Sörözők

Pod Lipami (A Hársfa alatt)

Vršovice (Slovinská 13.)

Megközelítés

  • H-Cs: 11.00-23.00
  • P: 11.00-24.00
  • Sz: 12.00-24.00
  • V: Zárva
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2015-12-07
Zlatá labuť světlý ležák 11°világos szüretlen39 CZK
Zlatá labuť tmavá 13°barna szüretlen39 CZK
Zvíkovský Rarášek 12°világos szüretlen39 CZK
Zvíkovský IPA 15°világos szüretlen59 CZK

látogatások:

  • 2015. 12. 07.

Új kerületet avatunk a Pod Lipami söröző bemutatásával! A Vršovicében működő egységben a zvíkovi sörfőzde Arany Hattyú söreit csapolják.

Ezek a sörök pedig megérnek némi plusz városnézést!

A 22-es villamossal, vagy a 135-ös busszal egyébként sem távolság Vinohrady városrészből ide kiruccanni. Prágában nagy eséllyel a Pod Lipami az egyetlen olyan vendéglő, ahol állandóan csapon vannak a Zlatá Labuť sörök.

Ezúttal tényleg kisüzemi főzetekről beszélünk. Az 1992-ben alapított „Pivovarský dvůr Zvíkov” egy nagyobb vendégfogadóban üzemel a festői szépségű Zvíkovské Podhradíban. A Moldva és az Otava folyók itt találkoznak, és a szomszédban van Közép-Csehország egyik legszebb kisvárosa, Písek. Amíg azonban el nem jutunk erre a mesés vidékre, sörök tekintetében tökéletesen megfelel a Pod Lipami söröző is a Slovinská és a Madridská utcák sarkán.

Négyfajta zvíkovi sört mérnek, szépen kóstoljuk csak végig valamennyit. Rajt sörnek a könnyű, tizenegy fokos Arany Hattyút, aztán a fivérét: a tizenhárom fokos, testes és barna Zlatá Labuť tmavát. „Manó”-nak becézik a helyi búzasört, a „Zvíkovsky Rarášek” névre hallgatót, amelyet nyáron tizenegy fokosra, télen pedig eggyel erősebbre, tizenkettesre főznek. És végül, de nem utolsósorban akad itt egy jóféle IPA is, természetesen az is Zvíkovból.

Ez a csapolt kínálat egészül ki a nagy márkák közül Pilsner Urquell és Staropramen sörökkel, de ezeket inkább tartogassuk az U Hrocha, illetve az U Rotundy kedélyjavító üzemegységekre.

Az étlap olyan különlegességekkel szolgál, mint például a Krkonoši savanyú leves buggyantott tojással és gombával. A főételek nem feltétlenül olcsók, de változatosak, ugyanis rendhagyó módon szinte napi rendszerességgel cserélődnek. Persze egy füstölt marhanyelv, vagy egy finom házi utopenec, pláne egy zsírban eltett házi töpörtyű is tökéletesen megfelel sörfogónak. A sörkorcsolyák árai kifejezetten barátiak: ötven koronától kezdődnek a Pod Lipamiban.

Aki szívesen szemügyre venne még kocsmát a környéken, keresse fel az egy utcával feljebb székelő, fapados, beérett harmadosztályúságot felmutató U Klokoné éttermet, pivnicét és bárt. Tavasztól őszig parádés utcai teraszt üzemeltet, a Staropramen mellett ráadásul nagyon jó Krakonoš sört csapolnak, kemény huszonnyolc koronáért korsónként.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Nemzetközi-, és cseh konyha

Krkonoši savanyú leves buggyantott tojással és gombával (Krkonošské kyselo se zastřeným vejcem a houbami) 45.-CZK

Házo sertészsírban eltett töpörtyű, hagymával és kenyérrel (Domácí vepřové sádlo, škvarky, cibulka, chléb) 49.-CZK

Megközelítés

4-es, 13-as, 22-es, és az éjszakai 95-ös, 97-es, 99-es villamos: "Čechovo náměstí" megálló

101-es, 135-ös busz: Slovinská megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu