Sörfőzdék

Jihoměstský Pivovar (Délvárosi Sörfőzde)

Chodov (Podjavorinské 1602/11)

Megközelítés

  • H-V: 17.00-23.00

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Prága Chodov kerületében a Délvárosi Sörfőzdében tettünk látogatást. A helyiek kedvenc sörállomása a turistáknak is erősen ajánlott. Kreatív sörműhelyre leltünk.

Távol Prága gótikus és barokk pompájától a piros metró Háje végállomásánál járunk. Ez már panelházas környék, mégis feltűnő tisztaság uralkodik mindenütt. A zöldterületek ápoltak, a tiszta járdákra új padokat helyeztek ki, és még ide is jutott kedvenc prágai macskaköveinkből, amiből úgy tűnik, kifogyhatatlanok, végtelenek a készletek.

A Kék Iskola mellett elhaladva nem kell sokat sétálnunk, a tízemeletesek ölelésében hamarosan egy sárga tömbre leszünk figyelmesek: ez volna tehát a Jihoměstský Pivovar!

2009-ben nyitották, és jókat hallottunk felőle, éppen ideje volt tehát felkeresni. Hatalmas, galériás terembe lépünk, amelyből derekas munkával varázsoltak sörfőzdét. A terem egyik végében a tiszteletet parancsoló söntés, olyan, mint egy hatalmas, kétszárnyas oltár. A másikban arany színben pompázó réz főzőüstök.

Utóbbi helyen javában zajlik egy újabb tétel főzése: éppen születőben van az új sör! A szemtelenül fiatal sörfőzőmester a vendégek szeme láttára komlózza a nedűt. Gondosan szemlélődik, ellenőrzi az apparát üzemszerű működését, majd visszasétál a söntéshez, és pohárral a kezében felveszi a megfigyelő pozíciót.

Nekünk is érkezik az első sörünk. Tizenkettes világos ászok, olyan rövid a habja, hogy mire a kisasszony kihozza, csaknem tovatűnik. Ezt a sört azonban nem kell szégyellni: kellemes, kissé virágos, lágy illat kíséri, a korty végét azonban karakteres komlóíz zárja le. Barna párja igazi kávés, kesernyés sör-eszencia! A Jihoměstský Pivovarban egy tizennégy fokos IPA-t is főznek. Hetyke, harapós, maximális odafigyelést igénylő sörlé, aki kóstolta, nem felejti.

Ha már itt járunk, megkóstoljuk a Salvator névre hallgató, tizenkilenc fokosra főzött, duplabakk sört is, amit három decis pohárban szolgálnak fel. Ünnepélyes, és nagyon barátkozós típus, nem árt vele vigyázni! A kóstolgatás közben végigtekintünk vendégtársainkon: elégedett, halk morajlás tölti meg a termet. Hosszú, sötét asztaloknál és széles fapadokon zajlik a nagybetűs evés-ivás.

Az ajtó nyitódik-csukódik, valaki elégedetten szedelődzködik, amott egy újabb társaság érkezik. Érezhetően a kerület egyik megbecsült helyén járunk. Az itteniek értékelik, hogy házi készítésű sört ihatnak napi rendszerességgel Chodovban.

Ránk pedig most újabb próbatétel vár! Kiderül, hogy este ünnepséget rendeznek a sörfőzdében, és erre az alkalomra főztek egy különleges chillis sört! Hadd jöjjön! Csak óvatosan! - jegyzi meg mosolyogva a pincérlány, amikor elénk teszi a korsót. És tényleg: ez csíp, határozottan csíp! Először a torkot és a szájpadlást égeti, a második korsónál pedig mintha a szánk is zsibbadni kezdene. Ettől függetlenül nagyon finom, és minden nyavalyát kiűz a szervezetből!

Ebben a kreatív sörműhelyben a kínálat egy része folyamatosan változik, így aztán német, belga és angol típusokkal is találkozhatunk az itallapon, ha szerencsénk van. Bár az elfogyasztott sör mennyisége indokolta volna, a konyhát ezúttal nem teszteltük, pedig óriási adag ételeket kínált az étlap. A nyolcszáz grammos (!) sült sertésoldalast meghagytuk a következő alkalomra, mert a Délvárosi Sörfőzde egészen bizonyosan megérdemel egy újabb látogatást.

Elmondjuk viszont, hogy a Jihoměstský Pivovar galériáján egy cukrászda is megbújik, ahol saját készítésű csokoládéból készült finomságokkal kényeztetik a vendégeket. Jó szívvel ajánljuk ezt a chodovi kiruccanást minden Prágába érkezőnek! Na zdraví!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Jihoměšťan 11° polotmavý ležák 0,5l 32,-

0,3l 22,-

Ležák světlý 12° 0,5 l 32,-

0,3l 22,-

Tmavý ležák 12° 0,5 l 36,-

0,3l 24,-

Belgický Wit beer 13°

0,5l 35,-

Brown Ale 12° 0,5l 37,-

0,3l 25,-

Vánoční speciál 15° 0,5l 38,-

0,3l 26,-

Řezané 0,5 l 35,-

(Světlý ležák 12° a Tmavý ležák 12°) 0,3l 23,

Hruškovice (körtepálinka) és Slivovice (szilvapálinka)

Konyha

Cseh és nemzetközi konyha

Hagymás-ecetes krinoli (Utopenec) - 55. CZK

Pácolt hermelín sajt (Nakládaný hermelín) - 85. CZK

Rántott szelet burgonyasalátával (Vepřový řízek z krkovice s bramborovým salátem) - 215. CZK

Sült sertésoldalas (Pečená vepřová žebra) - 235. CZK

Megközelítés

A Piros (C) metróval a "Háje" végállomásig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu