Sörfőzdék

U Fleků (Flekéknél)

Nové Město (Křemencova 11.)

Megközelítés

  • H-V.: 10.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Flekovský Ležák 13°barna69 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Sokan lesajnálják, lenézik, vagy nemes egyszerűséggel turistakopasztónak titulálják az U Flekůt - pedig ha mást nem is, a kort legalább illene tisztelniük! A Vencel tértől negyed órányi sétára található Křemencova utcában ugyanis Prága egyik legrégebbi, ma is működő sörfőzdéjét találjuk.

Az ezerkétszáz fő befogadóképességű U Fleků 1999-ben ünnepelte ötszázadik (!) születésnapját. És ez az évszázadokon átívelő folytonosság mindenképpen elismerésre méltó. Ahhoz, hogy az U Flekůban tett látogatásunkra jó szívvel gondolhassunk vissza, néhány egyszerű tanácsot érdemes megfogadni.

Először is a tálcán kínált (tukmált) Becherovkát ne fogadjuk el - már ha persze nem szeretnénk a dupláját kifizetni érte, mint máshol. A becherovkás legények igen kitartóak, és a felszolgálók között mindig van olyan, akinek folyamatosan és kifejezetten a Becherovka-kínálás a dolga. 

Másodszor ne integessünk hajótöröttként a pincérek után sörért könyörögve. Pontosan figyelik, hogy mikor ürül ki a korsónk. Ha hozzák az újabb tizenöt-húsz korsót a fém tálcán a vállukon egyensúlyozva, úgyis rákérdeznek, hogy kérünk-e még egyet.

Harmadszor az étkezésről. Ugyanaz érvényes rá, mint a Becherovkára. Máshol olcsóbb. Ez persze nem ezt jelenti, hogy rossz lenne a konyha, sőt. A hagyományos cseh készételeket (sörpörkölt, vadas) jól készítik, és a frissen sütött, vaslapos grillkolbászban sem lesz hiba. Ha pedig hozzávesszük, hogy egy exkluzív megjelenésű, nemzetközi hírű sörfőzdében ülünk Csehország fővárosában, már nem is tűnik olyan vaskosnak a számla. (Amit azért mindig ellenőrizzünk, ha a rovásokat húzza rá a pincér.)

Májustól kifejezetten ajánlott kiülni az U Fleků nagy, közel négyszáz férőhelyes kerthelyiségébe. Ahogy a gesztenyfák lombba borulnak, és megjön a késő tavaszi, már igazán jó idő, nemzetközi vendégsereg lepi el a kinti padsorokat. Németországon és Franciaországon át a brazil vendégekig sokfajta ember megfordul itt. Söröznek, sütkéreznek a napfényben, vagy élvezik a fák hűst adó árnyékát - ki-ki kedve szerint.

Hétköznap délelőtt délelőtt tíztől, illetve szombaton látogatható a helyi sörmúzeum is, amely sok érdekességet tartogat. Érdemes magunk köré szervezni másokat, vagy valakikhez csatlakozni, mert tíz fő alatt nem nyitják ki a múzeumot.

A sörfőzde előterében különböző relikviák, és díszes üvegekben elviteles sör vásárolható.

A rutinos Prága-járók általában elkerülik U Fleků-t. Sok nekik a harmónikás ember, a temérdek vendég ricsaja, miközben alig vannak helyiek, ezért a régi prágai túrázók nem egyszer - külföldiként is - turistásnak tartják a helyet. És ebben igazuk is van. (Persze azért pár évente általában ők is visszatérnek, és ellenőrizik, hogy vajon még mindig olyan jó-e az itt főzött tizenhármas barna sör, mint tíz-, húsz-, vagy harminc évvel ezelőtt volt. És igen, jelentjük, még mindig olyan jó.)

Aki először jár Prágában, vagy nem volt még itt, egyszer mindenképpen ejtse útba Jakub Flekovský-ék sörfőzdéjét. Az első prágázók általában vidámak és elégedettek, amikor innen távoznak, profi turistakiszolgáló ugyanis ez a sörfőzde. A fenti ajánlásokat érdemes megfogadni, és akkor az U Fleků-ban járva nem lesz semmilyen probléma.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh konyha

Specialitás: Az U Fleků sörpörköltje kétfajta knédlivel (Flekovský gulaš, špekový knédlik, houskový knédlik) 189.- CZK

Megközelítés

Villamos: a Karlovo náměstí megállóig: 3, 4, 6, 10, 16, 18, 22, 24-es villamossal.

Metró "B" (sárga) vonal: Karlovo náměstí megállójától

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu