Sörözők

U Bohouše (Bohoušnál)

Vinohrady (Polská 34.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2014-09-01
Princ Max 10°világos29 CZK
Lobkowicz 12°világos36 CZK
Chlumecký Vít 11°világos szüretlen33 CZK
Granát černý 12°barna34 CZK
Ježek 11°világos szüretlen33 CZK

látogatások:

  • 2014. 09. 01.

Ígéretes sörétterem várja vendégeit a Rieger-kert lábánál. A pincérlány kedves, az ötfajta csapolt sör hideg és párás vértezetben érkezik, a konyha ételeiért szintén érdemes bekukkantani ide.

Nem igazán értjük, hogy is van ez, mert éppen csak elhagyjuk a Rieger-sörkertet, s máris újabb sörökön jár az eszünk. Azért túlságosan nem aggódunk amiatt a „száz méterenként egy kocsma városában”, hogy ne találnánk valami rendes garatkényeztetőt rövid időn belül.

S valóban! Egy kőhajításnyira, a Polská és a Třebizského utca sarkán egy több mint ígéretes cégtáblára leszünk figyelmesek. A cégéren egyszerűen csak ez áll: U Bohouše. Vagyis: Bohoušnál.

A becézett keresztnév alapján lehetne akár Bohumil Hrabal egykori törzshelye is, de nem erről van szó, az író munkásságának nyomát nem leljük itt. Ellenben az első teremben rögtön ráakadunk az ötfajta sört kínáló szépségesen szép sörcsapra!

Négy állandó pivócska szerepel az ügyesen végiggondolt kínálatban: a könnyű, tízfokos Princ Max, aztán a Lobkowicz tizenkettes világosa, majd egy szépen felépített, opálos búza sör, amely a Chlumecký Vít névre hallgat. Az állandó sörök sorát egy testes tizenkettes barna, a Granát Černý egészíti ki. Az ötödik pipa a rotálódó vendégsöré, ezúttal éppen egyik kedvenc cseh alapsörünk kapható, a Ježek – ami magyarul Sündisznót jelent.

A kínálat felmérése után leadjunk rendelésünket a bájos szőkeségnek, aztán megkezdjük tartós és felettébb kellemes ejtőzésünket az utcai teraszon. Késő nyár van, vagy kora ősz, ez csupán hangulat kérdése, mindenesetre a szomszédos parkban napozó fiatalok zavartalanul heverésznek.

Mi is felvesszük a lehető legkényelmesebb pozíciót a teraszon, és újabb söröket rendelünk. Nagyjából másfél órával a megérkezésünk után vigyorgó és elégedett arccal állapítjuk meg, hogy tulajdonképpen nincsen semmi különös ebben a helyben, majd rögvest megállapodunk abban, hogy ha tehetnénk, legszívesebben ideköltöznénk az utcába.

Mert az U Bohouše megint csak egy olyan sörnyelési pont Prágában, ahová minden nap bejárnánk, akár esténként barátokkal, akár hétvégén családosan, ez a szimpatikus sörétterem ugyanis minden alkalomra megfelelőnek tűnik.

Ha ősziesre fordulna az idő, akkor a terasz helyett az elegáns fa asztalokkal és székekkel berendezett két belső helyiségben ülnénk le. Itt az étlap felett valószínűleg már csak azon tanakodnánk, hogy a gombás-tejszínes kulajda leves után mit együnk: karlovy vary knédlivel tálalt marhavadast, vagy gombás raguval gazdagított sült tarját, házi vajas galuskával?

Mert az U Bohouše-ban szerencsére ezek az élet nagy kérdései, na meg persze, hogy igyunk-e még egy korsó csapolt Tüskéshátút. Igazából ez utóbbi nem is lehet kérdés!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi konyha

Dél-cseh kulajda leves, buggyantott tojással, kenyérrel (Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem, chléb) 65.-CZK

Marhavadas, karlovy vary knédlivel, áfonyalekvárral (Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem a brusinkami) 145.-CZK

Grillezett sertéstarja tejszínes-gombás mártással, házi vajas galuskával (Grilovaná vepřová krkovice podávaná se smetanovým žampiónovým ragú a domácími nočky s máslem) 175.-CZK

Megközelítés

11-es, 13-as, 15-ös villamos: "Vinohradská tržnice" megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu