Sörfőzdék

Pivovar Hostivar (Hostivari Sörfőzde)

Horní Měcholupy (Lochotínská 656)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
  • Kerthelyiség: 15.00-21.30
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Cyklistická 8°világos szüretlen35 CZK
Polotmavá dvanáctka 12°félbarna42 CZK
Martinská čtrnáctka 14°vörös/ír tipusú44 CZK
Hostivar Pale Ale 14°világos49 CZK
Hostivar IPA 15°világos59 CZK
Doppelbock Adventní Speciál 17°barna szüretlen59 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

A prágai üveghegyen is túlra zarándokoltunk el jó sörök reményében, és a Pivovar Hostivar nem is okozott csalódást!

Többször is buzdítottuk már olvasóinkat arra, hogy fedezzék fel Prágát, és ne csak a belső kerületekben sörözzenek, mert a cseh fővárosban „minden közelebb van, mint ahogy a térképen látszik.” Ezt az állításunkat változatlanul fennt is tartjuk. Most viszont bemutatunk egy kivételt, a Pivovar Hostivar ugyanis tényleg messze van a centrumtól. A 175-ös busz a Florenc buszpályaudvarról több mint negyven perc alatt küzdi ki magát ide. Ez, - a menetidőt tekintve - nagyjából olyan, mintha a Népligetből egy bokorugróval Érdet vennénk célba, igaz, távolságban „csak” tizenkét kilométert kell utaznunk Prága tizenötödik kerületéig.

De nem azért ragadtunk billentyűzetet, hogy bárkinek is elvegyük a kedvét egy itteni látogatástól. A Pivovar Hostivar sörei ugyanis kimondottan jók. A mindössze három százalékos könnyű nyári sörtől a hét százalékos (tizenhét Balling-fokos!) duplabakig összesen tizenegy fajta pivócskát főznek itt helyben, alsó-, és felső erjesztésűeket egyaránt. Természetesen a repertoárban szerepel búza, barna sör, valamint IPA, és egy leheletnyi fekete ribizli hozzáadásával készülő pale ale sör is. Valamennyi itt készülő sör szűretlen és pasztőrizálatlan.

Jönnek is a vendégek - jellemzően a cseh középosztály tagjai – és buzgón érdeklődnek a napi kínálat felől, egyszerre ugyanis négy-öt fajta sör szerepel az aktuális sörlapon. Mi egy erősebb világos, egy félbarna és egy búzasört kóstoltunk, valamennyi sör remek volt, csak azt sajnáltuk, hogy a helyi IPA-t nem tesztelhettük. Sebaj, majd legközelebb!

Az étlapon és déli órákban kapható napi ajánlatban jellemzően cseh fogások szerepelnek, úgymint sörsajt, barna sörös krinolin, fokhagyma leves, sörpörkölt, sült oldalas, ezt egészítik ki a különböző steak-ek és hamburgerek. Azon a hétvégén, amikor mi ott jártunk, viszont mediterrán hangulatban lehetett a főszakács, mert olasz minestrone levessel, görög bárány kebabbal, tzatziki mártással és füstölt sonkás krumplipürével lepte meg a nagyközönséget. Elsőre nem ugrottunk rá, de amikor megláttuk, hogy milyen szépségeket visznek ki a szomszédos asztalhoz, mi is a napi ajánlat mellett döntöttünk. Az ebéd jelesre vizsgázott, még úgy is, hogy a bárány kebabot lehetett volna talán picit hangsúlyosabban is fűszerezni.

El kell mondani azt is, hogy a Pivovar Hostivar nem egyszerűen egy sörfőzde. A modern, földszintes épülethez egy terasz, valamint hatalmas füvesített udvar csatlakozik, játszótérrel, tűzrakó hellyel, pihenő padokkal, és egy délután kinyitó lugasos kerthelyiséggel. Ez utóbbinak saját söntése is van persze - egy kis házikóba rejtve. És kell is a hely, mert az érdeklődés jelentős. Mi ugyan szombaton délelőtt a tizenegyes nyitáskor az első vendégek voltunk, de utánunk folyamatosan jöttek az emberek. Fél tizenkettőre gyakorlatilag az összes benti asztal le volt már foglalva, és közben egyre csak csöngött a pultnál telefon, újabb és újabb foglalások, rendelésfelvételek futottak be.

Amikor jeleztük, hogy fizetnénk, a pincér mosolyogva hozta a számlát, majd rögtön egy „Reserve” táblácskát kapott a mi asztalunk is. A Pivovar Hostivar 2013-ban nyitott meg, az év februárjában készítették első főzetüket, és a jelek szerint a vállalkozás sikeresnek bizonyul. Idejárnak a környékről a fiatal párok, családosok, hiszen minden megvan ahhoz, hogy gyerekekkel is el lehessen itt tölteni egy kellemes délutánt. Szép számmal jönnek az errefelé tekerő bringások is felfrissülést keresve, a "Cyklistická" nevű könnyű sört egyenesen nekik ajánlják.

A sörfőzde egyébként a mai Prága tizenötödik kerületének helyén lévő valamikori Hostivař falucskáról kapta a nevét. Az udvaron megtekinthető a falucska leghíresebb szülöttjének, Antonin Švehlának (1873-1933) a sziluett-szobra. Švehla egészen a csehszlovák miniszterelnökségig vitte a húszas években, ma pedig szobra - gondosan nyírt gyeptől övezve - keménykalapban és sétabottal a kezében figyeli, miképpen hódolnak az utódok a habos örömöknek.

Frissítés: A Pivovar Hostivar-tól hétszáz méterre, a Hornoměcholupská 115. szám alatt, 2016. májusában megnyílt a Pivovar Hostivar 2. Nyitva tartása: H-P: 07.00-23.00, Sz-V: 08.00-23.00

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi fogások

Félbarna sörben pácolt, lassan sütött, kicsontozott egész csülök tormával, mustárral, kecskeszarvú paprikával. (Pomalu pečené vykostěné vepřové koleno naložené v polotm. ležáku a koření, podávané s hořčicí, křenem a beraními rohy 600g) 175.-CZK

Megközelítés

175-ös busz, Řepčická megálló

125-ös, 154-es busz Řepčická megálló

metro: C (piros) Háje végállomástól a 183-as busszal Řepčická megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu