Sörözők

U Voraře (A Tutajosnál)

Nové Město (Na Výtoni 12.)

Megközelítés

  • H-P.: 11.00-23.00
  • Sz-V: 13.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2011-09-15
Svijanský máz 11°világos27 CZK
Svijanský kvasničák 13°világos szüretlen31 CZK
Svijanská Kněžna 13°barna31 CZK

látogatások:

  • 2011. 09. 15.

Még a Google Map legnagyobb felbontása sem rakja ki mellé a kést meg a villát, de Prága Vyšehrad kerületének Na Výtoni utcájában, a tizenkettes szám alatt értékes sörözőt találtunk.

Útban a régi vyšehradi erőd és sétapark felé, vagy éppen már onnan jövet, többször kacérkodtunk a gondolattal, hogy leteszteljük ezt a barátságos kiskocsmát, végül a legutóbbi alkalommal nem haboztunk tovább, megejtettük a látogatást!

És milyen jól tettük!

Belépve az egységbe kellemes környezet fogad. Már az előtérben elhelyezett pianínó és a kottaállvány is azt jelzi, muzsikát kedvelő helyen járunk. Az első kisebb helyiségben aztán régi jazz gitárok erősítenek rá a dizájnra. A hangszerek húrjaiktól megfosztva ott sorjáznak a falakon, néha több darabban. Az egyik falilámpára jó érzékkel szalmakalapot dobtak, a tompított fény így nem bántja a retinát. A fal melletti asztalhoz pedig előzékenyen sakktáblát készítettek oda a tulajdonosok, ha valaki esetleg játszana egy partit.

Hosszas bámészkodásra azonban nincs idő, jön a fiatal pultos srác és felveszi a rendelést. Egy korsó Svijanyt kérünk, a tizenegy fokos, világos, „Máz” névre hallgatót. Legutóbb a kisoldali Zsellérkocsmában teszteltük ezt az Észak-Csehországban főzött remek serecskét. Ezúttal itt még kiválóbb, mondhatni tökéletes!

Most már egészen biztos, hogy érdemes volt betérni a Tutajoshoz! Körmök szapora kopogása hallatszik a söntés tájékáról. A ház pincsikutyája érkezik. Figyelmeztetőleg megvakkantja azt a vendéget, aki nem iszik rendesen. Rendel is a teremben mindenki egy újabb kanyart, csakhogy megbéküljön a négylábú teremfelügyelő.

A csapolt sörválasztékban a tizenegy fokos Máz mellett a tizenhárom fokos Svijany Kněžna, és a szintén tizenhármas szűretlen Svijany is szerepel. Maradunk is ez utóbbinál, annyira itatja magát.

A söntés és wc mellett elhaladva felfedezzük, hogy az U Vorařenak pincehelyisége is van. Egy csocsóasztal a legfőbb látványossága. Nyilván nagyon komoly asztalifoci-csaták helyszíne. Szemmel láthatóan fiatalok csinálják ezt a helyet fiataloknak. Úgy tűnik, mindenki ismer mindenkit, amolyan kerületi találkozóhely a Tutajos. Mindenki mosolyog és vidám, de lehet, hogy nemcsak a remek sör okán: mintha fűszag csapná meg az orrunkat egy pillanatra, de lehet, hogy csak képzelődünk...

Egy vyšehradi kirándulás utáni erőgyűjtésre abszolút ideális a helyszín hétköznaponként az U Voraře, konyha is van, harapnivaló is akad, megfizethető áron. A harmadik sör kirendelésekor már az eleinte harcias kocsmacirkáló is békésen simul az ember lábához. Hiába, csak felismeri ő a jó vendéget!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Becherovka 35.- CZK

Slivovice 50.- CZK

Konyha

Nemzetközi konyha

Rántott camembert sajt, tartármártással (Smažený hermelín, tatarská omáčka) 99.- CZK, Hasábburgonya (hranolky) 30.-CZK

Megközelítés

A 2-es, 3-as 7-es 17-es, 21-es vagy az éjszakai 92-es számú villamossal a Výtoň megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu