Sörözők

Klášterní Pivovar (Kolostori sörfőzde)

Malá Strana / Hradčany (Strahovské nadvoři 301.)

Megközelítés

  • H.-V.: 10.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2010-12-04
Svatý Norbert polotmavé 13°félbarna59 CZK
Svatý Norbert tmavé 14°barna59 CZK
Svatý Norbert Weizenbier 13°világos szüretlen59 CZK
Svatý Norbert IPA 14°vörös/ír tipusú64 CZK

látogatások:

  • 2010. 12. 04.

Csak a rend kedvéért tüntettük fel, hogy a Fekete Ökörtől kétpercnyi járásra található Kolostori serfőzdében csapolt Budweiser is kapható. Aki idejön – még ha oly nagy rajongója is české budějovicei lének – felejtse el egy kis időre a Budvart, és ismerkedjen össze Szent Norberttel, pontosabban a róla elnevezett míves seritallal.

Az 1400-as évektől helyben főzött sör kortárs változata dundi mini-kriglikben landol az asztalunkon. Alapjáraton világos, félbarna és fekete főzetet készítenek. Nem olcsó, de minden kortyát megéri!

Minden év december 5.-től kapható karácsonyi sör is, melynek zöldes árnyalatát talán a fenyőfa tűlevelei ihlették. Bármi is volt a karácsonyi a sör a múzsája, pompás kis ital: négy-öt korsó igazán ünnepi hangulatba hoz!

Húsvétkor ugyancsak szezonális ajánlatként húsvéti sört kóstolhatunk, melyet a Nagypéntek előtti héten kezdenek csapolni. Május közepétől őszig pedig csapon van a Kolostori Sörfőzde tizenhármas, szűretlen búzasöre, ami egyszerűen zseniális itóka!

Az ínyencek számára azonban a fő attrakciót a Kolostori Sörfőzde Indish Pale Ale-ja (IPA) jelenti! Ez a méltóságteljes gránátvörös színben pompázó, markánsan keserű főzet igazi kuriózum. Okvetlenül meg kell kóstolni!

A Kolostori sörfőzdében érdemes néhány ételt kipróbálnunk. Sajnos a jídelni listekről a közelmúltban lekerült a fenséges, sűrű, majorannás, erdei gombákkal gazdagított burgonyaleves (bramboračka). Azért csak érdeklődjünk buzgón felőle, hátha a konyhafőnök megtörik, és újra felteszi az étlapra. Amíg ez megtörténik, a burgonyaleves helyett együnk ó cseh fokhagymalevest (Česneková polevka), vagy füstölt, főtt prágai sonkát mustárral és tormával. Esetleg a napi ajánlatként időnként feltűnő házi disznótorosból kóstolót.

Azonkívül, hogy a Sztrahovi-kolostor kertjéből csodálatos panoráma nyílik a városra (párban érkezőknek erősen ajánlott), még egy vitathatatlan előnye van a Kolostori Sörfőzdének: innen már csak lefelé vezet az út, ami egy több napos intenzív sörtúra vége felé szempont lehet.

Aki elkerülné a prágai macskakövek számlájára írható kövér vízhólyagokat a talpán, és el tudja képzelni a napi programját hegymászás nélkül, az üljön fel a 22-es villamosra például a Národní třidán, vagy a Kisoldali téren. A 22-es felhozza egészen a kolostorig, a Pohořelec megállónál kell leszállni.

A másik lehetőség a Karmelitská utcából induló Funicular, miszerint lanovka, amely néhány perc alatt felrepít a Moldva partjáról a Petřin hegy tetejére. Innen már csak egy kellemes ötperces, erdőszéli séta a Sztrahovi-kolostor.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Szép hely, jó sör, összességében kellemes konyha, de az árak miatt egy egész délutános serezgetésre már kevésbé javasolt

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha

Specialitás: Sörhagyma leves, reszelt sajttal, és pirítóssal (Pivní cibulačka se sýrovým toastem) 59.- CZK,

Szent Norbert csirkéje barna sörös mártással, párolt káposztával, knédlivel (Kuře Svatý Norbert) 140. - CZK

Megközelítés

A 22-es villamossal a Pohořelec megállóig. Vagy a vár főkapujától gyalogosan hét-nyolc perces, kellemes sétával. A sörfőzdére a Sztrahovi-kolostor belső udvarán lelünk rá.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu