Sörfőzdék

Sousedský Pivovar U Bansethů (Jószomszédi Sörfőzde a Bansethůnál)

  • H-P: 11.00-24.00
  • Sz.-V: 15.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2011-02-18
Bašta světlé 12°világos33 CZK
Bašta polotmavé 12°félbarna33 CZK
Bašta speciál 12°világos38 CZK

látogatások:

  • 2011. 02. 18.

Nusle kerületben barangolva a prágai sörfőzdék egyik gyöngyszemét, a Sousedský Pivovar U Bansethů-t vettük célba, és nem is kellett csalódnunk! Ezerízű sörre leltünk.

(Segítségként először is elmondjuk, hogy az épületben egy pilzenis étterem is működik. Aki a sörfőzdére kíváncsi, keresse az utcafronton a "Pivovar" feliratot, és onnan közelítsen.)

Belépve a sörfőzdébe rögtön egy tekintélyes személy fogadott bennünket. Az ajtótól jobbra egy kalitkában foglalt helyet a Pivovar U Bansethů igazgatóhelyettese. És ez nem tréfa, ugyanis a vendégeket érdeklődve figyelő szajkóról hamarosan kiderült, hogy ezt a magas tisztséget tölti be. Úgy tűnt, a felvágott nyelvű (bocsánat: csőrű) madár egyik legfontosabb feladata a sörfőző-berendezés őrzése - legalábbis a kalitkáját éppen az üstök elé helyezték el. Baštáéknál csütörtökön este hét órakor egy szemernyi hely sem volt, szerencsénkre egy kisebb társaság éppen indulni készült, így gyorsan lecsaptunk a felszabaduló asztalcsücsökre. És milyen jól tettük! Miközben jó mélyen belélegeztük a helyiséget betöltő kellemes maláta-illatot, megérkezett az első sörünk. Igazából nem is tudtuk, mire számítsunk, aztán az első kortynál minden eldőlt.

- Ennek a sörnek ezer íze van! - jelentette ki lelkesen kedves útitársunk, de mi az ámulattól csak bólogatva tudtunk helyeselni, mert a söröskorsó rátapadt a szánkra, és alig leplezett mohósággal nyeltük az újabb és újabb kortyokat a fenséges Bašta sörből. Kikértük barna párját is, hasonlóképpen jártunk, mint az imént. Mint kiderült, nem csalt meg ízérzékünk. Baštáék ugyanis 2010-ben mindkét sörükkel elnyerték a Sörfőzőmesterek Tavaszi Díját. A minisörfőzdék számára negyedik alkalommal kiírt rangos megmérettetésen Csehország minden tájáról negyvenkét főzde és összesen százhatvanöt minta versengett. A Bašta pedig a tizenkettes világos ászoksörök és az ugyancsak tizenkét fokos félbarna sörök kategóriájában nem talált legyőzőre.

Az már tényleg csak ráadás, hogy a Sousedský (magyarul: jószomszédi) pivovarban a konyha is kiváló. A vargányagombás mártással és házi tócsnival tálalt szűzérmék még a legkritikusabb ínyenc ízlésének is megfeleltek volna. A földszinti sörözőn kívül a lépcsőfordulóban még elhelyeztek egy asztalt, lent pedig egy különterem várja a különlegességre áhítozó sörbarátokat, ha fent elfogynának a helyek. 2011. októberében a jelentős sörigényre való tekintettel további két további földszinti helyiséggel (az egyikben egy sörmúzeumként szolgáló régi eszközökkel a falakon) bővítették a Baštát. A baloldali teremben elképesztő módon a vendégek orra előtt fejezik be a szakácsok az ételeket. A látvány-kemencében mesés csülkök, kacsák pirulnak ropogósra, vágygerjesztő illatokkal megtöltve a levegőt. A kemence mellett lévő, csempézett tűzhelyen pörköltek és további finomságok készülnek. Ember legyen a talpán, aki megállja, hogy itt nem eszik!

A napi ajánlatban, frissen készült finomságokért ráadásul mindössze száz korona körüli árat kérnek, igaz, nem minden nap kaphatóak.

Ráadásul a sörfőzdét és a kínálatot 2014 tavaszán tovább bővítették, az előteret átalakították, és a vendégcsapokon angol és belga sörök kaptak helyet, jelenleg összesen nyolc féle sört csapolnak.

Nem kockáztatunk nagyot, ha azt jósoljuk: a mindössze hét éves múltra visszatekintő, 2007 óta készülő Bašta sör előtt még nagy jövő áll, és újabb rangos díjakat hoz majd el a különféle sör-seregszemlékről. A söröző-sörfőzdében pedig - hétvégenként egészen biztosan - állandósul majd a telt ház.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Megközelítés

A 18-as villamossal, vagy a 193-mas busszal a Nuselská radnice megállóig, illetve a 11-es villamossal Náměstí Bratří Synků megállóig. A legközelebbi metrómegálló: a "C" metróvonal Vyšehrad megállója.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu