Sörfőzdék

Pivovar Kolčavka (Kolčavka Sörfőzde)

Libeň (Nad Kolčavkou 8.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Kolčavka ležácká světlá 11°világos szüretlen39 CZK
Kolčavka libeňský ležák 12°világos szüretlen45 CZK
Kolčavka pšenká 12°világos szüretlen49 CZK
Kolčavka černá 13°barna49 CZK
Kolčavka Czech IPA 15°félbarna49 CZK
Kolčavka nakouřená 13°barna49 CZK
Kolčavka pšenká polotmavá 12°félbarna49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Fantasztikus sörökkel leptek meg minket ebben a libeňi sörfőzdében. Az eddig bejárt tizenkilenc prágai pivovar közül a Kolčavka joggal érdemelt ki dobogós helyezést.

Jó hangulatban zakatolunk a prágai sárga (B.) metróvonal Českomoravská nevű állomása felé. Mindig izgalmas dolog egy újonnan megnyílt sörfőzde felkeresése.

A metróból feljőve is rögtön már egy kocsma fogad! Nem rossz kezdés!

A "Na staré ráně" nevű hely igazi hokis kocsmát sejtet már külső megjelenésében is. Az ajtón bepillantva pedig nagyon úgy tűnik, hogy a vendégtér egy jégpályát jelenít meg, amelyen fekete-fehér csíkos, jégkorongos sporis mezekbe bujtatott felszolgálók sürögnek-forognak frissen csapolt pilzeni sörökkel a tálcájukon. (Jó trükk! A szomszédos 02 Arénában játszották ugyanis a 2015-ös, A-csoportos hoki vébé meccseit, többek között a házigazda csehek is itt korcsolyáztak jégre. Volt kereslet a környéken jégkorongos kocsmára, az már biztos!)

Mi azonban ellenállunk a kísértésnek, és tartjuk az eredeti irányt, a Sokolovská útra kiérve célba vesszük a Pivovar Kolčavkát! Ez a környék okkal nem szerepel a prágai útikönyvekben, de a ragyogó napsütésben ez egyáltalán nem zavaró, és jó tízperces sétával már el is érjük a sörfőzdét.

Belépve – ahogy kell – maga a sörfőzőüst fogad, édes maláta illat kereng a levegőben, azonnal megszomjazunk. Nem óvatoskodunk, ezúttal nincs bemelegítés. Kihagyjuk a helyben főzött tizenegyes és tizenkettes söröket, de még a szűretlen búza is a csapban marad, és a Pivovar Kolčavka tizenöt fokos Indian Pale Ale-jával indítunk. No, szóval, hogy is mondjuk… Elképesztően finom, zseniális serital! Ízgránát robban a szájban: tiszta, mély, erős, fantasztikusan finom és gazdag keserű korty, ahogyan azt az IPA-sörök műfaja megkívánja. A legjobb sör volt, amit ittunk az utóbbi időben. Csak a Várnegyedben lévő Klášterní Pivovar IPA-jával vethető össze.

Az erős kezdés után erős folytatás következik: a Kolčavka tizenhárom fokos barna söre kerül terítékre. Kicsit tartunk tőle, hogy az IPA után tompább, csalódást keltő íz kerül a szánkba. Nem kis meglepetésünkre azonban szó sincs erről, hibátlan a barna sör is. A csapos kikerekedett szemmel nézi, ahogy pillanatok alatt eltűnik a korsónkból.

Nincs mit szépíteni, sorrendben ez a tizenkilencedik prágai sörfőzde, ahol eddig jártunk, mégis joggal kerül fel a képzeletbeli dobogóra. A Nusle kerületben lévő Sousedsky Pivovar U Bansethů-val vállaltan elfogultak vagyunk, az első helyezése számunkra megkérdőjelezhetetlen Prágában, ahogyan az ezüstérmes Klášterní Pivovar is mindig megbízható teljesítményt nyújt sörügyileg. A szépen csillogó bronz medál viszont mostantól a Pivovar Kolčavkát illeti.

Aki célba veszi, szánjon rá időt, és kóstolgasson nálunk akár megfontoltabban is, -  általában öt-hat fajta helyben főzött sört szoktak csapon tartani.

És a végére még egy apró megjegyzés. A Kolčavka jelenleg egyszeri tesztelés alatt áll. Ezért szeretnénk minél előbb újra felkeresni, és nagyon reméljük, hogy nem jár úgy, mint a Holešovice kerületben működő Pivovar Marina, amely történetesen a legjobb sörét (az is egy IPA volt) nem főzi már egy ideje, érthetetlen okból.

A Pivovar Kolčavka most kiérdemelte a legmagasabb, öt korsós minősítést a prágaisörözök.hu-tól, és mindannyiunk érdekében nagyon bízunk benne, hogy a következő látogatáskor is képes lesz megtartani. Addig is, aki igazán jó sörre vadászik Prágában, menjen el, és tesztelje helyettünk is.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi ételek

Vepřová žebírka (sült sertésoldalas) 159.-CZK

Megközelítés

Metró: B. (sárga) vonal, Českomoravská megállótól. Villamos: 8, 16, 25, 52, 54-es villamos, "Balabenka" megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu