Sörfőzdék

Pivovar Victor (Viktor Sörfőzde)

Žižkov (Husitská 72.)

Megközelítés

  • H-V: 12.00-23.00
  • Konyha: 22.00-ig
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Pivo Victor 12°világos szüretlen45 CZK
Pivo Victor černé 14°barna45 CZK
Pivo Victor special 14°világos szüretlen45 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Prága legújabb mini-sörfőzdéjét a kocsma-arzenáljáról (is) híres Žižkov kerületben találjuk. Ha már arra jártunk, kipróbáltuk a söröket: szőkét legelébb, aztán feketét…

A Husitská utca 72. szám alatt cégér hirdeti büszkén: e helyütt nyitotta meg kapuit (pontosabban utcára nyíló ajtaját) a városrész első serfőzdéje.

A Privní Žižkovský Pivovarban alapesetben kétfajta helyi főzetet kóstolhatunk. A világos „Pivo Victor” a szűretlen pilzeni típusúak családjába tartozik, és tizenkét fokosra főzték. Kellemesen kesernyés ízű, opálos megjelenésű sörnedű.

Fekete párja (Pivo Victor černé) egy tizennégy fokos stout, közepes testtel, kávés és karamellás jegyekkel. Az itallap tanúsága szerint készítenek még helyben tizenegy, illetve tizenhárom fokos söröket is, de mi ezekkel eddig nem találkoztunk.

Az egyetlen nagyobb helyiségből álló mini-sörfőzdében az utcáról belépve jobbra találhatóak a csillogó főzőüstök. Mögöttük falra festett ászokoló pincével, masszív hordó-sorral, és kettő, ugyancsak képi megjelenítésű üsttel tágították ki vizuálisan a vendégteret.

Ki tudja miért, de a Pivovar Victorban rendszerint sörbáros félhomály uralkodik, ez azonban nem akadályoz meg senkit abban, hogy letelepedjen valamelyik masszív faasztalhoz. Célszerű mindjárt a sörcsaphoz ülni, itt szóba is elegyedhetünk a pincérrel, és testközelből figyelhetjük a csapolást.

Az étlap árai nem éppen olcsók, de a felszolgált sült kacsák, csülkök, oldalasok hatalmas és elegánsan díszített tálakon érkeznek. Aki csak valami egyszerűbbet, olcsóbbat, kevésbé grandiózust enne, annak ajánlható a cseh fokhagymaleves (česnečka), az ecetes-hagymás krinolin (utopenec), a főételek közül pedig a cseh vadasmarha zsemlegombóccal (Hovězí svíčkova na smetaně, kéndlík), valamint a sörfőzök marhapörköltje knédlivel (Pivovarský guláš, knédlík).

Ha a Victor sörökkel kellőképpen átnedvesítettük a garatunkat, kedvünk szerint próbára tehetjük a Prága mellett található chýněi sörgyár tizenkét fokos félbarnáját és fekete sörét is, ezek is csapon vannak ugyanis. Bár a helyben főzött Victor sörök áttörő szakmai-, és közönség sikerére valószínűleg még várni kell, érdemes betérni az Első Žižkovi Sörfőzdébe.

Karakteresebb, bátrabb és kreatívabb helyben főzött sörökkel pedig a Pivovar Victor még okozhat meglepetéseket a jövőben.

Az épület emeleti részein „Hotel Victor” néven háromcsillagos szálloda működik, de mi a korai lefekvés és nyápickodó tespedés helyett inkább a szomszédban működő Kilőtt Szem (U Vystřelenýho oka) és a vidéki sörkülönlegességeket felvonultató Pivní Klub Merenda felkeresését javasoljuk a Žižkovban kalandozóknak.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh ételek

Cseh vadas, zsemlegombóccal (Hovězí svíčkova na smetaně, knédlík) 165.-CZK

Megközelítés

Az 5-ös, 9-es, 26-os, villamossal a "Husinecká" megállóig, majd onnan gyalog kb. három perc

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu