Sörözők

Riegrovy sady Park-café (Rieger-kerti Park Kávézó)

Vinohrady (Riegrovy sady 28.)

Megközelítés

  • Kerthelyiség: H-V: 12.00-24.00
  • Igény esetén: 02.30-ig
  • Étterem (egész évben): 11.00-24.00

látogatások:

  • 2019. 08. 19.

Ezúttal a cseh főváros tán legnépszerűbb sörkertjét vettük górcső, - pontosabban nyelőcső - alá, és majdnem megtanultunk elszámolni négyig.

A város közepén egy méretesebb, és szép kilátással kecsegtető dombon található Riegrovy sady Park-café, amit a Prágában élő magyarok általában csak Rieger-kertként, vagy „Riegrács”-ként emlegetnek. Népszerű szabadtéri söritatóról van szó, hiszen a jó sörkertek valamennyi ismérvét magáénak tudhatja.

Először is üvegkorsóban (pohárban) adják a sört, nincs semmiféle műanyagpoharas bohóckodás. A gesztenyefák, illetve a sörkert nyitott pavilonjai alatt hosszú fapadok sorakoznak, ahol csúcsidőben akár egyszerre ezernégyszázan is ülve kortyolhatják a napi betevőt, a hely azonban ezzel együtt is szellősnek, nyugodt ritmusúnak tűnik.

A választék a prágai alapszortimentnek felel meg, nagy különlegességekre itt ne számítsunk. Pilsner Urquell, Gambrinus és Kozel sörökkel olthatja szomját az idelátogató turista. A hely hangulata bőven kárpótol a nem túl kreatív sörválasztékért. Főként fiatalok jönnek ide találkozni kora este a barátokkal, és nyaranta a parkban sütkérező lányok-fiúk is felugranak egy-egy habos frissítőre. Felvonulnak természetesen a gyerekfelvigyázással megbízott apukák és komplett családok is. A gyerkőcök előtt általában lilás színű málnaszörp díszeleg, ha nem éppen az itteni EU-kompatibilis játszótéren gyűrik a mászókákat és egymást.

Ha valamilyen rangos sportesemény zajlik a világban, avagy éppen Csehországban, akkor azt a sörünk mellől prímán nyomon tudjuk követni az óriáskivetítőn, még a kert távolabbi szegleteiből is. Ha nincs sportesemény, csináljunk magunknak, több csocsóasztal is hadra fogható. Nyáron rendszeresek a nagyobb koncertek is.

Négy praktikus fa bódé és egy színpad elé pozicionált mobilsöntés szolgálja a vendégseregletet. A faházakat meg is számozták, nehogy a sokadik sör után valaki összezavarodjon. Az egyes számúban Gambrinust és pilzenit mérnek, a kettesben Kozelt csapolnak. A hármas jelzésű faházban étel is vételezhető: hideg sörkorcsolyák (utopenec, hermelín), virsli és vaslapon sült grillkolbász a kínálat.

(Aki ennél valami komplexebb fogásra kíváncsi, annak a Park-café bejáratától jobbra nyíló, egész évben nyitva tartó éttermet ajánlják.)

A négyes számú faházban pedig... nos, bevalljuk férfiasan, odáig mi már nem jutottunk el. Hiába, a kemény terepgyakorlat megtette a hatását, és tulajdonképpen az első háromban megkaptunk mindent, amire gondoltunk.

Ha valaki szeretne bepillantást nyerni a prágai fiatalság és középkorosztály derűs hétköznapjaiba, és zöldellő gesztenyefák alatt sörözni a cseh főváros közepén, jöjjön ide el este öt-hat óra körül, és ne siessen tovább. Szellőztessen át kicsit a fejét a jó levegőn, mielőtt visszatér a prágai kőkocsmák világába.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh konyha

Pácolt camembert sajt (Nakladany hermelín) 75.-CZK

Megközelítés

11-es, 13-mas villamos: "Vinohradská tržnice" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu