Sörözők

Restaurace U Ječmene (Árpa étterem)

Nové Město (Ječná 38.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2016-09-27
Gambrinus Nefiltrovane 12°világos szüretlen26 CZK
Gambrinus světlý 10°világos25 CZK
Kozel světlý 10°világos25 CZK
Pilsner Urquell 12°világos35 CZK

látogatások:

  • 2016. 09. 27.

Vegyes felhasználású, közepesen füstös búfelejtő, szigorú csapossal, esténként fiatal szerelmes párokkal.

Ahogyan azt a cseh kocsma-közgondolkozásban már sokszor megtapasztalhattuk, a „restaurace” szó ez esetben sem éttermet takar. Kül-, és beltartalmi stílusjegyeit tekintve egy erősen kocsmába hajló kisvendéglőben járunk. A helyszín Nové Město kerület, azon belül is az I.P. Pavlova tértől és metrómegállóhelytől a Moldva irányába lejtő Ječná utca.

Az utcáról betoppanva rögtön a söntés fogad, masszív faasztalokkal, rajtuk két zsebkendőnyi méretű gambrinuszos terítőkkel díszítve. Ez mindjárt utal is a csapolt sörkínálatra, amely sima és szűretlen Gambrinusból, világos Kozelből és Pilsner Urquellből áll. A söntésben és az evésre is alkalmas egyik helyiségben a dohányzás még megengedett. A megtelt hamutálcákat a pulthoz rögzített festő pemzlivel ürítik az alatta lévő szemetesbe, ha eljön az idő. Bent azonban van egy nemdohányzó helyiség is.

Vegyes felhasználású egységről beszélünk: csehek és turisták egyaránt lakják. A hazai versenyzők elsősorban az italbeli örömöket részesítik előnyben, a kalandvágyó külföldiek általában esznek is valamit. Negyven koronába kerül a hagymás disznósajt, ötvenbe a pácolt camembert, a cseh fokhagymalevesért harminc egységet kérnek, a knédlis gulyásért százhúszat, de cseh csúcsgasztronómiára itt ne számítsunk.

A törzsvendégeknek persze könnyű dolguk van, nekik a csapos úr hozza ki a grátisz harapnivalót: egy kis kolbászféleség karikázott kiflivel. Persze, hogy jól esik az ilyen figyelmesség, ennél jobban már csak a következő sör esik majd rá. Tartsuk meg mi is inkább pár sörös betérőnek az U Ječmenét, ha erre visz az utunk Prágában. Azért írjuk, hogy pár sörös, mert ha a fogyasztásunk nem éri el legalább a fejenkénti három korsót, a csapos úr összehúzza a szemöldökét. Prága néha ilyen is, de ezzel együtt is szeretjük.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Becherovka: 32.-CZK

Konyha

Cseh konyha

Nakládaný hermelín (Pácol camembert) 49.-CZK

Megközelítés

Piros "C" metró, I.P. Pavlova megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu