkasörözőket, mint például Prága Smíchov kerületében, az Ostrovského utca 24. szám alatti Original Fromankát.

Meg kell hagyni, hogy az itteni szűretlen Gambrinus a maga kategóriájában hibátlan. A pincében lévő ötszáz literes tartályból kerül a csapra.

Valószínűleg a környékbelieknek is feltűnt a jó minőség, mert irdatlan sokan voltak hétköznap csütörtök délben, amikor idejöttünk. Jelentős asztaltársaságok jelentős mértékben ettek és ittak, olyan volt az egésznek a hangulata, mint ha valami római kori lakoma kellős közepébe csöppentünk volna. Biztos jó a konyha is, mert négyesével-ötösével érkeztek az emberek, nem egyszer reménytelen pillantásokat vetve a zsúfolásig telt helyiségre, és a nagyokat nyelő, elégedett sokadalomra.

Mivel ketten egy ötfős asztalnál terpeszkedtünk, és délben is csak sörözni ugrottunk be, tudtuk mi az illendőség, átengedtük a helyünk, és állva ittunk tovább.

Úgy amúgy is több fér.

A szűretlen Gambrinus mellett tizenegy fokos Gambrinus Excelentet és Pilsner Urquellt csapolnak, néhány koronás eltéréssel.

Tizenegy órától van teljesen korrekt áru napi ajánlat. Egy jó kolbászos cseh káposztaleves, vagy egy burgonyás knédlivel és párolt káposztával körített morva veréb bármikor szerepelhet az aktuális kínálatban. Az állandó étlap sem dönti romba a költségvetésünket. Kétszáz korona fölött csak elvétve találni főételt az étlapon, ehhez már egyenesen bélszínt kell rendelni. Az egyszerű, - ám annál zseniálisabb - házi utopenectől a konfitált marhapofáig sokféle finomság kapható.

Valaha hamisítatlan, istállós vendégfogadó (Formanka) működött itt, később füstös, klasszikus sarki kocsma, amelynek a környéken dolgozó építőipari munkások voltak a törzsvendégei. Miután a közeli Anděl környékén felépültek az üzletközpontok és irodaházak, kicserélődött a vendégkör is. Ettől függetlenül laza és vidám a hangulat, a személyzet pedig profin teszi a dolgát. Népszerű és jó hely a Smíchovská Originál Formanka, érdemes megnézni.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi fogások

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 85. CZK

Barna sörön sült krinolin (Buřty na černém pivu) - 89. CZK

Paprikás kolbász grillen (Grilovaná papriková klobása) - 99. CZK

Morva veréb (sertéspecsenye) zsömlés a burgonyás knédlivel, párolt káposztával (Moravský vrabec, houskový knedlík, bramborový knedlík, zelí). - 175. CZK

Marhapörkölt, tócsnival, lilahagymával (Hovězí guláš s bramboráčkami a čerstvou cibulkou)- 179.

Egészben sült csülök mustárral és tormával (Pečené vepřové koleno, hořčice, křen) - 279. CZK

Megközelítés

B (sárga) metróvonal: "Anděl" állomás.

Villamos: 4, 5, 7, 12, 20, és az éjszakai 94-es villamos, "Na Knížecí" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu