Sörözők

Pastička (Kelepce)

Vinohrady (Blanická 25.)

Megközelítés

  • H-Sz: 11.00-23.30
  • Kerthelyiség: H-Sz: 11.00-22.00
  • V: Zárva
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2016-03-01
Bernard světlé výčepní 10°világos29 CZK
Bernard světla 12°világos szüretlen36 CZK
Bernard polotmavá 12°félbarna36 CZK

látogatások:

  • 2016. 03. 01.

Bár a kerület neve magyarul Szőlőhegy, nagyon szép ívű sörészeti kirándulást lehet leírni Vinohrady városrész felső utcáiban, a Rieger-park alatt.

Kiindulási pontként mi is lehetne alkalmasabb egy ilyen túrához, mint a közepesen füstös, igen becsületes kiállású Pod Smetankou vendéglő. A recept egyszerű: olcsó és kiváló kácovi Hubertus sör, házias konyha. Mindez a Mánesova és a Balbínova utcák sarkán.

Ha itt végeztünk, a Mánesova utcán sétálva vessünk egy oldalpillantást - a dorgálandó módon hétköznap is csak délután kinyitó, de jó nevű - Decentní dýně (vagyis: Tapintatos tök) nevű üzemegységre az Italská utcában. A Tapintatos (decens) tökben remek úněticei tízes és tizenkettes söröket csapolnak. Ha esetleg már nyitva lennének, és betérnénk, javasoljuk, hogy legyünk mi magunk is olyanok, mint ez a Tök: diszkrétek és illedelmesek.

Városrész-szegleti mini sörtúránk következő állomása már maga a Pub Pastička, ami nagyjából egypercnyi járólépésre van a Töktől. Vigyázat, néhány lépcsőn kell alább ereszkednünk, hogy hozzáférjünk az éltető Bernard sörhöz!

A világos Bernardból tízest és tizenkettest csapolnak, melléfogni egyikkel sem lehet. A világosokon kívül a félbarna tizenegyes Bernard szintén hordóból érkezik. Üzembe helyeztek továbbá egy vendégcsapot is, amelyen hetente változik az aktuális kínálat.

A pub jelleget erősíti, hogy a Bernardokon és a Pilsner Urquell mellett Guinnesst is csapolnak. Az étlapon is inkább nemzetközi fogások szerepelnek, a bohém konyha cseh vadasmarha, és sült csülök képében jelenik meg, na és persze a sörkorcsolyák között: nakládaný hermelín, pivní sýr és utopenec vételezhető.

Nyaranta a hátsó, zárt udvarban kellemes terasz gondoskodik a szabad ég alatti malátabevitelről. Bizonyára ez valami furcsa szokás a errefelé, de szombaton a Pastička is csak délután nyit, hétköznap viszont már délelőtt tizenegytől bevehető. (Vasárnap zárva.)

Ha felkeltette érdeklődésünket a környék, irányítsuk lépteinket tovább a Rieger-park lábánál lévő U Bohouše vendéglő felé, ahol további ötféle csapolt sör segítségével gyönyörködtet a változatosság.

Ha pedig már kellemes az idő, és elbújtak a felhők, vegyük szemügyre Prága talán legnépszerűbb szabadtéri sörkertjét, a Riegrovy sady Park-cafe-t. Festői látvány, amikor nyáron naplementekor több száz ember iszik egyszerre a legnagyobb egyetértésben.

Az egykori királyi szőlőbirtokok helye ma már sörben úszik Prágában. Megnéztük, és a Pastička már a huszadik kocsma, amit ajánlunk Vinohrady kerületből. Szép szám, de korántsem biztos, hogy az utolsó.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Nemzetközi- és cseh fogások

Vadasmarha zsömlés knédlivel (Hovězí svíčková na smetaně houskové knedlíky)150.-CZK

Hasznos információk

Hétvégén csak délután nyit!

Megközelítés

11-es, 13-mas villamos, Italská megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu