Sörfőzdék

Pivovar Uhříněves (Uhříněvesi Sörfőzde)

Uhříněves (K Sokolovně 38.)

Megközelítés

  • H-Sz: 11.00-24.00
  • V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Alois světlý ležák 11°világos szüretlen43 CZK
Alois polotmavý ležák speciál 14°félbarna49 CZK
Alois tmavý porter 16°barna szüretlen49 CZK
Blondie 13°világos szüretlen48 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

A sörfőzdét 1705-ben alapították, de csak 2016 tavaszán nyitották meg újra. De milyen szerencse, hogy újra megnyitották!

Prága dél-keleti végében található Uhříněves városrész. Az itteni sörfőzde a tizennyolcadik század elejére, egészen pontosan 1705-re datálja alapítását.

A K Sokolovně utcában székelő pivovar főzeteit a szomszédban, az utca elején lévő Pivovarská Zahradní Restauracében lehet torkollni. Az étterem sem mai darab: 1793-ban kezdte meg e helyütt áldásos működését.

Közben persze elröppent néhány évszázad, és Uhříněvesben csak 2016 tavaszán indult újra a serfőzés – de milyen szerencse, hogy újraindult!

Csinos darab a sörfőzde épülete is, bár egyelőre csak egy fotó erejéig, kívülről lehet csodálni, vegyük tehát célba a Pivovarská Zahradní Restauracét.

Tavasztól őszig nyüzsgő sörbogarakként szállják meg a kerthelyiséget a környéken lakók. Amerre a pincérek járnak, a tálcákon knédlik, kacsacombok, sült oldalasok, grillen készített finomságok pompáznak, a söröskorsók falán pedig csaknem átcsap a hab, ahogy az asztalra kerülnek.

A benti helyiségben egy mívesen megrakott zöld cserépkályha, egy közepesen kedves csapos és a söntés veretes csaphídja fogadja a látogatót.

„Alois”-nak nevezik a helyi sört, kapható belőle tizenegyes világos, tizenhármas félbarna, tizennégyes speciál, és egy vastag, fekete porter típusú is, tizenhat fokosra főzve. Aki a búza söröket kedveli, kérje a „Blondie” (Szöszi) névre keresztelt tizenhárom fokos szűretlent, amit szintén Uhříněvesben főznek. A tizenegyeshez, a búzához, és a porterhez személyesen is volt szerencsénk a söntésnél üldögélve, nem rossz itóka egyik sem, jól passzol hozzá a zsírjában eltett, konfitált kacsahús.

Az étlap az arany középutat járja, nem túl drága és nem is gyanúsan olcsó, a cseh vadas zsömlés knédlivel és áfonya lekvárral például száznegyvenöt korona.

Utána akár egy kisebb sétát is tehetünk Uhříněvesben, a sörgyári étteremmel pontosan szemben lévő barokk templom toronyórája úgyis jelzi, ha eljött az idő a visszaindulásra Prága szívébe.

A tömegközlekedőknek jó hír, hogy a piros jelzésű, „C”-metróvonal végállomásához visszabuszozva további sörélmények várnak rájuk. A Háje állomás közelében üzemel ugyanis az általunk is bemutatott Jihoměstský Pivovar (Délvárosi Sörfőzde). Ha már erre járunk, nézzük meg azt is, addig az Óvárosban ragadt barátaink legfeljebb majd isznak még egy Budweisert az U Medvídkůban.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Grog - 45 korona

Konyha

Nemzetközi és cseh fogások

Tejszínes marhavadas, zsömlés knédlivel, áfonya lekvárral (Svíčková na smetaně s brusinkami a houskovými knedlíky) 145.-CZK

Hasznos információk

Érdemes előre megtervezni az uhříněvesi kirándulást, hiszen időbe telik. Hétvégente például csak óránként egyszer jár a Háje végállomásról Uhříněvesbe a 267-es busz.

Megközelítés

C (piros) metróvonal, Háje végállomás, onnan busszal Uhříněvesbe a 267-es járattal. Figyelem: hétvégente csak óránként egyszer jár a 267-es!

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu